"A pirog olyan az oroszoknak, mint a balkáni népeknek a
burek, mindenféle ízben készítik, ráadásul mindenhol egy kicsit
másképpen."
Nálam, most burgonyás tésztából készült.
20 dkg héjában főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
1 db tojás,
só+ csipet fehér bors
só+ csipet fehér bors
1 ek kacsa zsír(lehet vaj is)
1 ek tejföl
2 dkg élesztő+1 kk cukor+kevés tej
Élesztőt a tejben a cukorral megfuttatom.
A dagasztást a kenyérsütőre bízom.
A liszt és a burgonya minősége dönti el, kell-e még bele folyadék, vagy liszt.
Közepesen lágy, de nyújtható tészta legyen.
Ha megkelt, lisztezett helyen fél centisre kinyújtom.
Hagyom kicsit pihenni.
Pohárral szaggatom kerekre.
Lehet szögletes, vagy háromszög is.
Maradék pörkölt, vagy pörköltszerűen lesütött fűszeres, darált hús, lehet a tölteléke.
Nálam húsosan és káposztásan készült.
Ledinsztelt káposztát mindig tartok a fagyóba, ilyen felhasználásra.
Most többféleképpen is formáztam.
Egy párat szezámmagba is forgattam.
Van egy ilyen kis szerkezetem is a formázáshoz.
Nagyon praktikus, mert le is zárja a széleket,
nem kell kézzel lenyomkodni.
Bő, forró olajban süthető.
Én általában pálma zsírt használok, nagyon egészséges.
2 megjegyzés:
Én is az élesztős pirogot kedvelem, jó receptet osztottál meg, jó ötlet a lefagyasztott dinsztelt káposzta. A pálmazsírt nem ismerem.
Köszönöm. Végül is pálma olaj, de zsír alakban kapható.
Megjegyzés küldése