2014. augusztus 3., vasárnap

Mángold főzelék.


 A mángoldról.
„Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Levél mángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal.
Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség.
Ázsiában több ezer éve termesztik
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású.
 Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb.
 Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk  kis előfőzés után,a rebarbarához hasonló módon.”
Tavasszal vetettem cserépbe, most már szép nagy bokrok.


Ma szedtem először belőle és főzeléknek készítettem el.
Levágtam a levélnyeleket,a leveleket megmostam, kétujjnyi szélesre szeleteltem és forró vízben kissé át pároltam.
Leszűrés után  forróolajon átforgattam.
Felöntöttem kevés vízzel.
Babérlevél, 2 db  vékonyra szeletelt burgonya, só, bors, fokhagyma  került még hozzá.
Amíg főtt, készítettem egy világos rántást(suhintást) kis piros paprikával.
Tejföl és tej keverékével engedtem fel.
Jól kifőztem a habarással.
Nagyon ízletes étel.
Készült már fasírttal is.
 
Most a saját nevelésű csirkéből készült pörkölttel fogyasztottam.
A levélnyeleket kisebb darabokra vágva, kissé megfőztem.
Egy paradicsomos csatnihoz fogom felhasználni.



Nincsenek megjegyzések: