A mángoldról.
„Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Levél mángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven
találkozhatunk a mángolddal.
Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben
termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség.
Ázsiában több ezer éve termesztik
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású.
Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma
a paradicsoménál is magasabb.
Nagy pektintartalma miatt könnyen
emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel
vegyszeres kezelést a termesztése.
A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is
készíthetünk kis előfőzés után,a
rebarbarához hasonló módon.”
Tavasszal vetettem cserépbe, most már szép nagy bokrok.
Ma szedtem először belőle és főzeléknek készítettem el.
Levágtam a levélnyeleket,a leveleket megmostam, kétujjnyi szélesre szeleteltem és forró vízben kissé át pároltam.
Leszűrés után forróolajon átforgattam.
Felöntöttem kevés vízzel.
Babérlevél, 2 db vékonyra szeletelt burgonya, só, bors, fokhagyma került még hozzá.
Amíg főtt, készítettem egy világos rántást(suhintást) kis piros paprikával.
Tejföl és tej keverékével engedtem fel.
Jól kifőztem a habarással.
Nagyon ízletes étel.
Most a saját nevelésű csirkéből készült pörkölttel fogyasztottam.
A levélnyeleket kisebb darabokra vágva, kissé megfőztem.
Egy paradicsomos csatnihoz fogom felhasználni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése