2014. augusztus 5., kedd

Szederlé és zselé készítése.

„A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye.
 Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak.
Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek.
 Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.
A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.


Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin.”





A megmosott szedret leturmixolom.

Átengedem a tésztaszűrőn.
Ha lé készül szűrt vízzel felhígítom és szita szerű szűrőn még egyszer átpasszírozom. 
Cukor sziruppal ízesítem.
Így kerül üvegekbe és megy a befőző automatába.

Ha sok készül egyszerre, a befőző automata lékészítőjével készül.
Ott csak egy csapon le engedem a kész levet, mehet üvegekbe. 
A befőző automata előnye, hogy nem kell bele tartósító, mert csirátlanít.
Cukor nélkül is rakhatunk el vele gyümölcsöt.

Ha zselé készül, akkor nem hígítom fel vízzel.
Kevés vízzel cukor szirupot főzök és azzal édesítem.
Főzés nélkül megy üvegekbe.

Automatázom, akinek nincs dunsztolja, de tartósítóval.
A szeder egy nagyon zselés termés. 
Gyorsan besűrűsödik, ha lekvárt készítünk belőle, ehhez nem kell dzsemfix.


1 megjegyzés:

Éva írta...

Imádom a szedret, vagyis imádnám ha egy kicsikét olcsóbb lenne!:-)) Először tele enném magamat majd eltennék én is szörpnek! Nagyon szép amiket már elkészítettél!