2017. február 20., hétfő

Fakanalas, kavart sütemény!


Gabriellánál találtam ezt a süteményt.
Kicsit átvariáltam.
Ez az eredeti recept.

Hozzávalók: 
20x25 cm-es tepsihez
 35 dkg sima liszt
 10 dkg kristálycukor
 12 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
 2 tojás
 2 dl tej
 fél csomag sütőpor (6 g)
 csipet só
 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

A mázhoz:
 20 dkg vaj
 15 dkg porcukor 
 5 dkg cukrozatlan kakaópor
 6 evőkanál tej
 3 ek lisztet kivettem és 2 ek kókuszlisztet és 1 ek kókuszreszeléket, és 2 ek mézet raktam bele.

 Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzáadjuk az olvasztott (de kihűlt) vajat és a tejet, végül a sütőporral, csipet sóval és reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. Kicsit sűrű tésztát kapunk, melyet beleegyengetünk a kivajazott/lisztezett tepsibe.

 Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 perc alatt megsütjük - tűpróba! (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, nálam eddig sült, de inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült süteményt kiborítjuk egy fatáblára és amíg még forró, egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk a süteménybe (lehet elég sok helyen mélyedéseket nyomkodni, hogy utána jó sok helyen befolyjon a csokimáz - annál finomabb lesz).
3. Amíg hűl a süteményt, elkészítjük a mázat: a hozzávalókat egy tálban simára keverjük, majd összemelegítjük.


 Nem kell forralni, csak összemelegíteni!
Nálam egy kis mandula esenc is került a mázba.
4. A mázat a sütemény tetejére öntjük és hagyjuk, hogy belefolyjon a lyukakba is. 

5. Picit hagyjuk dermedni és szeletelve tálaljuk.
nagyon finom, gyors sütemény!

Nálam kókusz reszelék is került a tetejére!



Nincsenek megjegyzések: