2023. december 15., péntek

Marlenka !


  Már többször  elkészítettem a marlenka süteményt.
Molnár Magdi  netes ismerősöm receptjét követtem. 
Nála már sokszor megcsodáltam!
Amíg  nem kaptam dobozos sűrített tejet, mindig kimaradt.
Most én készítettem ezt is .

Sűrített tej, karamellizálva:
1.5 l  2,8-as tej,  
60 dkg  cukor
a végén, 10 dkg  vajat keverek bele.
 
Addig forralom, kevergetve, amíg sűrű  állagú karamell lesz belőle.
 Ilyen átalakuláson megy át.
Ez kb, másfél óra.


Ezt célszerű előző nap elkészíteni, üvegben, hűtőben sokáig eláll.
Dobozos sűrített tejből, egyszerűbb az elkészítése.
Erről ITT olvashatsz.
A pirított dió is előző nap készült, durvára daraboltam, a késes darabolóval. 

"Teflon serpenyőben, takaréklángon 10-15 dkg diót megpirítok, ha kihűlt ledarálok.
 Kimérek 25 dkg sima lisztet és 20 dkg réteslisztet, csipet sót teszek bele
10 dkg margarint, 20 dkg barna cukrot /persze lehet fehér is/,
 5 dkg méz, 
1 evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
Ezeket vízgőz felett összefőzzük, amíg minden felolvad, majd gyorsan belekeverünk 2 db tojást.
 A lisztbe belekeverjük a kihűtött és össze főzött alapanyagokat, bele 2 evőkanál tejföl és lágy tésztát gyúrunk. 
5 egyforma részre osztva (nálam mérlegen egyformára mérve) kigombócoljuk.
1 óra pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos, légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
Vigyázzunk! a 2. adagtól már elég a 3 perc is, lényeg hogy világos legyen a tészta.
 Sütőpapírostól deszkára tesszük és kihűtjük a lapokat.
25 dkg margarint habosra keverek, beleteszem a kihűlt karamellizálódott sűrített tejet és a pirított darált dióból 8 dkg-ot.
Nálam a krémbe nem került dió, csak szórtam minden rétegre.

Első lapot vékonyan megkenek (én az aromákat  vízzel hígítottam ,rum vagy konyak aromával) 
Rá a krém 1/5-öd része, pici őrölt dióval megszórom.
Újabb lap, krém, pici dió..... tetejére a krémre kicsit gazdagabban szórom a diót és olvasztott csokival meg lehet csíkozni 
( ez nálam elmaradt!)
 Két nap spájzos pihentetés, puhulás után széleket levágva hosszában kettévágva megformáztam, hosszúkás tálra raktam és így vágtuk a háromszög szeleteket."
Nálam, már aznap puha volt.
De, másnap az igazi!


Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!





Nincsenek megjegyzések: