2022. december 13., kedd

Heti, kenyerem!


Hetente sütök, már évek óta, saját készítésű kovásszal. 
Hozzá valók:
fél kg liszt-fele rétes
 20 dkg kovász
 (aki élesztővel készíti 3 dkg élesztő)
2 kk só. 
2 kk sikér
1 kk cukor
1 ek olaj(néha kacsa zsír, vagy vaj)
3.5 dl víz(alkalmanként fele tej, vagy joghurt.) Most saját készítésű joghurt került bele.
Kenyérsütőbe rakom a hozzávalókat , dagasztási program, amit kétszer megismétlek.
Kivéve, gyúródeszkán átdagasztom.
Dagasztó tálba pihen 30 percig meleg helyen.
Ezt kétszer ismétlem. 
Utoljára feltekerem, mint a bejglit, majd cipóvá formázva megy a zománcos, sütő papírral bélelt cserép edénybe, aminek teteje is van.
Éles pengével bevagdosom.
40 perc alatt  megkél a meleg konyhában a pulton.
Vízzel bespriccelem a fedőt is, 250 fokon sül fedővel 10 percig, majd fedő nélkül 220 fokon 45 perc, vízgőzben.
Félidőben kiveszem a cserép edényből és a sütő vastag samott lapján sül *TALPON* tovább.


Mikor kész, lespiccelem vízzel, abroszba tekerem, igy puhul a héja. 
Végül rácson hűtöm ki.



2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és finom kenyeret sütöttél. Gyakran sütök én is bár kovásszal ritkábban.

Olgis írta...

Köszönöm Évám!