2009. december 10., csütörtök

Napjaim.

Photobucket

Minden nap egy új kihívás, már hatvanon felül.
Ilyenkor az ünnepek előtt, próbálom megszervezni a konyhai teendőket.Nem mindig sikerül.Becsúszik egy látogató, egy új feladat, egy más elfoglaltság és minden elcsúszik.Nem is baj ez.
Kell, hogy kapcsolatom legyen a külvilággal is.
Hiányzik a társ, aki már ilyenkor kérdezgette, mama, mit sütsz Karácsonyra?
Nagyon hiányzik a 43 év megszokott ritmusa.
Soha nem lesz már olyan az életem, mint volt.
Várom az ünnepet, de félek, nagyon más lesz.
                                       "Minden nap hoz új küzdelmet,
                                         Vállainkra rak sok terhet.."


Maradékból.

PhotobucketMaradék burgonyapüréhez(kb 10dkg) 2ek tejet,2 tojást sót,1 ek olajat adok.És annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk.(kb 5ek) Én megfeleztem és a felébe 1 ek pirított szezámmagot kevertem.
Forró olajba evőkanálnyit ellapogatunk, és pirosra sütjük, mindkét oldalát.
 (Én fagylaltos kanállal szaggattam,így egyenlő mennyiség kerül egyszerre a serpenyőbe) Önállóan, vagy sültekhez köretként is fogyasztható.
                                           Egyszerű, de finom!

Szalvétahajtogatás.

Nagyon jó ez a videó a szalvétahajtogatásról.Színesebbé tehetjük az ünnepi asztalt.




2009. december 9., szerda

Mézeseim.

Ilyen figurákat készítek Karácsonyra.

2009. december 7., hétfő

Karácsony.

Áldott, békés ünnepet , mindenkinek!
Photobucket

2009. november 22., vasárnap

Vendégváró

-->
-->
Igen mutatós és előre elkészíthető.  


6 db főtt tojás – kockára 
15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka) 
1-2 fej lila hagyma- -kockára, 
2 db ecetes uborka—kockára 
3 ek majonéz 
2 ek tejföl, 
3tk zselatin, 
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat. 
Őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető. 
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros almahéjastól,de kukoricával is gazdagíthatjuk.
Ha kihűlt, bevonhatjuk sáfránnyal színezett zselatinnal, amit ecsettel kenünk rá. Így a szeletek is egybe maradnak és mutatósabb. Felszeletelve, salátaágyon, vagy díszkáposzta levelekre helyezve,(a szép sötétzöld kelkáposzta levél csíkok is jól kiemelik) petrezselyem zölddel, hagymaszárból kis pálmafákat kivágva, piros paprika csíkokkal díszítve tálaljuk.
Ha koszorúformába készítettük, felszeletelve is ilyen alakban hagyjuk, közepébe majonézes kukoricát rakunk.


2009. október 28., szerda

Visszatérek.

Hosszú idő után újra itt vagyok.

Mentségem férjem betegsége.Sajnos , elhunyt a nyáron.Gondozása, minden időmet kitöltötte.
Szeretném új lendülettel, új receptekkel megtölteni a blogomat.

2008. december 5., péntek

MÉZES TÁL


Egy levajazott fém tálra illesztem az előző receptből kerekre nyújtott tésztát. Szélét fonott tésztával zárom le.A díszítő elemeket tojás sárgával ragasztom a tésztára. Díszítés után sütöm.Tele rakható finom mézes figurákkal.Tojás sárgával kenegetem sütés közben,és a végén, amitől fényes lesz.
Karácsonyi ajándéknak is remek.

MÉZES FIGURÁK


Származási hely: Karácsony

KARÁCSONYI DÍSZEK
15 dkg virág méz
25 " átszitált porcukor
50 " " finomliszt
3 db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszer keverék
Hajtóanyag szódabikarbóna (2kk), de csak akkor, ha a mézes pogácsa, közvetlen fogyasztásra kerül.
Hajtóanyag nélkül készül, a mézes tál a háromszögekből összeállított pásztorok házikója, a templom, a különböző figurák.
Több hétig is eltartható a hűtőbe a jól kidolgozott tészta, folpakba csomagolva. Addig kell gyúrni, amíg már nem ragad a kezünkhöz, paskolhatjuk, (ütögethetjük) a gyúrótáblához.
A kiformázott alakzatok 1-2 napig a tepsin szikkadnak. Így, a sütőbe nem deformálódnak.
Sütés előtt tojás sárgájával átkenjük.

A tálhoz a tésztát kinyújtjuk, k. b. 2-3 mm- re, egy mélyebb fémtálat megvajazunk, lisztezünk, körbevágjuk, ráillesztjük a tálra.
Tepsire helyezzük. Az oldalára tojás sárgájával, tészta díszeket, csillag ánizst ragasztunk. Ez lehet: szív, tulipán, csillag, fenyőfa, csengő, s. t. b. A peremére külön csíkot ragasztunk, ami lehet, fonott, sima (villával mintázva, szezámmaggal megszórva) 1-2 órát a tepsibe szikkad.
Sütőbe rakjuk majd, 5-6 perc múlva, ecsettel, bekenjük tojás sárgájával. Ezt többször megismételjük. Mikor kivettük a sütőből, még melegen egyszer átkenjük tojássárgájával, ettől lesz fényes.
Hamar sül a mézes tészta, ne legyen a sütő túl forró, a tepsit lisztezzük, és sütés után 1-2 percig hagyjuk állni, utána szedjük ki a figurákat.
Tökmag, napraforgó bél, csillag ánizs, szezámmag, aromákkal színezett kókuszreszelék, gyöngy cukorka, kakaóval sötétebbre gyúrt tészta, mind nagyon szép díszítő anyag.
Karácsony előtt, akár egy hónappal is elkészíthető, sokáig eláll.
Karamellel ragasztjuk össze a házikót, templomot. Cukormáz a díszítő anyag.
Cukormáz:20 dkg porcukor, 3 ek olaj 3 ek citromlé, ezeket simára keverjük.
Ha rózsaszínt akarunk 3 ek meggylé kerüljön bele a citromlé helyett.

2008. október 19., vasárnap

LoveMyProfile.com - Profile Counters
LoveMyProfile.com <3 Profile Counters

Üdvözlet az olvasóimnak.

Recados e Imagens - Flores - Orkut

Recados, Gifs e Imagens no Glimboo.com

Káplán krémes

Tésztához
30 dkg sima liszt,
1 tojás sárgája,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 dkg szalalkáli (ammóniumkarbonát),
1 dl langyos tej.
Krémhez
3 tojás sárgája,
4dl tej,
3 EK liszt.
20 dkg porcukor,
15 dkg vaj
Elkészítés: Elkészítés: a lisztből, tojássárgájából, cukorból, vajból a tejben megfuttatott szálikából, kissé keményebb rétestésztát gyúrunk. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, villával megszurkáljuk,és külön-külön lisztezett tepsi hátán megsütjük, (világosra).A kihűlt lapokat megtöltjük, és másnapig állni hagyjuk.
Töltelék, krém:
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 4dl tej, 3 EK liszt. 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj
1 dl tejben a lisztet csomómentesre keverjük, a 3 tojás sárgájával. A cukrot meg karamellízaljuk, felengedjük a tejjel. Ha a karamell jól szétfőtt, a tűzről levéve, apránként hozzá keverjük a tejes lisztet, folytonos keverés közben. A tűzre visszatéve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, jól átdolgozzuk. Ha kihűlt a lapokra kenjük.
A tetejére kerülhet, porcukor, vagy karamellmáz.
Folpakba tekerve , másnapra puha lesz.
Származási hely: Sütemények

A virágok.

Szívet melengető, hangulatot javító. Minden virág üzen valamit.Találd ki, neked mit üzen?

Recados e Imagens - Flores - Orkut

Recados, Gifs e Imagens no Glimboo.com