2012. október 16., kedd

A kenyér Világnapja!


Kenyér napja alkalmából, szeretettel...

                                    Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! Csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízű énnekem,

A fekete, mint máshol a fehér.


Október 16. a Kenyér Világ napja és egyben Élelmezés Világ nap is.
A Világ nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld legjelentősebb élelmezési cikkének a jelentőségére.
Ezen a napon a pékek karitatív jelleggel ünnepelnek, adományaikkal segítik a rászorulókat.
A mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!
Igen, minden nap.
Ha nincs a nap sem teljes, hiányérzetünk van.
Nem nagyon pótolható semmivel.
Mennyien nélkülözik a világon, naponta.
Gyerekkoromban, ha elfogyott a kemencés kenyerünk, és csak  pár nap múlva sütött Édesanyám,"püfögő" volt a reggelink.
Ez egy liszt,  tej.,tojás, szódabikarbónával futtatott ,  forró olajba csurgatott lepény szerűség.
Nagyon finom.
Pótolta a kenyeret.
Csodálatos dolog kenyeret sütni. Ahogyan emelkedik, megkél az élesztő, vagy a kovász dolgozik.
Átalakul a kezünk között.
Az  az illat, ami belengi a lakást, semmihez nem hasonlítható.
Olyan felhívás született, süss még egy kenyeret és ajándékozd el.
Ma nem volt módomban ezt megtenni, de a héten még pótolom.
Azt is tudom, kinek fogom adni.
Egy kedves három gyerekes család kapja majd.
Közel állnak a szívemhez.
Szorgalmas emberek, gyakran szorulok a segítségükre. Meglepem őket, megérdemlik.
Házilag sütött kenyerem fotójával adózom ennek a szép napnak.




Október 16. a Kenyér Világ napja és egyben Élelmezés Világ nap is.
A Világ nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld legjelentősebb élelmezési cikkének a jelentőségére.
Ezen a napon a pékek karitatív jelleggel ünnepelnek, adományaikkal segítik a rászorulókat.
A mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!
Igen, minden nap.
Ha nincs, a nap sem teljes, hiányérzetünk van.
Nem nagyon pótolható semmivel.
Mennyien nélkülözik a világon, naponta.
Gyerekkoromban, ha elfogyott a kemencés kenyerünk, és csak  pár nap múlva sütött Édesanyám,"püfögő" volt a reggelink.
Ez egy liszt,  tej.,tojás, szódabikarbónával futtatott ,  forró olajba csurgatott lepény szerűség.
Nagyon finom.
Pótolta a kenyeret.
Csodálatos dolog kenyeret sütni. Ahogyan emelkedik, megkél az élesztő, vagy a kovász dolgozik.
Átalakul a kezünk között.
Az  az illat, ami belengi a lakást, semmihez nem hasonlítható.
Olyan felhívás született, süss még egy kenyeret és ajándékozd el.
Ma nem volt módomban ezt megtenni, de a héten még pótolom.
Azt is tudom, kinek fogom adni.
Egy kedves három gyerekes család kapja majd.
Közel állnak a szívemhez.
Szorgalmas emberek, gyakran szorulok a segítségükre. Meglepem őket, megérdemlik.
Régebben sütött kenyerem fotójával adózom ennek a szép napnak.

 Orgoványi Anikó: Hogy készül a kis cipó?


Mondd el nekem nagyanyó,
Hogy készül a kis cipó?
Elvetették a búzát,
Nap cirógatta,
Eső öntözgette,
Szél fújdogálta,
Jött egy csapat ember,
s mind learattaMolnár megőrölte,
Lisztté porította,
Be is csomagolta,
A boltban eladta.
A lisztet megvettem,
Meg is szitálgattam,
Meg is kovászoltam,
Megsóztam, vizeztem,
Összekevergettem.


Most aztán
Gyúrom, gyötröm, dagasztom,
Nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem.


Sütögetem, nézegetem,
Idejében ki is veszem.
Keresztet is rajzolok
A fényes aljára,
Így teszem a kis unokám
Kicsi asztalára.




2012. október 12., péntek

Ősz.

Igazi szép őszi idő van. 
A reggelek hidegek.Már deresek a háztetők, jelzik, vége a nyárnak.
Szeptember utolsó napjaiban még minden üde volt,pompáztak a virágaim.
Azóta már a pincébe, a szobába pihennek, tavaszig.













Az ég kékjét csak kevés felhő takarta el,az is különös alakzatban.

















Mézédes a szőlőm, frissen sült kenyérrel fenséges.


















Jó a szőlő lágy kenyérrel!

2012. október 7., vasárnap

Nyertem a kertemmel.

Nyertem a kertemmel!!
A Holland kertspecialista a Bakker májusban meghirdetett egy versenyt, a Facebookon. 
A "legszebb kert" 
és a "Legszebb virág" kategóriában. 
Erről én csak augusztus végén szereztem tudomást egy netes ismerősön keresztül.
Szólt, hogy nevezzek be. Elfeledkeztem, vagy nem is akartam, de nem neveztem. 
Majd egyszer megint rákérdezett. Neveztél már?
Nem , de hol is. Küldte a linket, megnéztem, majd csak raktam fel képet virágról.
 Jön az "üzi" nem figyeltél a kert kategóriába indulj a virág-ban már nem tudod behozni a lemaradást, annyi a szavazat.
Szóltam a szervezőnek, átírtuk.
Két képet küldtem, pedig csak egyet lehet. Melyik legyen?
 A kollázs, vagy a szóló kép a kert egy részletével? Rájuk bíztam a döntést.
                

             Ez a kép került be.
A Bakker végül, versenyen kívül 
a kollázst is felrakta, tetszett nekik a kertem.
Még ezt is megmutatom a kertemről
        Kedvenc pihenő helyem!
            
                   

Aztán jöttek a szavazatok.
Mindkét képet lájkolták. 
Pedig csak az egyik volt versenyben.
De nem is foglalkoztam vele, le voltam maradva a szavazatokkal. 
Egyszer az ismerősöm szól, tudod, hogy vezetsz?
Nem mondod?
Akkor aztán beindultam.
Jeleztem ismerősöknek, ha tetszik nyomjanak egy lájkot. 
Jöttek is.Megnyugodtam.
Véleményt is írtak. Nagyon melengette a szívemet a sok elismerés. 
Régi tanítványok, ismerősök írtak. Előkerültek régi sztorik. 
Nagyon jó volt olvasni őket.
Felé sem néztem, hiszen vezettem.
Vagy 2 hét múlva csak benéztem, mint , akinek mondják végig néztem a nevezett kerteket és ledöbbentem! Majdnem 200 szavazattal le maradtam.
Dolgozott az adrenalin!!!
Szóltam a családnak, kellene egy pár szavazat, megosztás. 
Jöttek is, de az utolsó órában is le voltam maradva.
Már bele nyugodtam, jó az a második hely is, annyi virághagyma is elég lesz.
Pár nap eltelt, jön az eredményhirdetés. Első helyezést értem el!
A megosztások, megosztásai behozták a lemaradást.
Nagy volt az öröm.
50 ezer ft értékű virághagyma, nem semmi!!!
Vártam a csomagot , 2 nap alatt itt volt a rengeteg hagyma.
Kapott belőle a család, a barátok és sokat ültettem.
Még a szeretteim sírjára viszek belőle.
Rengeteg gratulációt kaptam a Facebookon. Volt olyan nap,hogy 200 üzenet várt.
Tanítványok, ismerősök kerestek meg.
Nagy izgalom volt ez a verseny a végén, de megérte.
Beérett a munkám gyümölcse.
Sok munkám van ebben a kertben.
25 évig iskola udvaron laktam, azt is rendben tartottam.
A saját lakás azért más. Azt szívvel, lélekkel csinálja az ember.
Nem sokat költök rá, magam gyökereztetem , még a tujákat is.
Van azért egy pár különlegesség, mint a magnólia, és a díszgalagonya, amit rendeltem.
Még mindig változtatok, átültetek, újra rendezek,alakítok ki részeket,ha praktikusabbnak látom.
Sok kertben van már tőlem virág, nem csak a faluban, családban, az országban is.
A gazlapon cserélgetünk, minden héten megy "bubis" boríték.
Kapok én is természetesen.
Öröm ez számomra, ha másnak is örömet szerezhetek.
Én még pénzért senkinek nem adtam virágot.
Amit szaporítok nyáron és ősszel már nem tudom hova tenni"osztás van" szoktam mondani.
Ismerősöknek ajándékozom.
Amíg van erőm a gondozásukra csinálom. Bele sem gondolok, mi lesz, ha már nem leszek képes gondozni őket.
 Arra meg gondolni sem jó ,mi lesz, ha nem leszek már?
Széthordják, majd . Sok embernek jut majd belőle.


                               Ez még ide kívánkozik!
Ezzel a kísérő szöveggel került a versenybe a kertem                                      képe!

                   A Holland Kertspecialista - Bakker Hungary
Kedveled · augusztus 27. 


             Maklári Sándorné képe: 'Olgis kertje'

A Legszebb Kert kategóriában indul Maklári Sándorné ezzel a valóban harmóniát és a növények szeretetét sugárzó kertrészlettel. Idézem Maklári Sándornét: "Egyszerű, falusi kert. Mindent a magam elképzelése szerint alakítottam ki. A növények közül, sokat magam gyökereztettem, hajtattam. De van Bakker-es növényem is. Pl. egy 20 éves magnólia fa. Nyugdíjas tanárn

éni vagyok. A kis tavat a gyerekeim ásták ki , én alakítottam tovább. Szeretem ezt a kertet az egyszerűségével együtt. Minden évszakban virágzik valamilyen növény."
Gratulálunk ehhez a gyönyörű, ápolt és virágos kerthez, kedves Olgi néni! ♥ Mostantól ide várjuk az ismerősök, barátok és családtagok elismerő lájkjait. Még 34 nap maradt a szavazatgyűjtéshez. Sok sikert kívánunk a versenyben, kedves Maklári Sándorné! ♥








2012. szeptember 10., hétfő

Őszibarack dzsem készítése.

Sok barackom termett az idén. Egy részét hasznosítom befőttként.Az érettebbeket,dzsem formájában rakom el télire.
Kaptam körtét, golden almát. 
Az almát,körtét lereszeltem. 
A barackot meghámoztam,felekbe vágtam, majd kissé megnyomkodva a kezemmel össze törtem. 
Belekevertem kilogrammonként 25 dkg cukrot 1 cs dzsem fixálót.
Nekem 3 cs kellett.
Jól elkevertem a gyümölcsökkel és elkezdtem főzni.
Felfövés után 5-6 percig főztem.
Üvegekbe került.
Néhány percre felfordítottam az üvegeket, hogy a levegő kiszoruljon belőle.
Visszafordítás után egy abrosszal letakartam.
Másnap került a polcra.
Nagyon jó palacsintába, fánkhoz is.
Ha sütés álló fixálóval készítjük ,süteményekbe is használhatjuk.
                Ilyen lett!




2012. szeptember 8., szombat

Nyereményem

A Dekor és Menta facebookos oldal indított egy szavazásos versenyt.
"Az év hűsítő kertje" címmel.
Az Antikolt Táblakép ajánlotta fel ezt a 3 db antikolt táblaképet, amit nyertem. 
Köszönöm mindenkinek, elsősorban azoknak, akik szavaztak.
Halszem optikával készítettem a fotót.
Olyan együtt a 3 kép mintha egy összefüggő város részlet lenne.



              



Diós duda




Diós duda-vagy másképp, mini kürtős kalács.
A  nyári strandolásokon,  kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan kérése a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás. Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.

Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy2 ek zsír+5 dkg a kenéshez
3 dkg élesztő-nálam saját készítésű-élesztő nélküli kovász.
3 ek cukor.

2 db tojás+1 sárgája
 pici só

Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)
3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent  fém habroló formákra tekerjük. Fedjék egymást, ne legyen hézag.



7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.


8.Cukros darált dióba forgatjuk.


9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük.
11. A megkelt tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.

Habroló formák.

Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. 
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük  be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük.

A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.

2012. szeptember 6., csütörtök

MESE FÁNK.



Kertem "unokás"része a "MESEFÁM".
Ez a gesztenye fa a patika udvarán állt. Ekkora üreg a törzsében.
Dobáltuk bele a gesztenyét és szőttük a mesét esténként.
Bele költözött a mókus első este.
Aztán kopogott a cinege. Gyere lakjál velem...és így tovább...
Nagyon kedves kis mese alakult.
A fát kivágták, és én elhoztam belőle egy szeletet.
Az unokám már 18 éves , de ez a fa még mindig kedves számára.
És még tudja a mesét...

Már a kisebbik unokámnak is elmeséltem!
Remélem tovább adják majd.

Káposztás, meggyes béles!

Nem most készült!
Már régebben, csak most találtam meg a fotót.
Alap kelt tésztából,káposztás batyu (béles),és meggyes bukta. 
Tészta:
50 dkg liszt
3 ek olaj
 3 ek cukor 
3 dkg élesztő 
3 dl tej
csipet só
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást és a kelesztést.
Nyújtás, darabolás és töltés után olajjal megkentem minden darabot.
Tepsibe duplájára kelesztettem.
Megkentem a tetejét egész felvert tojással.
A sütőt 200 C°fokra elő melegítettem. 
Behelyezés után mérsékeltem 180C°-ra
25 perc, alsó+felső+légkeverés.
Egy nagyon puha , kalács tészta!

2012. szeptember 2., vasárnap

Kenyerem.

Fél kg BL 55-ös  liszt.
1 EK zabliszt
1 EK búza korpa
1 Ek búzacsíra.
3 dl tej
fél dl víz
1 EK olaj,
1 EK ecet
2 tk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
A kenyérsütő dagasztja.
Ha megáll a dagasztás, egy fakanállal jól felhúzogatom a tésztát, hogy jó levegős legyen.
Ha megkelt, újra átforgatom , kiolajozott lisztezett jénaiba rakom.Tetejét is ráteszem
Duplájára kelesztem.
Két oldalról megtámogatom  egy-egy db papírtörlő hengerrel, hogy ne terpeszkedjen el.
 Ezt sütés előtt, természetesen kiveszem.
Zsilettel bevágom a tetejét.

Megspriccelem vízzel,.
A jénai tetőt kiöblítem vízzel, ráteszem.
A sütőt közben elő melegítettem 200 fokra.
Mikor a kenyér bekerül 180c°-ra mérséklem a hőfokot.
Alsó+felső+légkeverés.
25 perc alatt sül. A jénai tetejét 10 perc után leveszem.
A sütő aljába víz van egy kis lábasban, az adja a gőzt.
Sülés után is megspriccelem vízzel.
Így néz ki! Puha és nagyon finom.



Kemencés kenyerem!


Az Édesanyám mindig a kemencébe sütött kenyeret.
A boltban nem is volt, csak később. Édesapám meg nem ette volna a "bóti" kenyeret.
Nekem is van kemencém, már többször próbálkoztam a kenyér sütéssel, de nem igazán sikerül. 
Pedig még "szakajtó" kosaram is van a kelesztéshez.
Tegnap elégettem a kemencébe összegyüjtött gallyakat, krumplit sütöttem, de olyan jó melegnek találtam a kemencét, hogy az éppen megkelt kenyértésztából(kenyérsütőben kelt) elszakítottam két kis darabot és sült -mit sült, majdnem megégett két "vakaró". Nagyon finom lett, kaprot tettem rá, meg zsírt.
A kenyér már bennt is volt a villany tüzhelyben, de kivettem és átvittem a kemencébe.
Na ennek is megkapta a tetejét, az alja meg sületlen lett, de megfordítottam és megsült.
Elbabáztam velük egy fél napot.Jó füstös lettem.(aznap voltam fodrásznál)
DE KENYERET SÜTÖTTEM KEMENCÉBE ÉS VÉGIG AZ ÉDESANYÁMRA GONDOLTAM.
Láttam, a verejtékes homlokát. Hajnalban már dagasztotta, az előző este bekovászolt kenyeret. Mindig hármat sütött.Meg a vakarókat.
Láttam az Édesapámat, aki felfűtötte a kemencét.
Nem akácfával, hanem szőlő venyigével, kukoríca csutkával...szóval lommal.
Én voltam velük a malomba annak idején, vittük a búzát,hoztuk a lisztet.
Ezért ízlik nekem ez a pernyés kenyér!!!
Épp olyan az íze, mintha az Édesanyám sütötte volna.
De többet nem próbálkozom, szebb, finomabb sül a villany sütőmbe. 
Igaz nincs rajta pernye!
A tepsit egy éjszaka áztatás után, még a mosogató gép sem tudta lemosni, most sikálni fogom.
De, ha újra rámtörnek az emlékek, még lehet próbálkozom.
Sült már az én kemencémben sok pizza, egész malac, lángos, kalács, a kenyérnek meg ott a sütő.
Hát így jártam, nem vagyok büszke a kemencés kenyeremre, de megmutattam nektek.

Vakarók!


2012. augusztus 19., vasárnap

Mikrós süti

Valahogy ebben a melegben, a sütő melege már nem hiányzik.
Kipróbáltam a mikrós sütit.
Hozzávalók:
4 ek tej
4 ek olaj
2 db tojás
8 ek liszt-rétes lisztet használok
5 ek cukor
fél cs sütőpor- nálam 1 kk szódabikarbóna
Át alakítottam kicsit .
Adtam hozzá 3 ek darált diót és még 1 ek tejet.
Egy jénaiban össze kevertem a hozzávalókat, ez kb egy másfél -két literes edény
800W-on  4 perc.
Karamell öntettel és saját főzésű sárga barack lekvárral fogyasztom.
            Ilyen lett!


I




2012. augusztus 13., hétfő

Sodort croissant.

 "Limara pékségé"-nél találtam ezt a receptet!
Ki kellett próbálnom.Pár napig lesz nassolni valóm!
Az összes hozzávalót a kenyér sütő gép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam.
A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal.
A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy bejglit.
Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles tégla lapot nyújtottam belőlük.

Pizza vágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket.
 Egyikre sajt és sonka, másikra pesztó és sajt töltelék került.
Még barack lekváros is készült.
 Lisztezett tepsin  duplájára kelesztem.
A sütőt elő melegítettem 200C°-ra, majd 24 percig 180 fokon sült, alsó+felső+lég keverés-en.
Limaránál szebbnek, levelesebbnek látom.
 Én sajtot nem tettem a tetejére, elnéztem.
Az az igazság nem vártam meg, amíg a megformázott kiflik újra duplájára kelnek.
majd legközelebb.
Ha lesz legközelebb, mert elég sok időt vesz igénybe  a kelesztés, formázás, újrakelesztés.