2016. március 7., hétfő

Tésztákat formáztam.


Majdnem minden héten gyúrok tésztát. 
 Most 5 tojás sárgáját és 3 egész tojást használtam fel.
A vasárnapi húsleveshez készült közepes metélt.
Mennyivel finomabb a leves a friss tésztával!
Ezenkívül  formáztam  még, cavalettit, kétféle csigát, és egy csavart orsót is.


Egy adag túrós csuszára való is készült.


Rántott, szűzérme, virslivel töltve.


Egy kisebb  darab szűzpecsenyét felszúrtam.
Fűszereztem, kivül, belül. sóval , színes borssal.

Bele nyomtam 2 db virslit.
Felszeleteltem kisebb darabokra és kipaníroztam.


Forró olajban sült.
Gombát és zellert is rántottam mellé. 
Burgonyapüré és körte befőtt kísérte a tányéron.

2016. március 5., szombat

Rakott fej, kocsonya, sült vér.


Kaptam ajándékba egy fél sertés fejet,és  vért is.
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem. Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.


 A sertésfejet kuktában 2 fej vöröshagymával, 1 egész fej fokhagymával, 4 d babér levéllel sóval, egész borssal,egy jó darab oldalassal, jó adag bőrrel főztem meg.
 A leve kocsonya lett.
Olyan kemény, hogy késsel villával ehető!


A kihűlt húst lefejtettem a csontról.
Fűszereztem, ,utánasóztam.
(oreganó, kakukkfű, római kömény, majoránna, piros paprika, őrölt citrombors , fokhagyma por)
Össze kevertem egy jó adag kocsonya lével. 

Folpakba tekertem.

Jól szeletelhető.
Fagyasztóba is került belőle.


2016. február 29., hétfő

Blogom,túl a 200 ezredik látogatón!



Túl a 200 ezredik látogatón!

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK
9 éves lesz a blogom!
Az első években, nagyon kis látogatottsággal, hiszen nem osztottam meg sehol.
Miután elkészítettem a Facebookos oldalát is
" Olgis receptjei" címmel, egyre több látogatóm lett.
https://www.facebook.com/Olgis-receptjei-616631755049854/
A különböző csoportokban történő megosztások is sokat segítettek.
Van egy saját csoportom is:
Praktikus eszközök és praktikák a konyhában.
Itt nem recepteket, főleg praktikákat, konyhai fogásokat, eszközöket ajánlunk egymásnak.

https://www.facebook.com/groups/praktikus/

Ezen kivűl még 3 főzős csoportban vagyok admin, segítem a csoport munkáját.

Több helyen is pályáztam és nyertem a receptjeimmel helyezést.
 Ezt a blogot a nagylány unokámnak írom. Ha már én nem leszek , írányadó legyen neki a főzésben. Ezért is írom részletesen, és fázisfotókkal.smile hangulatjel
 Nemsokára 9 éve , ezzel a bejegyzéssel indult a blogom.

"Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis. 2007.10.21"

Azóta betöltöttem a 70. évemet is.

TÖBBEN LÁTOGATTÁK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL, MINT MAGYARORSZÁGRÓL!

Ez érdekes!

Oldalmegjelenítések száma országonként

A blogok nézői között legnépszerűbb országok diagramja
BejegyzésOldalmegjelenítés
Egyesült Államok
1432
Magyarország
491
Oroszország
89
Spanyolország
31
Románia
23
Dél-Korea
18
Németország
16
Szlovákia
14
Ausztria
5
Svájc
3







A Blogger oldalmegtekintéseinek diagramja
Oldalmegjelenítések száma ma
127
Oldalmegjelenítések száma tegnap
291
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
8 371
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
200 125
A saját oldalmegtekintések nyomon követésének kezelése


















2016. február 27., szombat

Tészta gyúrás, formázás , másképpen.

Nagyon szeretjük a házi készítésű tésztákat.
Annyi félét kipróbáltam már.
Újabban céklaporral pirosra, medvehagymával,szárított (porított)rukkolával  zöldre színezem, de használhattok ételszínezőt is, ami nem műanyag alapú.

 csíkosat







Most pelmenyihez gyúrtam egy vajas,oregánós tésztát.

Jutott belőle, hogy kipróbáljak egy új fajta  formázást.
Legutóbb a Cavatellit készítettem, szövő bordán.

Ennek mintájára próbálkoztam most egy  hasonló alakúval.
Ma kétszer is a kezembe került a hullámos szeletelőm, szinte kínálta magát, hogy próbáljam ki.
Meg is történt.
Nézzétek csak!
Ez sikeredett belőle.




Már meg is száradtak az aszaló gépben.

2016. február 20., szombat

Vadkovászos kenyerem.III.


A szokásos fél kg liszt,.-fele rétes.
Most kerül bele: 
1 ek buzacsíra
 2 ek árpaliszt
 2 ek burgonya pehely.
sikér, só, cukor,pici aszkorbitum
 2 ek olaj
1.5 dl savó
 2 dl tej
 És a vadkovász, amit a fagyasztóból vettem elő.
 Előző nap, felolvadás után megetettem félfogós,és árpa liszttel,egy éjszaka dolgozott.
Reggel újból megetettem.
Délben került minden a kenyérsütőbe.
Ma, laktózmentes mascarpone készült ennek a savóját használtam fel.
 Nagyon szépen kelt, tele lett a kétlapátos kenyérsütő vele.
Csodásan könnyű a bélzete.

Ez a vége.

Egy darabot elvettem belőle és tepertős pogácsához használtam fel.

Egy sajtos lángos is sült belőle.


Diós keksz.


Már többször is sütöttem.
Ezt a receptet variálgatom.
Bár, most kimaradt az áfonya, és kókusz reszelék , meg kardamom is került bele.
A dió durvára darált ,rizslisztet  és árpalisztet használtam.
Kekszmintázóval is rámentem, de nemigazán tartotta meg a sütés után a mintát.
Nagyon izletes lett. Sokáig eláll.