2010. június 18., péntek

Nálam nyaral az unokám!

Még egyetlen nyár sem maradt ki a 17 évéből, amit ne nálunk töltött volna.
Hétfőn érkezett, és azóta nagyon boldog vagyok. 
Annyit beszélgetünk, együtt főzünk.Már voltunk egy kis kiruccanáson. Bevásárlás, rokon látogatás, papához a temetőbe. 
Ezért nem jelentkeztem, mert minden időt vele töltök.

2010. június 14., hétfő

Vasárnapi főzőcske.

Nem sok kedvem volt hozzá, de a nyúl húsi csábított.
Unoka testvéremtől kaptam.Combok, feldarabolva. 
Jó adag pörkölt lett belőle.Természetesen a szokásos zöld fűszerek csokorral, és fokhagyma is került bele, a színes bors mellé.
Tökfőzelékre vágytam,az készült.
Holnap tésztát főzök ki hozzá. 
Már a joghurtos kapros uborkasaláta is kész van, had érjenek össze az ízek. Szezámolaj,fehér bors és fokhagyma is van benne.
Egy adag tök a fagyóba kerül.
Húslevesem volt lefagyasztva, azzal nem kellett bajlódnom.
Rakott babapiskóta készült, a sütőt nemigen akartam bekapcsolni , ilyen melegben.
Most a krémnél újítottam.
Készült egy karamell szirup, amit a 4dl tejhez(finom házi) adtam, 3 ek étkezési keményítő kevés tejjel kikeverve kerül bele.
Mikor langyos lett 2 db egész tojást is belekevertem a habverővel.
Mascarpone sajtot kevertem hozzá, mikor lehűlt. Berétegeztem a tejes kávéba mártott babapiskótával.
Nagyon finom lett a sajtkrémtől.
Akár fagylalt is készülhetne belőle.
A fagylaltgépem jégakkuja még nem került a fagyóba.
Biztosan kipróbáltam volna egy kevés adaggal.
Majd legközelebb.
Tejszínhabbal, karamell szórócukorral dúsítva fogyasztottam.

                    Nyúlpaprikás, tökfőzelékkel. 

                             Rakott, babapiskóta.

2010. június 12., szombat

Kihívások.

Már minden nap egy kihívás.
De jönnek olyanok, amelyek már a 65 évesnek fejtörést okoznak.
Áthelyeztem a számítógépem. 
Egy kábel kimaradt.
Nem hiányzott.
Addig amíg a szkennelőt nem kellett használnom. De kellett.
Egy felkiáltójeles, 3 soros üzenet, angolul,. nem tudok angolul.
Webfordítás, megtudom egy port nincs csatlakoztatva. na elő vele, de nem tudom hova raktam el.
Kivettem a használaton kívüli ruter 12V-os adapterét , beüzemeltem és már jó is.
Nagyon fontos volt, mert másnap 51 oldalnyi anyagot kellett beszkennelnem, ás küldeni e-mailben a fiamnak.
Délelőtt a 60 km-re lévő nagyvárosba indultunk a húgommal, hivatalos ügyben.
Elő a GPS, beírtam a címet.
Egy idő után vissza akart fordítani, kikapcsoltam. 
Ott jártan Főiskolára és az emlékezetem nem hagyott cserben.A térképről tudtam az utca elhelyezkedését, és egyből odataláltam.
A húgom meg is dicsért.
Fárasztó volt a 120 km, de jól kibeszélgettük magunkat a húgommal útközben.
 A kocsi klímája elviselhetővé tette az utunkat.
Itthon meg gyorsan bekapcsoltam a mobil klímát(még tavaly a papának vettem)és mire a gép elé ültem már kellemes hűvös volt a lakásban.
Ebédem volt, munka közben megebédeztem.
10 e-mailben küldtem el a fiamnak az anyagot.
Ma délig az udvaron ténykedtem.
Lépcsőmosás, kert rendezés.Most le is pihentem kicsit, de nem tudtam elaludni.
A héten már volt egy délután, amikor aludtam 2 órát.
Tegnap locsoltam, de azt hiszem ma is ez lesz. Meg se látszik.
Ja, a slagom is szétment, újra kellett a csatlakozókat cserélni, elfáradtak.
A héten még permeteztem is az uborkát, paradicsomot, szőlőt.
20 liter négy szerre a permetezőbe.5 literre vagyok hitelesítve, többet nem bír a gerincem.
A permetezőm is javításra szorult, csepegett.Megcsináltam. 
 A sövényem is megnyírtam, ollóval, mert"kinyírtam"(leégettem) a múltkor a z elektromos nyírómat. Kell egy másik.
Egészségesen elfáradok olyankor.
Ma még főztem is.
 Cukkini, zöld fűszerekkel(oreganó, tárkony, petrezselyem,kapor) 1 nagy  friss gomba,  kevés szárított, zöld paprika, bors, só,új hagyma.
 A végén egy tojást elkevertem főző tejszínnel és jól átsütöttem. nap.
Maradt vacsorára is.
Citromos , behűtött menta teát iszom egész nap
Hét elején a vasárnapi maradékokat ettem. 
Majd karfiol levest készítettem.  
Gombás csirkemell készült spagettivel, 2 napra főztem.
Általában este készítem másnapra az ebédet, a jó hűvösön.
Most nem fotóztam.
       Helyette hoztam virágokat!

2010. június 9., szerda

Szép hétvége!

Most érek ide , hogy leírjam a hétvége egy nagyszerű meglepetés volt számomra. 
pénteken telefonált a messzi fiam, érkeznek cseresznyézni a 3 éves kis unokám , menyem, fiam és hozzák a húgomat is.
Irány a bevásárolni a közeli kisvárosba. 
Közben a temetői látogatást is megejtettem.
Sok szép virágom nyílott, vittem minden sírra.
Volt időm egy vendégváró kerti csokor elkészítésére is. 
A váza előtti "kis csokrot" az unokám készítette nekem. 

Szombaton megfőztem a húslevest egy szép, házi csirkéből, csiga tésztával.
Gordon bleu készült, csirkemellből, fűszeres toast sajttal és finom sonkával, zöldséges rizzsel, salátával.
Vasárnap még fasírtot sütöttem, sült burgonyával.


 A kis unokámnak brokkoli főzelék is készült, ezt a menyemmel közösen készítettük el.
Sütöttem egy piskótát, tetején barna tészta márványozással.
Egy főzött  eper pudingkém került a tetejére(a vajat, még melegen kevertem bele)
Kockára szeletelve tejszínhabbal és eperrel ettük.
            Ez a fotó már a maradékról készült.


A húgom segített a mosogatásban, így volt időm a drága kis unokámmal is foglalkozni. 
Jót beszélgettem a menyemmel fiammal.
Nem akart hazamenni, "maradok mamával". Szegény mama egyedül marad- mikor beült a kocsiba- ezt mondta. Mindig sírva integetek utánuk.
Nagyon jó a szombati várakozás, az érkezés, de a távozás pillanatai számomra mindig keservesek.
Hazavitték a húgomat és még mentek a papához a temetőbe.

2010. június 3., csütörtök

Búzafűlé.

Minden nyáron készítek. 
Sajnos a férjemnek nem segített, de neki kezdtem el "gyártani". 
Vittem lefagyasztva a kórházba is.
Készen nagyon drága és körülményes a szállítás.
Tönkölybúzát veszek, ami nincs koptatva, csíraképes. Áztatom, amíg kicsirázik.
Eszem is ilyen állapotban, nagyon ízletes, nekem legalábbis. 
És nagyon egészséges.
Aztán elvetem .
 Kint az udvaron letakarva, de éri a nap, mert egy műanyag lyukacsos rekesz van rajta. (mert a galamb, veréb kiverné) 
Mikor már kikelt levehetem, akkor már semmi nem bántja.
Ollóval 3-4 alkalommal is learatom.
Aratom és ásványvízzel elkeverve össze turmixolom,leszűröm.
Gyönyörű zöld lesz. 
Kis adagokban kerül a fagyóba, hetente iszom belőle.
Majd hozok fotót!
                              Most ilyen!

Sütemény.

Ma sütöttem is.
 "Limara "blogjában találtam ezt a receptet.
Leveles vajas tészta.Most olyat vettem, ami kinyújtva fel volt tekerve. De megmondom őszintén, legközelebb olyat veszek, amit én nyújtok, az jobb.
Epres, barackos, rebarbara került a mascarpone sajtkrémmel vékonyan megkent lapra.
Már volt rebarbarám és eprem, a barack a fagyóból került elő..Összepároltam, majd leszűrtem,cukroztam, hűtöttem a tölteléket. A teteje tojással lett megkenve. 
3 db készült, jó nagyok lettek. 
                         Így készültek!

Szója fasírt.

A héten ez is készült, csak amikor kisüt a nap, vár a kert és a gép elé ritkán ülök.
Hétfőn a jó napsütést kihasználtam és az ágyneműm szellőztettem.nagyon jó friss illata lett. Lecseréltem a nyári takaróra, az is kint volt. Most meg már fáztam alatta az éjszaka. Ma be is gyújtottam újra a gázkazánt.
Így a hétfői nap csak késő délután került sor főzésre, ettem a vasárnapi maradékot (sült hal)
Be volt áztatva a szója granulátum. Leszűrtem, gyors darabolóba, bele a félig száraz kenyér .
Fokhagyma 2 gerezd, 1 fej vöröshagyma, ételízesítő , tengeri só, vegyes frissen őrölt bors, egy  ek kukorica liszt, piros paprika, egy egész tojás.
Fagylaltos kanállal forró pálma olajba szaggattam, kicsit ellapítva. Így egyforma nagyok lettek.
Rizst főztem ki hozzá, vegyes zöldséggel együtt, zeller zöldet is főztem bele.
Ez egy 4 étkezésre elegendő adag lett, amiből egyet le is fagyasztottam, mert ráuntam. Helyette egy vacsorára halat sütöttem. Ez a vacsora azt jelenti szigorúan 6 óra előtt, utána már csak csipegethetek.
Nem tudok eltelni a hallal.
A bodza szörppel is így vagyok. Szoktam lefagyasztani kis műanyag üvegbe télire. 
Ez most elmaradt. Nem akarom már a 400 literes fagyasztót üzemeltetni.Egy kisebbre cserélem majd, ha végleg kiürítem. De még sok tavalyi zöldség van benne.
Egy nap neki állok, és kiszedem. Elajándékozom a maradékot.
           
         Ilyen volt a szója fasírtom!

Konyhában-tengeri kásás tormás töltike.

Mivel az eső is zuhog és a   kajám is elfogyott , ma a konyhában voltam 11 órától 2 óráig.
Sütőt begyújtottam, aztán magam. Na nem úgy. Beindultam, a főzéshez.
Tegnap szép tormalevelet kaptam. (az enyém az idén lett átültetve, és még kicsi.)
Ecetes, sós vízben megpároltam és ebben állt egész éjszaka. Volt darált húsom és tekertem vagy 36 db töltikét. Most rizs és kukorica kása vegyesen van benne.
30db ment a fagyóba az erre tévedő gyerekeknek.Aki hamarabb jön az kapja.
Készült 25 db  csak rizzsel, idősebb fiam csak ezt eszi, nem kell a kása, meg a torma.
Ez is fagyasztva lett.
Pedig sok vas van a tormában..
6 db+3 db próbafőzés áldozata lett. Meg kellett tudnom milyen finom lett. Még paradicsom volt a fagyóba azzal főztem meg (jobb mint a tartósító szeres lé.)
                          Még gőzölög a fotón!

2010. június 1., kedd

Cipzár varrás.

Cipzár varrás volt ma a feladatom. A menyem még az ősszel" elhozott egy térd nadrágját, amibe be kellett varrnom.
Emlegettem a varrós blogokat! Jó lenne részletes leírás róla.
Tudom még a szakavatott varrók is irtóznak ettől a folyamattól.
Én is eddig halogattam.
Volt cipzár varró talpam, de eltört.
Már a menyem által hozott cipzár is eltünt.Vettem másikat.Az hosszú lett, került megfelelő.
Egy nagyon kacifántos beillesztés a nadrág elején.Takarás alul, felül. 
letűző varrások.
Ugye gyárilag előbb bekerül a cipzár, majd aztán letűzik.
 Na én is "tűztem"Majdnem összevarrtam az elejét a hátuljával a nadrágnak.
Ráadásul olyan különleges szín, nem szürke, nem barna, olyan "keki". 
Ilyen cérna a világon sincs!!!!
Előférceltem, gombostűztem, és sikerült. Igaz, nyírtam a cérnát, mint a birkát, de elkészült.
legközelebb veszek neki egy új nadrágot!!
De, ha ehhez ragaszkodott!
Egy aranyos menyért, mindent.
A nadrágjaikat és mindig én hajtom fel.
Ha össze gyűjtöm a levágott szár részeket, amit a családnak, ismerősöknek már felvarrtam, igen hosszú -km -lenne.
Valamikor jártam egy varró tanfolyamra is, de inkább saját tapasztalatból merítek.
Riselni is megtanultam, csak már a szemem nem az igazi.
Erre jó a nyugdíjas a családban.

Kenyerem.

Sütöm a kenyeret már évek óta.
Semmi adalék anyag, csak víz, liszt és élesztő.
Ritkán vajjal is készül, vagy len, kapor, szezám magvakkal, amit darálva használok.
Legutóbb ő készült.

Könnyű reggeli.

Ha sietős a reggelem, csak egy natúr joghurtot összekeverek mézzel és egy általam összeállított "müzli" keverék kerül bele. 
Ez zabpehely, csokis golyók,kukorica pehely és egy magvas  müzli keveréke.Most még friss tönköly búza csíra is került a tetejére.
Egy jó friss menta levélből készült teát iszom még hozzá, barna cukorral,  gránátalma lével ízesítve.
El vagyok róla délig és akkor jöhet a kiadós ebéd!

2010. május 29., szombat

Gyermeknapra!

Az életünk folytatói.
Most őket ünnepeljük méltó szeretettel, a gyerekeket.
Az életünk folytatásai ők, a gyermekeink.
Őket mi választjuk, és nem ők minket.
Ezért fontos, a példaértékű szülői élet, az indíttatás.
Útravalót kell adnunk nekik.
Életüket meghatározza az is , amit tőlünk tanultak.
Sok minden más rájuk ható tényező mellett.
Egy idő után már ők alakítják a saját sorsukat.
 El kell engedjük őket, de féltő szeretetünk figyeli, óvja életüket.
Az ők életük a mi unokáinkban folytatódnak tovább.
Közben gondoljunk, az árvákra, az elhagyottakra, az elhunytakra, az éhezőkre,a kiválókra, a szerényekre, mindegyikre.
A legfontosabb, amit adhatunk nekik a SZERETET.
                 "A szeretet, soha el nem fogy!"

2010. május 28., péntek

Tört bab.(turmixolva)


Az este beáztattam a babot.
Jó nagy szemű, fehér(kan paszuly) száraz babom van.
Kuktában főztem.
Ételízesítő, babérlevél,  bors,  friss: tárkony, majoránna, oregano, 2 szem feldarabolt burgonya került még bele.   A leveleket turmixolás előtt kivettem.
A leve egy részét félre tettem,összeturmixoltam.
Készült egy világos rántás, amivel felforraltam, a főzőlevet visszaadagolva.
közben lila és vöröshagymából készült egy lekvár szerű sűrítmény.
 Olíva olaj, vaj , a hagymák,(3-3 fej) 2 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor,3 ek cukor, só, bors, kevés víz.
A vizet,bort, elfőtte, vissza sült az olaj vaj keverékébe.A cukor kissé meg karamellizálódott.
Ez került a tányérban a tetejére. Egy pikáns jó ízű  hagyma lekvár.
Tegnap spenótot ettem, ma babot.Elképzelhető mi vár rám.
Most palacsintát fogok sütni, desszertnek.Lekvárral, túróval eszem.