2013. február 23., szombat

Kelt tésztából.

Alap kelt tésztát készítettem.
Annyi különbséggel, hogy került bele egy kis kurkuma is.
Így szép sárga lett.
A tetejére fahéjas barna cukrot szórtam, ami süléskor remekül rá karamellizálódott.
Négyzetekre vágtam 
 Almás töltelék  került bele.
Most egy cserép tálnyi, és egy muffin  formában 12 db  készült .







A maradékból egy tekert, kifordított kalács is készült.




Derelye.

Derelye készült.
kaptam szép sárga házi tojást, ez indított a gyúrásra.
talán egy éve, hogy nem készítettem derelyét. 
Finom, több éves üstben főtt szilva lekvárom is van, ezt használtam. 
Hamar elkészült.
Most grízzel készítettem, mert mindig azt hallom, úgy az igazi. 
Nekem nem, azt hiszem ez volt az első és az utolsó. 
maradok a zsemle morzsánál.






2013. február 20., szerda

Bundás zöldségek.

Szeretem a bundázott dolgokat.
Most gomba,bimbós kel, zeller készült.
Zeller, bimbós kel kissé elő párolva.
Sajtot is kipróbáltam bundában és működik. 
A bunda: 2 db tojás, 1.5 dl tej, 1 kk szóda bikarbóna, annyi liszt, hogy ne legyen folyós. 
A palacsinta tésztától sűrűbb állagú legyen. 
A bundázandó zöldségeket lisztbe forgatom.
Magasabb edényben olajat forrósítok, diónyi vajjal.
Ebbe kerülnek a masszában megforgatott  zöldségek. 
Nagyon hamar megfordítom, hogy a másik oldaláról ne folyjon le a massza.
Mikor már szép arany sárga még egyszer megfordítom. 
A sajtot megvizezem.
Egy kevés masszával egy bazsalikom levelet ragasztok rá.

Lisztbe forgatom, majd kibundázom. 
Őt minden oldalán hamar fordítom, hogy bevonja a tészta.
Csodálatos ízt ad neki a rásült bazsalikom.
Most "cifrázott" héjas burgonyák sültek hozzá, amit előbb mikróban kissé meg pároltam, majd az olajban átforgattam.
Jégsalátát ettem hozzá, majonézes, mézes. joghurt dresszinggel .

2013. február 19., kedd

Praktikus eszközök.

Ezek a munkánkat könnyítő, gyorsító apró eszközök, nélkülözhetetlenek a konyhában. 
Tetszetősebbé teszik a tálalást is.


 SPIRÁLOS BURGONYA FÚRÓ


            ŐK KAKASTARÉJ SZERŰEN SZELETELNEK



         Húsok mellé.,olajban kisütve, nagyon dekoratívak.

  SZALONNA BEFŰZŐ TŰ
               Egyben sült húsok belsejébe könnyen befűzhető vele a fagyos szalonna csík.

  MÉZPUMPA
         Csepegés nélkül adagolja a mézet


ZÖLDSÉG PÁROLÓ BETÉT

Mélyebb fazékba, víz fölé helyezve párol.
A benne párolt zöldség megtartja az eredeti ízvilágát.




Praktikák a konyhában.


SÚROLÁSHOZ

Makacs szennyeződések eltávolításához, szivacs tök darabot használok.
A kertemben termett.
Nem karcol, és nem kopik, olyan erősek a szálai.

Súrolószer nélkül távolítja el a lerakódást.
Környezetbarát megoldás.




2013. február 15., péntek

Kekszek!

Nincsenek arányok, nincs recept.
Van maradék müzli keverék.
Müzlibe:banán, mazsola,zabpehely,aszalt gyümölcsök
fahéjas karikák,
kókusz reszelék
szeletelt mandula,
2 tojás
1 ek kakaó
4 ek olvasztott vaj
2 ek glukonon
szeletelt áfonya
darabos mogyoró(nem földi)
búza csíra
zabpehely
1 kk szóda bikarbóna.
2 ek tönköly és 3 ek sima liszt
annyi tej, hogy össze álljon.
Jól összekeverem kanállal.
Hengerré formázom.


Szeletelem és vizes kézzel golyókat formázok belőle, ellapítom.
Szilikonnal bélelt tepsibe kerül, színes "ZI-ZI", mandula kerül a tetejére.
180 C°-on sül 20 percig.
Nagyon ízletes, nem édes nagyon és sokáig el áll.
 Ha hagyom!!!



Narancsos sütőtök ital!

Van egy kedvenc zöldség boltom a városban.bevásárláskor ő az utolsó állomás. 
Szép, friss áru,magyar termékek.
 Pl. csak nála kapok magyar fokhagymát.
Még cikkekre szedve is kínálja, így látom, milyen a hagyma.
Máshol vett 2 fejet most duggattam el a kertben, felhasználhatatlan a vegyszer miatt.
Szinte büdös.
Fiatal koromban én ismertem a "matador"-t (DDT), tudom milyen a szaga.
Banánon, narancson is érezhető időnként.
Néznek is rám furcsán , mikor az orromhoz közel emelem és szimatolok. 
Megérezhető a héjukon is.
Visszatérve a kedvenc helyemre.
Van egy sarok, ahol az érték csökkent árukat tartják. 
Oda mindig benézek, már megszokásból is.
Most egy tököt találtam. 
Állítólag japán sütőtök, szép piros. 

Olcsón (30 ft) megvettem.
Pár napig nézegettem itthon, talán dísztök, gondoltam. 
Ma megsütöttem.
Magját megpirítottam, de hagytam belőle elvetni is.
Nem túl édes, de jó parázs.
Kakukkfű és méz kerül rá fogyasztáskor.
Narancsos,rostos  ivólé készül a feléből.
Összeturmixolom vízzel a kikapart sült tököt,  egy narancs kifacsart leve kerül bele, és egy kis méz.
Csodálatosan szép színe van, és finom, rostos,!





2013. február 14., csütörtök

Pároló betét.

Nagyon praktikus kis eszköz, zöldségek, hal párolásához. 
Nagyon régen meg van, de nem használtam.
A héten a kezembe került.
 Mivel egy diétás hetem volt, brokkolit, kínai kelt pároltam benne.
Holnap a halat és gombát próbálom ki.
Csodálatosan megőrzi és kiemeli az ízeket.
Nem oldódnak ki  az ízek, mint a vízben főzéskor, a párolás megőrzi a zöldség zamatát, színét.
A vízbe egy kevés tengeri sót rakok.



2013. február 12., kedd

Vad disznósült.

Vad disznóhúst készítettem.
Több féle képen kipróbáltam már, de eddig ez volt a leg ízletesebb.
Az ujjnyi vastag hús szeleteket  fűszereztem, puhító sóval borssal, tárkonnyal,izsóppal, kakukkfűvel és szerecsen dióval.
 Bekentem kevés zöld dió sziruppal az egyik oldalát .
 Leöntöttem olajjal és ebben állt egy órát. 
Ezután ráöntöttem 3 dl vörös mustot .
Került bele 2 db babér levél is.
Ebben állt egy éjszakát.
Másnap felforraltam folytonos kevergetés mellett.
Majd lefedve fél órát pároltam.
 Egy almát és kevés szója szószt, 1 dl vörös bort adtam még hozzá.
A fedőt levéve majdnem zsírjára sütöttem.
Friss bazsalikomot tépkedtem bele. 
A húst kiszedtem.
1dl tejszínt elkevertem 1 ek étkezési keményítővel, és besűrítettem vele a visszamaradt levet.
Felfőztem, majd vissza került bele a hús.
éppen csak átmelegítettem és már kész is.
A köret  héjában sült burgonya,legyező szerűen bevágva, hagyma szárral a résekben.
Zöld dió karikákkal díszítettem.
A must saját nem permetezett otelló és izabella szőlőből készült.
Savanyúságnak,finom házi vegyes vágott került még mellé.
A must édes, a bor és az alma, a szója szósz savanykás íze keveredik benne.



2013. február 9., szombat

Leveles tésztából..

A leveles  tészta adott.
Most csak egy félbevágott csomagot használtam fel.
Saját befőzésű alma, őszibarack dzsem. 
1 ek tejszínes pudig por. 
jól össze kevertem a lekvárral.+ egy kevés fahéj
Ez került a tésztába tölteléknek.
Rá fagyasztott(kiolvasztott)cseresznye.
200C°-ra előmelegített sütőben sül 15 percig.
A puding por jól össze tarja a tölteléket.
Nagyon hamar elkészül.

2013. február 6., szerda

Krumpli lángos.


A maradék főtt burgonya legjobb felhasználása, a kenyérsütésen kívül.
Most bőségesen maradt, így egy tojással, liszttel átgyúrtam.
Pihent kicsit, hengerré formázva.
 Kis adagokat vágtam le belőle., és kerek lapokká nyújtottam.
Ki olajozott teflon serpenyőben sütöttem ki.
Lekvárral és, ahogyan Édesanyám készítette párolt káposztával fogyasztottam.
Ő a sparhelt lapján sütötte, valami fenséges volt.
Remek még fokhagymás olajjal megkenve is .
(kacsazsír lenne  az igazi)
El tudom képzelni hússal, vagy zöldséggel töltve is.
Csak simán, üresen is nagyon finom.
A Beregben,Tarpa környékén, élesztővel készítik és hajtogatják. Biztosan finom így is.
Kipróbáltam már teljes kiőrlésű liszttel egy  elektromos sütőn, olaj nélkül sütni.
Az olajban finomabb, így meg egészségesebb.
Aug 20.-án a Kisvárdai vár tövében a városi nyugdíjas klub,egy lemezen, a szabadban sütötte és kínálta az arra járóknak. 
Így is lehet!




Gofri készült.




Egy fél adagot sütöttem csak.
Nagy felelőtlenség volt, már alig van belőle.
25 dkg liszt 1 ek cukor(glukonon)
4 db tojás
2.5 dl tej
12 dkg vaj
1 kk sütőpor.
Pici só(ez a fehérjébe került)
1 kk cukrozott citromhéj
Ezt az adagot feleztem, vaj helyett 2 ek olajat használtam.
Tojás sárga cukor, olaj egy mélyebb edénybe. 
Elektromos habverővel a fehérjéből kemény habot vertem.
Majd a sárgájás keveréket habosra kevertem a habverővel, bele a liszt, a tej, sütőpor és simára dolgoztam.
Óvatosan bele forgattam a kemény habot.
Kért részre osztottam, egyik felébe 2 reszelt, kicsavart alma került, kevés fahéjjal. A másik feléből 2 db-ot kisütöttem, majd a többibe aszalt gyümölcs került.
Áfonya, füge, kivi, sárgabarack..
Minden fajtából 2 db készült. 



2013. február 3., vasárnap

Kekszek.

Gyorsan elkészülnek, mindig kéznél van, ha édességet kívánsz, vagy váratlan vendég érkezik.
3 dl liszt 
3 ek olvasztott vaj
csipet só
1 dl barna cukor-lehet glukonon is
1 ek kakaó
3 ek kókusz reszelék
 2 ek darabos mogyoró(amerikai)
fél cs sütőpor.
1 db tojás
fél dl tejszín.
 Jól összekeverem a sütőport a liszttel, a mogyoróval, kókusszal, kakaóval, müzlivel.
Jöhet a vaj, tejszín és tojás.
Természetesen a hozzávalók minőségétől függően  kerülhet bele még tejszín, vagy akár liszt.
fagylaltos kanálla halmokat szaggatok sütőpapiros tepsibe.
180 C-on sül kb 10 percig.
Kakaó nélkül is finom.
Mogyoró helyett dió, vagy pörkölt búza csíra is megfelel.
Tetejére színes puffasztott rizs,  vagy szeletelt mandula kerül.