2013. április 14., vasárnap

Medvehagymás muffin és pogácsa.

A medvehagyma jótékony hatásairól ITT olvashatsz.
Ha már van medvehagymám,  muffint és pogácsát sütöttem vele.
40 dkg  sima liszt
20 dkg rétes liszt
10 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
2 db tojás
2 dl tejföl
1,5 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
4 ek burgonya pehely
Fél marék darabolt medvehagyma.
A kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Minden hozzá valót bele raktam és dolgozott. 
Ez az én gépemen 150 perc.
Elő melegít, kever, keleszt ennyi idő alatt.
Mikor leáll a dagasztással, kiveszem , kézzel átgyúrom. 
Levegősebb lesz a tészta.
Vissza teszem és keleszti a gép tovább.
A program végén kinyújtom , felezem. 
Csodálatos zöld színe lett a medvehagymától.
Egyik felét hajtogattam, másik felét megkentem kevés puha kókusz zsírral és feltekertem rúdba. 




Így pihent, majd kinyújtás után , bevagdostam,  szaggattam, formáztam, tojással lekentem.
Egy adag muffin formában sült.



Most amaránt, és szezám mag,sajt is került rá.
AMARÁNT MAG
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Amaránt növény.



Medvehagyma levél ,fagyóba.

Itt a medvehagyma szezon.
 Lassan már vége is. 
Kaptam csomagban levelet és hagymát is. 
A hagymát elültettem.
Fagyóba került a levél. 
Felaprítva késes darabolóval,kis adagokban.
Egészben is raktam el.




2013. április 11., csütörtök

Medvehagymás lapcsánka.


Az ebédem zöldség leves, és lapcsánka.
Semmi nem a hagyományosan, most a kókuszzsírral barátkozom, mert koleszterin mentes zsiradék. Szagtalan, többször felhasználható.
Először használtam, ezért kevertem E vitaminos Floriol olajjal.
A levesbe is került, ami a fagyasztott zöldségemből és egy kevés borsóból, csiga tésztával készült.
A lapcsánka 3 db sárga belsejű , 
 magas keményítő tartalmú burgonya.
3 ek liszt
2 db tojás,
 1 kk étel ízesítő
4 db medvehagyma levél
1 db nagyobb gomba
1 db zöld dió.
kevés fokhagyma krém.
A burgonyát nagy lyukú reszelőn reszelem le.
Így sütéskor a kilógó szálak jó ropogósra sülnek.
 a hozzá valókat jól összedolgozom, bele ollózom a medve hagyma leveleket.
Forró olaj, kókuszzsír keverékében sütöttem, egy-egy kanálnyi masszát, kissé ellapítva.
Az egy nagyobb gombát hámoztam , vékonyra szeleteltem.
Betakartam a lapcsánka masszával mindkét oldalát, így sült. 
Nagyon finom lett.
Tejföl sajt, és bazsalikom levél a tetején.
Így az igazi élvezet.
 Hozzá, pár szelet zöld dió, ez már a ráadás, ami pikánssá teszi.
Egy jó adag citromos menta tea fogyott el utána.



2013. április 9., kedd

Kenyerem.



A szokásos kenyér recept alapján készült. 
Mégis minden sütésnél más. Most  egy 6 l-es kacsa sütő jénaiban készült.
Még mindig nem cserepesedik.  Sajnos.
Sőt most a teteje a zsilettes vágás mentén ki sem nyílt, csak oldalt.
 A bélzete viszont puha. lyukacsos szerkezetű.
Kissé elterült a jénaiban, de finom.
Unoka húgomnak viszek belőle holnap. 

2013. április 7., vasárnap

Rakott baba piskóta.


Ha nincs kedvem, vagy időm sütni, ezzel az édességgel kényeztetem magam. 
Gyorsan elkészül.
3 ek cukrot karamellízálok
Fel engedem 1 dl tejjel,és főzöm.
Kerül még bele 1 ek kapucsínó por
 Mikor simára főtt, besűrítem
3 ek étkezési keményítő és kb 3 dl tejből készült habarással.
Amibe 1 ek zselatint is fel oldottam.
 Még melegen bele keverek 10 dkg vajat.
Ha langyosra hűlt, 2 ek mascarponével keverem össze.. 
Mikor kihűl, rétegezem  kávés tejben átforgatott baba piskótával.
Hűtőben tartom.
A zselatintól jó állaga lesz, a mascarpone kellemes szelíd ízt ad neki.
 A díszítés már csak ráadás a fotó miatt.

Gírosz fűszeres csirkemell.


A csirke mell szokványos elkészítésén kicsit változtatva, készült ez az étel.
Abban az edényben , amiben sül, készítem elő a húsit. 
Két evő kanál olaj
1 kk gírosz fűszer keverék
Színes bors.
 Ebben a fűszeres olajban várja a sütést a vékonyra szeletelt hús.
Egy fél órával a sütés előtt keverem össze a fűszeres olajjal.
 2 db burgonyát megmosok.
Héjastól sül a mikróban 800 W-on 7 percig.
Egy tányéron a mikró tállal lefedve.
Amíg a burgonya sül a hús is elkészül. 
Tíz perc alatt kész a menü.
Burgonyát karikázom, meglocsolom a hús zaftjával.
Savanyúság illik hozzá.
A bazsalikom dísz saját nevelés, el is fogyasztom.

2013. április 4., csütörtök

Paradicsom csatni.

 Kedvenc paprika alakú paradicsomomból szoktam készíteni.


Nincs sok leve, húsos, kevés a magja, könnyen hámozható.
meghámozom, kimagozom és kisebb darabokra vágom,.
Késes aprítóval is lehet tetszés szerintire darabolni.
Jó sok hagymát felaprítok, szintén a késes darabolóval. 
Olajon puhára párolom,piros paprika, bors só kerül bele és a paradicsommal sűrűre főzöm.
A végén egy csokor zöld fűszer növény kerül  bele.
Tárkony, sok oregánó, lestyán,sok bazsalikom, petrezselyem zöld, kevés zeller, majoránna,  2 db zsálya levél, kakukkfű, pár levél rozmaring.
Jó szorosan össze kötöm őket, hogy a végén ki tudjam szedni.
Mikor már zsírjára lesütöttem,  kihűlés után, kis adagokban lefagyasztom.
Ha sok leve lenne, azt leszűröm.
 Csavaros üvegekbe kerül a fagyóba. 
Nagyon jó pizza alap, de spagettihez is finom darált hússal  Pörköltbe is kerülhet belőle egy evő kanálnyi.
Tartósító szerrel , melegen , száraz dunsztba rakva a spájzban is eláll. 
Befőző automatában  tartósító nélkül, csírátlanítva a spájz polcán tárolható több hónapig.

2013. április 3., szerda

Áfonyás sárga túró, zöld dió sziruppal, zöld dió szeletekkel.


A Húsvét elmaradhatatlan sárga túrója, most áfonyával készült. 
A recept a szokásos.
Egy kis kiegészítéssel, zöld dió szeletekkel,és sziruppal meglocsolva.
Nagyon jól illenek ezek az ízek egymáshoz.
Édességet helyettesít, vissza hozza a Húsvéti ünnep hangulatát.

Gersli, répával, zellerrel.


A  sok  húsos kaja az ünnepen, már megunja az ember.
Ilyenkor minden maradékot felhasználok. 
Bár az ünnepen nem voltam itthon, maradék az mindig akad.
Egy kis darált hús lesütve, kolbász, sonka. 
Ehhez készült répás, zelleres,gersli köret.
A gersli ázott fél órát. 
Langyos vízbe került egy fej vörös hagymával
étel ízesítővel, kevés leves kockával, szeletelt sárga répával, zeller csíkokkal.
Fedő alatt főtt puhára.
Levétől leszűrve, jó puha, ízes lett.
Igazán könnyű, de laktató étel.
Majdnem minden maradékokból készült.
Sült ma kenyér is ,szója liszt és búza korpa hozzá adásával.

Egy fél csomag  leveles vajas tésztám volt, abból káposztás falatkák készültek.

2013. március 27., szerda

Heti kenyerem.



Most csak fél adag készült.
A szokásos kenyér recept alapján.
Egy kis kiegészítéssel.
Került bele ugyanis  a kertből egy pár medve hagyma, és metélő foghagyma levél is apróra ollózva.
A hó alól kapartam ki őket.
Nagyon ízletes lett tőlük a kenyerem.
Egyik sem hagy hagymás utóízt a szájban, a leheletben.

Húsvét.

Régmúlt húsvétok képei.

2013. március 24., vasárnap

Vendégségben.


Unoka húgom, a közeli városban lakik.
A héten kétszer is voltam  az ottani kórházban vizsgálatokon. 
Ilyenkor mindig együtt ebédezünk. 
A múltkor vittem a maradék fasírozottat, neki volt kolbászos paprikás krumplija. 
Savanyú uborkával ettük.
Együtt nagyon finom volt. 
A ráadás egy különleges, rétegezett túrós süti.
Most legutóbb, sertés húst sütött. 
Nagyon finoman  készíti. Van egy vas lábasa, amiben csodálatos ízeket hoz ki a húsból  a fűszereivel.
A köret a szokásos héjában sült mikrós burgonya.
A hús mellett felekben sült  egy hagyma.
Most házi szilva befőttel ettük.
 A tetején a kertjéből szedett  apróra vágott csalán, tyúkhúr, és az általam vitt lucerna csíra.
Ugye milyen jól hangzik?
A fotó telefonnal készült, nem a legjobb.
 Olyan jó együtt étkezni, beszélgetni, az ízeket élvezni.
Ilyenkor biztosan örülnek "őseink"  odafenn, hogy így tartjuk egymással a kapcsolatot.
Jó lenne még, ha sokáig így találkozhatnánk.

Zöld dió szirupban.


Az én 9 éves, zöld dió befőttem.


Megmagyarázhatatlanul ragaszkodom a rég múlt idő tárgyaihoz, emlékeihez. 
Talán, mert az én korosztályom még ezek között a tárgyak között töltötte gyermek éveit.
Őrzöm Szüleim kredencét, mángorlóját, amit ács nagyapám saját kezűleg készített a rokkával együtt.
A szövés, fonás apró tárgyait, a hajót, az ülő kézi guzsalyt, a hozzávaló orsót, a bordát.
Nagyapám mívesen faragott dísztörölköző tartóját, rajta a már általam kalotázott dísz törölközővel. Vasaló, kávéőrlő, vaskályha, petróleumlámpa, mind a régmúltat idézik a teraszomon.
Ahányszor rájuk pillantok, a drága szülői ház jut eszembe.
A nagy diófa, a két nagy sárgabarackfa, a szilva, cseresznye, alma, körte, birs alma, akkor kincset jelentettek számunkra.
Aszaltuk a gyümölcsöket télire, mert cukorra nemigen futotta a befőzéshez. 
A tél levese az aszalt szilvával, susinkával (aszalt almaszirom), igen nagy csemege volt.
Szép emlékeim közé tartozik az a kép, ahogyan
Nagymamám ül egy díszes karosszéken és diófa ággal legyezi magát, ezzel tartja távol a legyeket a környezetéből.
Időnként vittem a friss ágat, mert ellankadt az előző levele.
Nemes feladat volt ez, mert cserébe olyan elbeszéléseket kaptam az Amerikát megjárt nagymamámtól, amire ma is csodálattal emlékszem. A narancs ligetek, a rozmaring erdők, Fiume, az amerikás magyarok”burdos” háza, a gyári munka, számomra akkor a tündérmese volt.
Örömmel találtam a facebookon lapjukra. Előbb a játékra figyeltem, kapartam, kerestem Szőke András képét. Nem jön össze három.
Pedig ő egy különös, számomra sokoldalú és viccesen megnyerő ember. A zöld diót is jó lenne megnyerni. Aztán mentem az idővonalra és nézem a videót a zöld dió készítéséről.
Jánkmajtis, hiszen itt van tőlem pár km-re (Aranyosapátiban élek, itt tanítottam 33 évig) és nem hallottam hírét sem a zöld dió feldolgozásnak.
A videó nézése közben ugrott be, hogy ilyet én is készítettem évekkel ezelőtt. Mennyit dolgoztam vele!!!
Héját szivaccsal lesúroltam, kötőtűvel megszurkáltam az 5 literes befőttes üveg tele lett. Vízzel felöntöttem, naponta cseréltem4 héten át.A látogatóba érkező húgom, amikor meglátta ez volt a reakciója: ezt az ocsmányságot akarod majd velünk megetetni?
A család nem segített elfogyasztani, nem kedvelték a különleges egyedi íze miatt.
Végül csak a húgommal ketten ettük meg
Vagy talán mégsem?
Irány a nyári konyha télire lezárt spájza. A több éves lekvárok befőttek között emlékeim szerint lennie kell egy kis üveggel zöld diónak. 
Megvan! Egy kis hosszúkás olíva bogyós üvegben. 
Elő a fényképezőgéppel, meg is örökítem. 
Címke is van rajta. Zöld dió 2003. június.
Próbálkozom a kinyitással, ami nem könnyű kilenc év után.
Végre sikerül. Izgalommal szedem ki, felvágom, ízlelem, egy kilencéves csoda íze olvad szét az ízlelő bimbókon. Mennyei!!! 
A fahéj, a boróka a szegfűszeg íze a cukor barna szirupjával keveredve.
Elvarázsolt!
Szeletelve is lefotóztam. Kardamom nem került bele, akkor még nem volt elérhető számunkra. Ma már ismerem és használom. 
A sírás környékez, a húgommal osztanám meg, de ő már egy éve elhunyt.
Milyen jó lett volna Karácsonykor a sült hús mellé együtt elfogyasztani.
Remélem a családomnak, az unokáimnak most már ízleni fog.
Gyorsan visszazárom az üveget, 2012. 12. 14. ---17.01 perckor.(ez éppen most történt meg)
Hideg helyre került a spájz többi befőttje közé, ha kibírt 9 évet Karácsonyig már csak eláll!
Köszönet Önöknek a zöld dió újbóli felfedezéséért, a csodálatos íz világért! Az emlékekért, melyek sok év tán is örömmel töltik el az ember szívét.Szeretném megkóstolni és összehasonlítani az enyémet az Önök által készítettel.
Üdvözlettel: Maklári Sándorné (Olgi néni) nyugdíjas tanárnéni.

A Goldenfood, a zöld dió gyártója  kiírt egy pályázatot, amelyen indultam ezzel a fenti képpel és történettel.
Ezt értékelték.
Így lettem én a zöld dió tiszteletbeli nagymamája!
Azóta csütörtökönként küldöm nekik a receptet,és kapok is időnként egy üveg zöld diót. 
Készült még számomra oklevél és  egy falióra is ajándékként.

Apróbb ajándékokat is kapok tőlük.