2014. július 31., csütörtök

Cukcsánka.




A nagylány unokám és barátnői tovább kísérleteztek az alap lapcsánka recepttel.
Már bacon is került bele.
És most cukkinivel turbózták fel, és elnevezték
CUKCSÁNKÁNAK.



Az ifjúság süt, főz ,kreatívkodik a nyáron, a mama meg lejegyzi, közli. 
Csak had gyakorolják a főzést.
Nagyon örülök neki.
A lapcsánkának nagyon sok elnevezése van, én lapótyának hívom, ha nem az alaprecepttel készül.
Készítettem már sütőtökkel, sárgarépával, vegyesen darált zöldségekkel,sajttal, túróval, szárított búza csírával..
Mindegyik nagyon finom.


2014. július 30., szerda

Hagymaleves.




Most nem póréhagymából készült.
Vöröshagymát használtam.
5 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
 egy csokor zöld hagymaszár
olaj( nálam kókuszzsír)
kakukkfű,csombor,
fehér bors
A hagymát csíkokra  szeleteltem és a zsiradékon szinte meg karamellizáltam.
Felöntöttem vízzel.
Bele kerültek a fokhagyma cikkek és a karikára vágott hagyma szár is., és a zöld fűszerek egy kis csokorban.
Jó puhára főztem.Át turmixoltam és át is passzíroztam.
Kevés zsiradékon 1 ek lisztből világos rántást készítettem és felöntöttem 1 dl tejszínnel.
A tejszínes rántással sűrítettem, jól kifőzve.
Fokhagymás ,sütőben pirított kenyér kockákkal tálaltam.


Túró fánk.



Egy kevés ömlesztett sajtot készítettem
1 l tej, 
1 dl tejszín
1 ek ecet
A meleg tejbe került minden.
Az ecet össze kapta Szűrőbe helyezett tüll anyagon átszűrtem.
Egy jó fél maréknyi ömlesztett (sajtom),túróm lett.
Ehhez adtam 1 db tojást
 4 ek lisztet
 2ek tejet
 2 ek barna cukrot
1 mk sütőport 
A massza így nézett ki. 

 Forró olajba a fagylaltos kanállal szaggattam.
 Puha, zamatos fánk lett.
Házi sárgabarack lekvárral , nagyon finom.


Paradicsomos káposzta főzelék, fasírttal.


A család kedvence.


Gyorsan elkészül és finom.
 1 fej közepes káposzta
 2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
fehér bors
1 kk őrölt kömény
 2 db kisebb paradicsom konzerv
 zsiradék(nálam kókusz zsír)
Őrölt köménymag, csombor,2 db babérlevél, 1 ág kakukkfű.
 1 ek cukor
2 ek lisztből rántás.
A káposztát csíkokra vágom.
 A hagymát kockázom, és zsiradékon megpirítom.
Egy kevés vízzel felöntöm,piros paprika kerül rá, felfőzöm, és rárakom a káposztát.
Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.
Ha jó puha mehet rá a paradicsommal felhígított rántás és jól össze főzöm.
Végül bele kerül a cukor is.
Most tojással töltött, fasírt került rá.



2014. július 29., kedd

Rácsos,mézes, meggyes.


Egy nagyon kedvelt régi családi recept.
Egy kedves ismerőstől származik, aki már sajnos nincs közöttünk.
Nála ettem először kb 40  éve!
A tésztája puha és finom, a méz és a mézes fűszerkeverék zamata  teszi jellegzetessé.
Aki nem szereti, csak fahéjat tegyen bele.
Nálam át van írva kétszeres adagra a recept, sokáig ilyen adagban, nagy gáztepsiben sütöttem, amíg nagy volt a családom.
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
3 ek méz
 1kk szódabikarbóna
2 egész tojás+1 sárgája.
1 ek mézes fűszerkeverék.
pici só
-----------
2 dl sárga barack lekvár
 fél kg magozott meggy
 10 dkg darabos dió
Összegyúrjuk, 3/4 részét kinyújtjuk, sütőpapiros ,közepes tepsibe kerül.
Megkenjük barack lekvárral. 
Megszórjuk a magozott meggyel.
Ha nem cukros a meggy ,porcukorral megszórjuk
A tészta maradék részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos dió kerül.


 200C°-os forró sütőbe rakjuk 5 percre, majd 180 c°-on sütjük még 15 percig.


Ha kihűlt csokimáz kerülhet a tetejére.


Most barna és fehér csokit csurgattam rá.
Ezzel a receptemmel évekkel ezelőtt nyertem egy kávédarálót a Kelet Magyarország, egyik aktuális  recept versenyén, turmix feltéttel. Mai napig működik.

Baconös lapcsánka, bokcsánka.

A nagylány unokámmal készítettük.
Az ő ötlete alapján, bacon szalonna is került bele.
Nálunk ez a BOKCSÁNKA.
Megsütötte az apróra vágott szalonnát , és ezt kevertük a lapcsánka massza felébe.

A másik fele hagyományosan  szép pirosra és ropogósra sült. 


 Most szálasra reszeltük a burgonyát a káposzta reszelőn.
1 tojás, 2 cikk zúzott fokhagyma, egy fej reszelt vöröshagyma, só, fehér bors, és egy kanál ételízsítő is került bele.
Annyi liszt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk.
Ez nálunk  kb 4 ek.
Forró olajba, kanállal szaggatunk.
         


2014. július 15., kedd

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj

15 dkg cukor

 3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.
Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Sütögetés szabad tüzön.II.

Nincs is párja a a szabad tűzön, faszénparázson sült húsoknak.

Ha húst sütünk, elő kerül a tárcsa.



Ezen kívül van egy nagyon praktikus , házi készítésű grillezőnk is.
Ferdén lejtenek a "V "alakú szorosan egymást érő vas csövek.

 A lejtés segít abban, hogy ne a tűzbe csorogjon a zsiradék, hanem a végén lévő hengerbe.




Ide rakunk paradicsomot, egész hagymát , ami megsül és közben ízesíti a zsiradékot, amit a kenéssel vissza juttatunk. 
Ezenkívül, saslik sütésre alkalmas  állványom is van, tartó nyársakkal, ami szintén a faszén parázs fölé helyezhető.
összecsukható, kis helyen elfér.


Ez az alkalmatosság azért készült, hogy esős idő esetén, ebben rakunk tüzet és fedett helyen süthetünk rajta.


Ők pedig Erdélyből származó kürtős kalács sütőnk.

Ez a fából készült két darabos, tűzhelyen is használható, a tartályba olajat kell önteni és a forró olaj fölött sül a kürtős.
A nyársak, a piszkavas is kéznél van a kerti tűzhely közelében. Igaz a tűzhely felújításra vár, de jó munkához idő kell.


Rántott cukkini.


A csibe hús mellé, mindig rántok valamilyen zöldséget.
Ma 5 csibét vágtam le.
Saját nevelés.
Frissen rántottam belőle szárnyat és mellé cukkinit.
A szokásos módon paníroztam.  
Bár az én panírom más, ,saját sütésű kenyeremből és kukorica pehelyből készítem.
A késes darabolóval aprítom, majd átengedem a tésztaszűrőn.
Szeretjük, ha kicsit durván szemcsés.
Néha keverek bele  szárított búza csírát is, vagy diót.
Mindegyiktől, nagyon finom lesz.
Mos saját termésű jégsaláta, volt hozzá,majonézes dresszinggel.
A köret: héjában, a mikróban sült burgonya, zöld kapor levéllel.

2014. július 13., vasárnap

Sütögetés szabad tűzön.

Időnként sor kerül rá, pihenés képen, hogy tűzet rakok.
Készülök előre, hús bepácolva, zöldségek felaprítva.
Ha nem segít a hús puhító só. 
Fél óra alatt elvégzi a pácolás hosszú folyamatát.
Most halat sütöttem.
van egy halsütő rácsom.

Kifóliázom, olajozom,kibélelem zöld fűszerekkel és erre kerül a hal,amit besóztam, borsoztam.
Egyik oldalát füstölt szalonna szeletekkel borítom be.
ismét befedem zöld fűszernövényekkel.
Fóliát szorosan ráhajtom és megy a faszénparázsra, amire kevés páfrány levelet is teszek és a megmaradt fűszer növényeket.
Illatuk csodás.
Sült már így csuka is egészben.

A vége felé kibontom a fóliát, hogy átjárja a páfrány és a fűszerek füstje, kicsit megpirítom mindkét oldalát.

10 perc alatt kész a hal.
Zöld fűszernövények: oregánó, tárkony, izsóp, kevés bazsalikom, kakukkfű,majoránna,és a kapor.
Fóliába csomagolva a parázsban sül hozzá a burgonya.
S

2014. július 12., szombat

Mákos bobajka.


Egy nagyon régi , paraszti étel.
Mákos "gubának" is nevezik.
A kemencében a kalács mellett sültek meg a rudak. 
Mindig kéznél voltak, a mezőről hazatérő gazdasszony, hamar "megöntötte" tejjel.
A darált mákot cukorral összekeverte és már kész is volt a laktató vacsora.
Nálam is a kemencében sültek most a rudak.
A kalács tésztájából sodortam és ollóval kicsit megcakkoztam a tetejét.
Így a mák is nagyobb felületen tapadhat majd rá.


Így ropogósabb is lesz a teteje.


Annyit változtattam, hogy a cukros mákhoz kevertem egy kevés kókusz reszeléket.
A mák és a kókusz nagyon jó barátok.
Felszeleteltem a rudakat ujjnyi vastagra.

Forró tejet öntöttem rá, állt egy kicsit és keverhettem össze a cukros,kókuszos mákkal.

Kókuszosan!