2015. január 21., szerda

Vadkovászos, kelt tészta.


Elfogyott a bobájkám.
Vadkovásszal állítottam össze egy adag kelt  kalács tésztát.
Természetesen az élesztőt kihagytam, helyette 20 dkg vadkovászt használtam, ami  fagyóba pihent eddig.
Ilyenek lettek.
Nagyon jó puha a belseje.



Soknak bizonyult a tészta , így lett belőle sonkás töltelékkel kifli és egy tekercs.
Ezt a tésztát kacsa zsírral kentem és feltekertem, nem hajtogattam.













Sonkás töltelék:
 kapor, tejföl, sonka.,zakuszka, kukorica, sajt.,hagyma, fokhagyma , oraganó, kakukkfű és majoránna.

De még egy bár zsömle és buci is  készült.

Húsklopfolás, másképpen.

Tarját bundáztam.
A csoportomban
https://www.facebook.com/groups/praktikus/
mutatták a lányok ezt az okos  kis húspuhító szerkezetet.

Mivel nekem nincs ilyen., kipróbáltam az eperlevél készítővel.
Sertés tarját gyötörtem vele, és nagyon jól bevált. 
Nézzétek csak!

Bundázott hal, zöldségekkel.


A hal nálam hetente készül.
Finom tengeri halat készítettem.
Most bundáztam, és sült zöldségekkel fogyasztottam.
 Cékla, padlizsán, gomba és egy pár burgonya sült mellé.
A céklát és a burgonyát a légkeveréses, halogén sütőmben  sütöm.


A burgonyát negyedekre, a céklát karikára szeletelem, sütöm a légkeveréses készülékemben, és utána, kicsit átforgatom a a zsiradékon, a gomba és padlizsán mellett.
A hal, most palacsinta tésztában, pici sütőporral, kukoríca liszttel, kevés szárított búza csirával és puffasztott amaránttal készült.
A halat előbb rizsliszt és kukorica liszt keverékében forgattam meg, utána a palacsinta tésztában.
Kókuszolajban sütöttem.


2015. január 19., hétfő

Nyúlpaprikás, gombóccal.


Nem pácolom a nyulat.
Hagyományos pörkölt készül belőle, pikáns fűszerekkel.
ITT olvashatod.
A gombóc készítés lépései. 
Tojás,tej, liszt összekeverése
Pirított kenyérkockák hozzá adása.

 Bő sós vízben fő, 1 ek olajjal

MÁRTÁS
 A pörkölt szaftját fel forrósítom.
Lisztet a tejföllel kikeverem+1 kk piros paprika.
Hőkegyegyenlítés .
(egy kevés forró szaftot keverek a habaráshoz)

Összekeverem, jól kiforralom.

Bele forgatom a kifőtt, leszűrt gombócokat, szeretem, ha jól átjárja a szaft.


2015. január 15., csütörtök

Házi tészták készítése.


Ha már van szép sárga  házi  tojásod,akkor elő a  gyúró táblát ,és a tésztanyújtó géped.
Ha nem szép sárga a tojás, egy kis kurkumával megjavíthatod.
Máris készülhet a házi tészta.
Nálam a gyúrt tészta, úgy készül, hogy 2 sárgája és 2 egész tojás, amennyi lisztet felvesz.
Részletesen ITT olvashatod.
A kimaradt tojás fehérjéket lefagyasztom.
És attól függ, hogy reszelt tészta, vagy metéltek készülnek, keményebbre, vagy lágyabbra hagyom.
Most őket "gyártottam"
Nagy pörkölt csiga- kínai evőpálcával sodorva.


Kavatelli- bordásítva, már majdnem kagyló formája van.
Rudakat sodortam, majd daraboltam és sodortam a bordán.

Gnocchetti -kicsit formázva, a bütyök ujjammal.
Ezekből a fajtákból csak minta készült első kipróbálásra.

Apró reszelt


Szélesebb reszelt-tarhonya szitán szárad.

 Széles metélt-Keskeny metélt




Sült kacsacomb, savanyú káposztával töltve.


A kacsa combokat fűszerezés utána állni hagyjuk, legalább fél órát.
A kacsa fűszerei:
só, bors, majoránna, oreganó és tárkony.
A savanyú káposztát, ha nagyon szálas ,össze aprítjuk., átmossuk, ha savanyú nagyon.
Finom házi paraszt sonka kockákat kisütünk olajon,ropogósra. Kiszedjük.
 A vissza maradt olajon,kockázott hagymát dinsztelünk.
A káposztát átforgatjuk rajta nem sütjük le teljesen. Borssal,római köménnyel ízesíthetjük.
Hozzá adjuk a sonkát, átkeverjük és a kacsa comb bőre alá töltjük.
Hústűvel le is rögzíthetjük.
Forró olajban meg pörösítjük, bezárjuk a hús rostjait.
Kacsazsírral kikent tepsibe sül egy órát 180 C -°-on, lefóliázva, kevés vizet öntve alá.
Előbb a bőrével lefelé, majd félidőben megfordítjuk.
Finom szilveszteri, ünnepi fogás.
 Almával párolt , lila káposzta illik hozzá.
Körete burgonya, vagy rizs lehet.
Ez most burgonya főzelék körítést kapott.

2015. január 11., vasárnap

Kelt tésztából.


Egy adag kelt tésztát készítettem.
A dagasztást, kelesztést, a kenyérsütőre bíztam.

Káposztás batyuk és diós dudák készültek belőle.

Egy pár tepertős pogácsa is készült.
Most római köményt raktam a tetejére.




3 batyuba  került tepertő, és rá egy kevés dió és római kömény.
Nagyon jó barátja a dió a tepertőnek!!



 Kacsa zsírral kentem le.
Most nem hajtogattam,  többször feltekerve lett leveles.


Szögletesre vágtam, így nincs hulladék.



2015. január 7., szerda

Gofri, vadkovásszal.


A gofri egy stabil édesség.
Eheted magába, fahéjas cukorral, krémmel, habbal, lekvárral.
A tészta ízesítése sok lehetőségeket rejt.
Készítheted édesen, sósan.
Keverhetsz bele, diót, almát, áfonyát, magvakat....
Mindig kéznél lehet, gyorsan elkészíthető.
Ma kenyeret sütöttem , vadkovásszal.
Ez adta az ötletet, édességhiányom kielégítésére.
Kihagytam a kovászból egy keveset.
Raktam hozzá 1 db tojást  2 ek porcukrot, pici sót. 2 ek olajat.
Tejet, és annyi lisztet, hogy  kissé folyós legyen a tészta.
Kelt szépen a  kenyérrel együtt a 40 fokosra állított sütőben.
Kenyér és a gofri kelt, közben össze állítottam egy gyúrt tésztát.
 Két fajta,reszelt tészta lett belőle.

A kenyér mellett sült, még 2 zsömle, egy buci,és kis lapos, szezámmagos,  rágcsálni való.
Természetesen vadkovásszal, élesztő nélkül.
Nálam a fagyasztóban pihennek 20 dkg-os csomagokban.
Előző nap kiveszem, etetem és használom.


Gofrik kisültek.
Az első sütéskor rájöttem, még tej kell a masszához.
Nem terült el rendesen a massza a lapon.

Régen, sokszor sütöttem gofrit.
Tudhattam volna , hogy nem lesz szép szabályos, ha nem terül el rendesen.
A végén, már szép szabályosak lettek.
Ezen kívül darált diót és egy reszelt almát is tettem bele.
Fagylaltos kanállal adagoltam, 2 kanál volt egy lap.
Kenyér tésztából már kipróbáltam, ő lett a kenyérgofri. 

Finom lett, jobb, mint sütőporosan.
Szép lett a belseje is.

Mézes fűszerkeverékes ,porcukor szórást kapott.
A maradékot, saját főzésű(és termésű) sárga barack lekvárral fogom elfogyasztani.



2015. január 6., kedd

Krumpli tokány ,másképpen.


A krumpli tokány elkészítését,  ITT olvashatod.
Most egy kicsit átalakítottam.
Maradt 2 db főtt tojás, amit bele kockáztam, és egy kis tejföl is került rá.
Paraszt sonkát sütöttem hozzá feltétnek.
A saját savanyítású uborkámmal, valami fenséges.

A tojás nélküli, fűszeres panír.



Jamie készítette az egyik receptjében.
Nagyon megtetszett, és most egy halsütés kapcsán ki is próbáltam.
Lisztet vízzel pépesre keverünk.
Csiriz szerű legyen, hogy jól rátapadjon a húsra.
A zsemlemorzsát kevés olíva olajjal össze keverjük, el ne ázzon.
Jól keverhető legyen.
Fűszerezhetjük is  a panírozandó húshoz illő fűszerrel.
A halhoz, most koriander , kevés kapor és amaránt pehely is került.

A csirizes masszát rákenjük a húsra,és megforgatjuk a fűszeres panírban.
Jól rá lapogatjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakva  sül a sütőben.
Igazán  takarékos és egészséges módszer, olaj sem kell hozzá.
A halhoz sült még gomba , hagyma, burgonya és cékla is.
Borsós, sárgarépás rizs volt a körete.