2015. szeptember 5., szombat

Paprikás krumplim, tört uborkával!


Jó lecsós alappal indítottam, kis  füstölt sonka darabokkal.
Saját ,sárga burgonyával, a kertemből.
 Került még bele:
.2 szál mangold  2 cikk fokhagyma és zöld fűszerek, meg köménymag is
Majd a végén egy marék, saját készítésű tarhonya  főtt bele.

Tört uborkát készítettem mellé.

Valami fenséges étel.
Jólesik utána egy pohár, saját készítésű  gyümölcslé.
Természetesen cukor és tartósító nélkül.
Saját készítésű címkével ellátva.

Apró káposzta, gerslivel!


Jó, döntés volt a főzése, mert minden volt hozzá a kertben.
A füstölt sonka meg a fagyasztóban várakozott, a kolbásszal együtt.
Két fej hagymát, zsíron+olajon elkezdtem pirítani,  zöld, sárga, piros,paprika került még mellé.
Mikor jó üveges lett felöntöttem kevés vízzel.
Piros paprikát tettem bele bőven, meg borsot, köménymagot, és ment hozzá a hús, meg karikára vágott kolbász.
3 gerezd fokhagyma, egy csokor zöld fűszer(oreganó, tárkony, kakukkfű, izsóp és borsikafű). Kicsit főztem és hozzá raktam a laskára vágott káposztát, mangold levelét nyelét,(pirosat és zöldet) és pár torma levelet, laskára vágva.
Mangold a kertemben.

A végén kerül bele darabolt paradicsom, a megmosott gömbölyű szemű rizs, gersli és egy pár kanál kukorica kása(a finomabb őrlésű)
A kukorica kása sűríti, tömörebbé teszi, összefogja az egészet.
Ilyenkor már csak takarékon, fedő alatt puhul, gyakori  rázogatás, enyhe kavargatás mellett a vas lábasban.
Most sok készült.
Nagyon ízletes lett
Befőző automatában csirátlanítottam 3 üveggel.

Jó lesz, olyan napokon, amikor nem érek rá főzni.
Közben sült egy kenyér a kenyérsütő gépben.
Nagyon finom volt a káposztához, a friss, lágy kenyér.


Dolgozott a befőző automata is, a tegnap lefőtt őszibarack és szilva levet csirátlanította.
Már meg is címkéztem.
A címkéket is én írom, nyomtatom.


Pluszban még raktam az automatába 4 kis  üveget, amibe  pici paradicsomokat, (pirosat, sárgát, csoki színűt), egérdinnyét, és lugas paprikát is tettem, ecetes, sós, cukros lével, fűszerekkel, savanyítva.
A csoki paradicsomok, és társai.






Visszatértem a kenyérsütő géphez!


A nagy melegben a sütő bekapcsolása nem kellemes. 
Most ,újból a kenyérsütőre bíztam a kenyerem sütését.
Szinte már elszoktam tőle, kerestem is sokáig, a megfelelő programot.
A hagyományos , bevált kenyér receptem használtam.
De, került bele, 1 ek burgonya pehely, 1 ek búza korpa, és 1 ek szárított búza csíra is.
A víz fele tej.
A kovászt előző este elkészítettem.
 2 dkg élesztő 12,5 dkg liszt 125 ml víz és kevés olaj.
Jól kikevertem!
Éjszaka a pulton pihent.
Ma ment hozzá fél kg BL 55-ös liszt.
225 ml  folyadék, fele víz-fele tej
3 kk só
 pici aszkorbin 
1 kk sikér
1 ek olaj.
1 kk cukor
Mindent bele raktam a gépbe és ő dolgozott.
 Csak annyit avatkoztam bele, hogy bemetszettem a megkelt tészta tetejét két óránál, mivel 3 órás a program.
Közben végeztem a dolgomat.
A kenyérsütő gép tetejére egy négyrét hajtott konyhakendő került, ezzel is csökkentve a hőveszteséget.
A szellőző nyílások szabadon maradtak.
Sütés után, rácson hűlt,vízzel megspricceltem és egy konyhakendővel letakartam.
Puha héj, gyönyörű bélzet lett az eredmény.

Közben elkészült a finom füstölt húsos,paradicsomos, apró káposzta, (kevés mangolddal, torma levéllel, gerslivel, kukorica kásával, rizzsel)amihez a lágy kenyér fenséges volt. 

Már érik a szőlő. 
" Jó a szőlő, lágy kenyérrel!"
Ma én is ettem!
De még milyen jó, meg őszi barackkal. 
És ez mind saját termés.Én termeltem.



Gyerekkorom ízei jöttek elő,amikor az Édesanyám megszelte a kemencés lágy kenyeret és mentünk a kertbe a szőlő tőke alá ülve ettük.
Ma őszibarack és szilva ivólé  is készült.
Már az 50. liter készült el  saját termésű gyümölcsökből, a befőző automata lékészítőjével.
Cukor és tartósító nélkül..
A címkéket is én készítem, nyomtatom.


Egy pohár, nagyon jól oltja a szomjat az apró káposzta után.
Ma tartalmas, de fárasztó napom volt.
A befőző automata még megy, 3 üveg apró káposzta van benne, csirátlanításra, utána a polcra kerül.
Nagy adag készült , lett belőle tartalék is.

2015. augusztus 23., vasárnap

Keksz a 24. blogkóstolóra.

       


             
  A 24. blogkóstolón OKKI blogját kaptam.
http://www.abroszra-valo.blogspot.ro/
Egy kekszet választottam a receptjeiből.
Ezt a fajta kekszet gyakran sütöm én is, amit tőle választottam.
Igaz, kicsit át variáltam, a laktóz érzékeny unokámra szabva, aki mellesleg imádja ezt a kekszet.
Mindig változtatok rajta,.
Sült már csokisan, áfonyásan,lisztmentesen.
OKKI keksze ilyen.
                        http://www.abroszra-valo.blogspot.ro/2015/03/kokuszos-zabkeksz.html

Az enyém , így készült!
Egy bögre rizsliszt
egy bögre zabliszt
 fél csésze tk liszt
 2 ek kukorica liszt
 2 ek eritrit(édesítő)
15 dkg  kókuszzsír
 1 kk szódabikarbóna
1 db tojás
1 tk mézes fűszerkeverék
1 tk  zöld kardamom
1 ek méz
darált dió
mandula aroma
Kevés laktózmentes  tej, vagy joghurt, hogy nyújtható legyen.
Került még bele, saját aszalású meggy, mazsola
 1 csésze  aprított müzli 
A  müzliben van: zabpehely, mazsola, mogyoró, lenmag, stb.

Sokáig eláll dobozban! HA , MARAD BELŐLE!

A müzlit késes darabolóval durvára daráltam.
Gyúrás, majd nyújtás után, kerek és szögletes, kekszmintázóval szaggattam.




              180C°-os sütőben 20 perc alatt sült meg.
Bedobozolva, útra készen!
Még diócska és madeleine(madlen) is készült egy pár,ebből a masszából.!

2015. augusztus 22., szombat

Kürtőskalács, blogkóstolóra.


A sorsoláson Chef Tündér blogját kaptam,innen választottam a kürtős kalácsot, mivel gyakran készítem én is.
A sors iróniája, hogy az előző blogkóstolón ő főzött tőlem!

Az én gyerekeim ezt a mini kürtős kalácsot, diós dudának nevezték el.
A  nyári strandolásokon,  kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan kérése, a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás.
Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.
Mostanában is gyakran elkészítem.
Ha kelt tészta készül, mindig sül diós duda is egy pár. Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy 2 ek zsír+5dkg a kenéshez
3 dkg élesztő
3 ek cukor.
                                                    2 db tojás+1 sárgája
                                                  pici só
 Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)

3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent,  fém habroló formákra tekerjük. 
Fedjék egymást, ne legyen hézag.

7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.

8.Cukros darált dióba forgatjuk.

9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
Nálam is fektetve sül, én nem forgatom. 10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük, így sül 5 percig.
11. A  továbbiakban, a tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.


Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. 
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakaóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük  be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük.

A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.


2015. augusztus 20., csütörtök

Sült paradicsomot készítettem.


Fokozatosan érik a paradicsom.


Nálam a paprika alakú a kedvenc.
Jó húsos, nem leves.



Most egy kisebb mennyiség gyűlt össze, egy  kisadag sült paradicsomot készítettem.
Tavaly is készült.
Forró vízbe dobva ,remekül lejön a héja.

A magját is kiszedtem, daraboltam, besóztam.
Egy óra után átmostam a sótól , és ment a sütőbe,kókusz olajjal . 
Friss zöld fűszereket, fokhagymát aprítottam a késes aprítóval, ezt is elkevertem a sülés végén benne.
Zöld fűszerek:
oreganó
bazsalikom
tárkony
majoránna
kakukkfű
 izsóp

Egy részét még sütés után felhasználtam pizzás csigához. 

Egy kis üveggel  a nagylány unokát lepem meg.
Pirítósra,pizzához remek.

Túrógombóc készült.


Magam készítettem a túrót,"a bocis kocsi" tejéből.
35 dkg lett 1,5 l tejből.
Ez elég jó.
 Összekevertem 3 ek grízzel,  1 ek rizsliszttel.1 tojással, porcukorral, pici sóval.
Állt pár órát.
Saját készítésű zsemlemorzsát pirítottam, kristálycukorral és darált dióval.
A kifőtt gombócokat ebbe forgattam bele.

Csokis körtelekvár, csillag ánizs ízesítéssel.

A befőző automata lékészítőjével körte ivólevet készítettem.
A visszamaradt gyümölcshúst átpasszíroztam.
2 db csillag ánizzsal, édeskével ízesítve főztem, kb 15 percig.
A végén 6 dkg 81 %-os csokit főztem el benne, (épp csak elolvadjon , elvegyüljön a csoki.)
Kis üvegekbe került az automatába, csirátlanításra.
Valami csodás íze van, mintha egy krémet kóstolnék. 
Biztosan finom lesz , palacsintába.

2015. augusztus 15., szombat

Érik a bodza bogyó!


Most érik a bodza bogyó.

Nagyon sok jó tulajdonsága van.
ITT olvashatsz róla bővebben!
Villával leszemezzük, összeturmixoljuk, átszűrjük.
Ez a lé remek színező anyag, krémhez , cukormázak színezésére.
Cukormáz:20 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2  ek bodzalé, ezeket simára keverjük.Szép fényes lesz!




Kis adagban 2 evőkanálnyi menyiséget fagyasztok le, egy kis zacskóban, amit befőttes üvegbe állítva rakok a fagyóba.
A mi vidékünkön a fehér szőlő közé téve a présben, szép színes,piros bort készítenek.
De ehhez, most kell augusztusban szedni és lefagyasztani a bogyókat, mert mikor a szőlő érik, már nem lesz bodza bogyó.
Népi megfigyelések, hiedelmek is tartoznak a bodzához.
TUDTAD?

"Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?"

Tánczos Erzsébet írása

Paradicsomaim!

Az első adag már a polcon. 
Most egy nagyobb mennyiség érett meg.
Ma azt főztem be. Tartósító nélkül, befőző automatában készül.
A paprika alakú, a lila szív alakú, és egy nagyobb fajta, ami eddig soha nem volt. 
Szerintem össze porozta a méhecske, a bordást és a szív alakút,de, nagyon finom.
Én ezeket a fajtákat szeretem, mert nem lédúsak, parázsok, jó sűrű lé lesz belőle.
És jó ízűek.
Szedem a magot és magam nevelem a palántákat is. 
Most egy vödörrel gyűlt össze, mindenféle a kertből.

Kedvencem a paprika alakú. 

Ilyen feldarabolva.

Ez a fajta szinte barna. 
A fotó nem adja vissza a színét!

Ő a nagy piros és a lila szív.

Feldarabolva is látszik, hogy milyen szép a belseje.

Szendvics fajták!

A piros fürtös a datolya. Nagyon ízletes.
Egyszer vettem egy kis dobozzal a LIDL-be , megszedtem a magját, mert nagyon ízlett. 
Évek óta megvan.
Van még egy fajta a csoki, ő is különösen finom.
ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!


ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!

2015. augusztus 12., szerda

Laktózmentes karamell fagylalt!


Fél liter laktózmentes tejszínből elveszek keveset, elkeverem benne a 3 tojás sárgáját, 2 ek  nyírfa cukorral habosra.
Közben forralom a tejszínt( vagy tejet is lehet).
Mikor még nem fő, de már forró, elkeverem benne a habos tojás sárgáját és  2 ek  megkaramellizált nyírfa cukrot.
Állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon sűrűre főzöm.
A kihűlt masszát a fagylaltgépbe rakom, a gép készíti el hideg, fagyos állagúra.

Ezután lefagyasztható, mindig kéznél van.
Én kissé folyósan szeretem, ezért jó előre kigombócolom.
Egy ostya  szív ,kicsit feldobja, és finom is hozzá.