2015. november 29., vasárnap

Pesztós tészta.


Maradék kifőtt csőtészta, sajt, sült, sonka,  szalonna.
Ezekből készítettem egy gyors ebédet.
Reggeliből maradt szalonna, sonka sülve.
Gomolya a hűtőben.
Tészta,2 db brokkoli rózsa  az előző napi ebédből maradt.
Késes darabolóba került. 
menta-a kertből
bazsalikom -ablakban cserépben
dió-éppen diót pucoltam
kevés gomolya
rukkola- a kertemből
oreganó,tárkony, majoránna, mangold,kakukkfű-még zöldell a kertben

 Himalája só, olíva olaj, citrombors és indul a gép. 
A sajt   nagyobb részben a tetejére került, kicsit ráolvasztva.
A ropogós, bőrös szalonna és a sonka megkoronázta az egészet.
A napi elfoglaltság mellett, gyorsan elkészül!


2015. november 23., hétfő

Szülinapra, hólabda torta!



Újból hólabda tortát kért a nagylány unokám a 22. szülinapjára.
Most egy szív alakú alapra tornyoztam fel a hólabdákat.

A tavalyi ilyen volt!
Kérése teljesítve. 
Remélem ízlett is.
A maradékokból készült.

2015. november 21., szombat

Mézes, mustáros,sült oldalas, zelleres burgonya salátával.


Gyakran készül oldalas, szereti a családom.
Az oldalast, most nem daraboltam, egyben sült.
Most köretnek burgonya salátát készítettem.

burgonya
főtt tojás
hagyma-lila és vörös
ecetes uborka
alma
kelbimbó
magvas mustár, bors
majonéz, tejföl
virsli
 zeller
 zeller zöld
1 cikk fokhagyma
piros paprika
A burgonya héjában főtt,  sós vízben,a kertemben termett salátának való sárga burgonyából.
A főző vizet leöntve róla, saját gőzében szépen feladja a héját és könnyen hámozható.
A zeller és kelbimbó  leveskockával ízesített vízben párolódott.
A vékonyra szeletelt hagyma ecetes, cukros, sós vízben marinálódott egy éjszaka.
A főtt virslit karikára, az ecetes uborkát, almát,piros paprikát kis kockákra, a zellert csíkokra daraboltam.
A kelbimbót feleztem.
 A tojást nagyobb darabokban hagytam.
  A burgonyát , kihűlés után, negyed karikákra vágtam.
 A tejfölt, majonézt , mustárt, borsot jól elkevertem, és ebbe kerültek  a feldarabolt hozzávalók.
A hagymát kiszedtem az ecetes léből,  ebben a lében állt egy ideig a tojás, zeller és burgonya is.
Leszűrtem, és elkevertem a többi hozzávalóval.
Egy ideid állni hagyom, hogy jól össze érjenek az ízek.
Kiadós, ízletes köret.
Egy párolt ,mexikói zöldség köret is készült mellé.



2015. november 15., vasárnap

Ételízesítő készült!


Minden hozzávaló megtermett a kertemben.
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, mangold levél, petrezselyem zöld, tárkony.
Egy mandolinon szeleteltem egyenlő vastagságúra, és az aszalógépen szárítottam.

Majd egy késes darabolóval aprítottam.
A tésztaszűrőn átengedve  lett ilyen, aránylag egyenletes nagyságú.

A  szűrőn fent maradt, nagyobb darabokat még szárítottam, utána még aprítottam.
Szép színe és kellemes illata van.
Nincs benne tartósító és semmilyen adalék anyag!

Címkéztem is őket.




2015. november 14., szombat

Libaaprólékból.


Nagyon olcsón jutottam friss liba farháthoz. 
A hájból, püspökből finom libazsír lett.
A gerdójából levest főztem 
A többi részből, majd később ludas kása készül.
Arany színű leves lett csiga tésztával, saját zöldségekkel a kertemből.

A hájból kisült zsírban sült  pirosra a  4 db püspökfalat is, a kedvencem.
A Márton napi köles és kukorica kása maradék ,pont elég volt  a tepertőhöz és a püspökhöz köretnek.
Még egy kis gombás lecsó is került mellé.
Friss sóska a kertemből és kész a  tejszínes,sóskamártás.
Ez még a novemberi kert ajándéka.


2015. november 11., szerda

Márton napi ételem.


A Márton napi szokásoknak,
tájegységenként más a jelentése, hagyománya.
Nálam ma, libatepertő sült.
Nagyon jó, húsos hájat kaptam.

Még szedtem is le a húsból és káposztát fogok vele tölteni.
Több. mint 2kg volt a háj.
Lett jó kis zsír is belőle.
Vaslábasban, sütőben sütöttem ki, jó ropogósra.
A tepertőhöz köretként kukoricás, köles kása készült,fele-fele arányban.
A liba zsírban egy kicsit átforgattam a kásákat.
Vízzel felengedtem, só, bors , 2 szem kockázott burgonya 
1  ek saját készítésű  fagyasztott, 
darált zöldség(delikát) és egy pici ág friss tárkony ízesítette.
Abban a vas lábasban készült, amelyikbe a háj sült.
A lábas alján visszamaradt jó kis pöranyagok is ízesítették a kását.
A vizet lehet pótolni főzés közben, ha szükséges.
fedő alatt főtt.
Házi savanyúság került mellé.

Az idén koktél paradicsomokat, és egérdinnyét is 
savanyítottam, ez kóstoltam, most meg.

2015. október 31., szombat

Tört paszuly!

Sült,lila hagymával is finom.
Többször is készítek.
 Tört bab I .
Tört bab II.
Az idén kevés termett, a szárazság miatt.
Hiába locsoltam.
2 kg lett az összesen.


Száraz nem is lett, csak fejtős.
Ebből készült,törtpaszuly.

Ételízesítős, borsos, sós vízben főtt, babérlevéllel.
Kuktában hamar elkészül. 
Leszűrtem, és bormixerrel pürésítettem.
Kacsa zsíron 3 nagy fej hagymát  jól megpirítottam, ez került a tetejére.
De, sült szalonna, vagy sonka sem rontja el.
A nagylány unokám, most evett először tört paszulyt és ízlett neki.

2015. október 23., péntek

Kenyér lángosom!


Ha kenyér sül, mindig elveszek a tésztájából 2 gombócot és lángost sütök belőle.

Most is így volt.
Nagyon finomak lettek.


Szárított kapor,fokhagymás libazsírban, és sajt került rájuk.
 Pizza alappal megkenem, egy kis rukkola is akad a kertben és a sonkától is finom.



2015. október 21., szerda

Tökvirág,zöldségek, sörös bundában!


Ez most a 

Sörtésztában is finomak a zöldségek.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt
Jó simára keverem habverővel.
A sörtől laza lesz a tészta.
Olyan, mint egy sűrű palacsinta tészta.
A zöldségeket lisztbe forgatom, így jobban tapad rá bunda.
Forró kókusz olajban sütöttem ki.
Puffasztott amaránt, vagy szárított búza csirát is keverhetünk a bundába.
Sok mindent készítek a cukkiniből, de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most ez is megtörtént.


Bundáztam még, karfiolt, cukkinit,  céklát, mángold nyelet, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.

2015. október 20., kedd

Hal,cukkini, burgonya, sörös bundában.


A hal szeleteket sózom borsozom, rizs lisztbe forgatom, aztán a sörös palacsinta tésztába.
1 dl sört, 3 ek lisztet, 2 db tojást , simára keverek habverővel
 Mindig a liszt és a folyadék határozza meg az állagát, hogy kell-e még bele liszt, vagy esetleg sör.
Most a masszából maradt, és cukkini karikákat is sütöttem.
Kókusz olajban sültek. 
Köret.
2 nagyobb burgonyát héjastól megsütöttem a mikróban, 800 W-on 6 perc alatt.
Meghámoztam, félbe , majd a feleket cikkekre szeleteltem
A burgonyákat átforgattam az olajban, pirosra sültek.
Egy párat a sör tésztában is megforgattam, nagyon jó lett.
Körte, alma, birsalma kompótot készítettem hozzá, fahéjasan, citromosan,édesítővel.

2015. október 9., péntek

Diós, mézes tallér.


Az édességrajongók oldalon találtam ezt az egyszerű és gyors receptet.
Sok dió kell hozzá, de megéri.
Liszt és cukor mentes.
 Recept,  ITT-Heni blogjában.
Nagyon finom, máskor is elkészítem,biztosan.
Igazi csemege!

Fagylaltos kanállal alakítottam a gombócokat, majd kanállal lapogattam  szét.



2015. szeptember 27., vasárnap

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.
.
Készült a tészta másik feléből diós duda és,káposztás batyu is.



Mézes, mustáros oldalas.


Sültre vágyott a család, főleg a nagylány unokám, ez a kedvence.
Előző este befűszereztem grill fűszerrel az oldalast a csirke szárnyat és combot.
Tepsibe grill fólia került rá a húsok, hagyma, héjas fokhagyma, egész paprikák, zöld, sárga, piros..
Só, bors most citrombors.
Mustárral bekentem minden szeletet.
Fóliával betakartam.
220 C °-on sült 20 percet, majd mérsékelve a hőfokot 180 
C °-on egy órát .
A vége felé  levettem a fóliát és  szilikonecsettel bevontam  finom napraforgó mézzel.
5 perc grillezés és kész lett.
Porhanyós, piros és ízes.
Ugye kislányom finom volt?
 A családnak tepsis krumpli, a nagylánynak párolt zöldség volt a köret.