2018. január 20., szombat

Kávés ,kevert süti, rizsliszttel.




Egy , egyszerű , gyors kevert sütemény.
Gazdagítható krémmel, csokimázzal, de így magában is remek.
Liszt és cukor mentes.
 Hozzávalók: 
2 egész tojás
 1 cs kapucsínó por
 1 ek méz
 3 ek darált dió
 1 ek mandula liszt
1 ek kukorica keményítő
4 ek rizsliszt
 1 dl olaj
 1 dl tej
 fél cs sütőpor
A tojásokat az olajjal mézzel kikeverjük ,hozzá adjuk a többi hozzávalót. a tejet és a lisztet fokozatosan.
nem túl híg masszát kapunk.
 Ha kell még tejet, vagy lisztet adhatunk hozzá.
150 C° -on 25 perc alatt kész.
 Liszt és cukor mentes, diabetikus sütemény.
 Most ebben a szilikon pite formában sütöttem.

A belseje ilyen!





2018. január 18., csütörtök

Lapcsánka, sütőtökkel.


Kipróbáltam az új szeletelő gépemet.
Lapcsánkához, burgonyát és sütőtököt reszeltem vele.

Zöldséget is nagyon szépen szeletelek vele.

Egy fej hagyma, és 1 cikk fokhagyma , kukorica liszt, só, bors és tojás került bele.
Olaj és kacsazsír keverékében sült.
Most sajttal és sült almával ettem.

Ez a fajta szabolcsi Jonatán, a héj alatt szinte piros, és nagyon ízletes.

2018. január 6., szombat

Diócska és madeleine.


Karácsony elmaradhatatlan süteménye a 
DIÓCSKA és  MADELEINE.
De máskor is készítem!
Ilyen formám van a sütéshez!



Mindkettő ugyanabból a receptből készült most.
Diócska recept ITT
Ujabban elektromos diócska sütőben készítem!


A madeleine alap receptje:
    10 dkg vaj
db tojás
10 dkg liszt
mk sütőpor
10 dkg cukor
db citrom
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.

A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.

190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.

lekvár nélkül is fimom.

Krémmel 2 db-ot össze   is lehet ragasztani .

Amit a madeilenéről tudni lehet:
"A madeleine története – a legtöbb francia ételhez hasonlóan – nagy ívű és szorosan kötődik a történelemhez. A sütemény ugyanis nem akármilyen konyhán látta meg a napvilágot, hanem Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában, aki épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban akadt egy kis gikszer. Ki tudja, mi okból, a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács elment, a desszert azonban még nem készült el. 
A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. 
A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is."

Gesztenyekrémes, mézes torta.




Egy régi recept, egy nagyon kedves 

ismerősöm (B-né,Jucika) receptje.

6 db tojás  sárgája   
3 ek méz
3 ek kristály cukor
 1 ek olaj
Habosra keverjük,  fokozatosan hozzá adunk
5 ek lisztet, 1/2 cs sütőporral , 1 ek
kakaóval elkeverve.
A 6 tojás fehérjéből kemény habot 
verünk,és óvatosan a masszához 
forgatjuk.
Forró sütőbe sütjük. 180 C°20 perc.
A kisült tésztát , ha kihűlt, ketté vágjuk
 a krémmel betöltjük.
Krém:
4 dl tejből, 3 ek kukorica 
keméynítőből, sürű masszát főzünk,
 Még melegen elkeverünk benne diónyi
 vajat, hogy ne legyen bőrös a teteje.

20 dkg vajat 4 ek porcukorral habosra keverünk, fokozatosan, kanalanként hozzá adjuk a főzött krémet, egy kk rum aromát,és 1 cs gesztenye masszát.

Tetejére is krém kerül. Sokféleképpen díszíthetjük. 
Karácsonykor így díszítettem!
Kókuszreszeléket zöld ételfestékkel színeztem. 
Fenyőfa kiszúróba szórva,kis gyöngyökkel  díszítettem.

Tejes, darás, puliszka.

Az ünnepi húsos menük után, kiváló gyomor kímélő étel a puliszka. 
Most  finom kásával és liszttel vegyesen készült
Hozzávalók:
Fél liter tej és víz keveréke (fele-fele) 
4 ek  finom kukorica dara,
4 ek kukorica liszt.
1 kk kacsa zsír
 1 mk  só
A langyos folyadékba elkeverem a hozzávalókat és habverővel folytonos keverés mellett, alacsony hőmérsékleten sűrűre főzöm.

Még melegen, hideg tejjel  fogyasztom.
Sült szalonnával, sonkával, vagy savanyú káposztával is ,nagyon finom.

2018. január 3., szerda

Fürj levest főztem!


Életemben(72) most ettem először fürjet. 
Nem, hogy nem ettem, nem is láttam, csak a mezőn szaladni.
Na, nem ott kaptam el, egy közeli fürjtanyán vásároltam, megtisztítva kaptam, 5 db-ot.
Először levest főztem egy db kis jószágból, ami 25 dkg-os volt.

3 tányér leves készült belőle, vékony eper laska tésztával.
Nagyon ízletes levese van, hasonlít a fácánéra.
A főt fürj húshoz, édesburgonya püré készült .A kertben még volt rukkola hozzá. 

Ez dec 6, tehát Mikulás előtti időpont.
Még sok minden zöld kertben, kellemes idő van.

 Legközelebb a töltött fürjet fogom kipróbálni.
Kaptam még 12 db fürj tojást is, amiből arc és hajpakolás készült.
Pakolás
méz 
3 db fürjtojás
1 ek olíva olaj.
(zsíros bőr típusra, és hajra,  olaj helyett citrom lé)
Ezeket jól kikeverjük villával, és fel is kenhetjük a megtisztított arcra, vagy a megmosott, vízes hajra.

2018. január 1., hétfő

Újévre!





Fasírtgolyók, héjában sült burgonya hasábok, felpirítva.
Sült cékla.
A Luca napján vetett búzámmal díszítve!

Mindenből legyen 2018-ban!
Só, víz, lencse(vörös),kenyér, pénz, sült tök(egészség) !

2017. december 31., vasárnap

Új " családtagok" a konyhában!


A Jézuska egy elektromos szeletelőt hozott,már ki is próbáltam! 
Sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet,aprítottam zsülienre. 
Két zasckóval ment a fagyóba.

Születésnapomra egy tálas mixert kaptam.
Nagyon jó, 1000W-os, gyors, fokozatosan állítható. 
3 keverőlapáttal, porfogóval,  átlátszó, felső , védő tányérral,utántöltő nyílással.
A sajtos tallért, már ő keverte ki.

Bailey’s házilag.





Bailey’s házilag
Hozzávalók:
100 g capuccino por (mogyorós, vagy karamelles az igazi)
150 g porcukor
Vanília esenc- nálam mandula kivonat
1 tubus cukrozott sűrített tej
7 dl habtejszín
2,3-2,5 dl vodka( szesz, vagy házi pálinka)

Elkészítés:
A tejszínből kb. 2 decit felteszünk melegíteni.
Csomómentesre keverjük benne a capuccino port és a cukrot, forrpontig  melegítjük, majd hozzáöntjük a többi tejszínt,a vanilia(mandula) aromát és a sűrített tejet.
Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vodkát(házi pálinka is jó 
hozzá), üvegekbe merjük, és kész is.


2017. december 27., szerda

Sült céklás, burgonya saláta!


 A mikróban megsült 10 perc alatt a cékla és a burgonya.
mikor kihűl, feldarabolom őket. 
Készítek egy dresszinget.
1 ek rizsecet
1 kk szezám olaj
1 ek mézes mustár
citrombors, só
 1 kk folyékony édesítő, vagy méz 
 natúr joghurt és majonéz tetszés szerint
Most szárított kakukkfüvet és zellerlevelet morzsoltam  bele.
Ebben forgatom át a burgonyát és a céklát, szép rózsaszín lesz a végeredmény, és ízletes.






Karácsonyi zserbóm!


Elmaradhatatlan karácsonykor. 

Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő(nálam kovász)+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor

2 egész tojás+1 sárgája
Most  4 laposan készült.
Kétféle lekvárral, birs és sárgabarack.
Saját befőzés.

A dióba kevés pirított búzacsírát is tettem.
Nagyon finom lett.
A tésztát külön kimértem digitális mérlegen,  4 felé,hogy egyformák legyenek. 
A tepsihez kivágtam egy bele illő sütőpapírt és ezeken nyújtottam a lapokat, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.



Megérte, mert szép egyenletes lett a tészta.




2017. december 19., kedd

Gyümölcsös,rakott mákos!


Megszikkadt kifliből készült. 
Ez most olyan kalács kifli, ami kakaósan csíkos,és édes.
A felkarikázott, szikkadt kifliket egy tepsibe raktam.
Leöntöttem a következő keverékkel.
fél liter tej
3 db tojás
fél cs tejszínes puding
3 ek porcukor
 simára keverem
bele forgatok 20 dkg darált mákot
10 dkg kókusz reszeléket
5 dkg darált diót
Ráöntöm a kiflikre.
Rá reszelek 2 db almát

kerül még hozzá
 3 ek lenmag pehely
reszelt cukrozott citromhéj, és gyömbér
aszalt szilva
 aszalt cseresznye
arany mazsola. 
(ezek  meleg gyümölcs teában puhultak fél órát)
Mindent jól átforgatok a tepsiben. 

Fél órát állni hagyom.
150 C°-os sütőben 40 perc alatt, légkeverésen kész.
Szép pirosra sül az alja és a teteje is.

A mák a kókusszal és az almával , nagyon jó barátok.

2017. december 17., vasárnap

Mézesek 2017!




Elkészült egy adag mézes!
Most egy kedves Erdélyi ismerős receptje alapján!
Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
2db tojás 
5dkg margarin.
csipet só
Mézes fűszerek, ízlés szerint:
fahéj, gyömbér, szerecsendió, citromhéj,mézeskalács fűszerkeverék
Nálam egy kis kurkuma is került bele, szép szint ad neki.
A lisztel elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzá kerül minden más és ,jól kidolgozzuk.
Én a robotgépre bíztam.
Legalább egy éjszakát hideg helyen pihen.
Akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Nálam 2 napot pihent.
Újból átgyúrtam és kezdődhet a formázás. 
Folpack közt nyújtom, praktikus és egyenletes.
A gyűrődéseket a nyújtófa egyszeri átgurításával eltüntethetjük.


Készültek apró figurák és saját tervezésű alkotások is.
Mézes tál is készült. Egy fém tálat, kívülről, alufóliával bevontam, erre szíveket illesztettem.




A kiszaggatott figurák és a tál is egy éjszakát szikkadt szabad levegőn, így megtartja a formáját.
Semmivel nem kenem le sütés előtt.
 Szeretem a mézes igazi szép aranyló színét.
Díszítéshez porcukor mázat használtam.
1 db tojás fehérjét, csipet sóval , fehér habzásig vertem kézi habverővel . 
Kanalanként került hozzá 20 dkg átszitált porcukor, benne 2 csapott evőkanál kukorica keményítővel.
Közben adtam hozzá 3 teáskanál citromlevet is.
Jó simára kell keverni.
Nylon zacskóba kerül, aminek egy csücskét kivágok, így díszítek.
Szükség szerint kerülhet még bele citromlé.
Egy részét ,jól felhígítom citromlével, ez lesz a terülő máz.
Most dupla adag készült az írókázáshoz.
Piros folyékony ételfestékkel színeztem keveset pöttyözéshez, rózsaszín lett.