Karácsony elmaradhatatlan süteménye a
DIÓCSKA és MADELEINE.
De máskor is készítem!
Mindkettő ugyanabból a receptből készült most.
Diócska recept ITT
Ujabban elektromos diócska sütőben készítem!
A madeleine alap receptje:
10 dkg vaj
2 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg liszt
1 mk sütőpor
10 dkg cukor
1 db citrom
A vajat
megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a
sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként
adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén
tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
A
madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig
megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk,
és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral
tálaljuk.
lekvár nélkül is fimom.
Krémmel 2 db-ot össze is lehet ragasztani .
Amit a madeilenéről tudni lehet:
"A madeleine története – a legtöbb francia ételhez hasonlóan – nagy ívű és szorosan kötődik a történelemhez. A sütemény ugyanis nem akármilyen konyhán látta meg a napvilágot, hanem Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában, aki épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban akadt egy kis gikszer. Ki tudja, mi okból, a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács elment, a desszert azonban még nem készült el.
A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek.
A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése