2018. május 17., csütörtök
Kenyérsütés, samott sütőlapon!
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Bodzalé és szörp, készítése.
Készülhet csak bodzavirágból, de más fűszernövényekkel is keverheted.
Ma mentával, citromfűvel, bodzavirággal, gyömbérrel készült az ivólé!
Folyékony édesítővel!
A citromot kicsavartam, a háját spirálosan vágtam, így , egyben,könnyebben el lehet távolítani.
Elkészítése:
15-20 db bodzavirág, megmosva, legerezdelve.
20 dkg cukor, vagy édesítő, ízlés szerint.
2 db citrom, kicsavarva a leve, a héja karikára vágva, 5 szem citrompótló, vagy egy kk citromsav kerül az üvegbe
A cukrot jó, ha 1 l vízben felfőzöd, lehűtöd és úgy adod hozzá.
Felöntöd vízzel az üveget.
Én vízszűrő kancsóval szűrt vizet használok.
Nálam ez 4 l-es csapos üveg.
Hidegre rakod,Időnként megkevered, egy éjszaka legalább álljon.
Egy nap után már fogyasztható.
Hűtőben sokáig eláll.
Aki szeretné, hogy sötétebb színe legyen, kevés cukrot meg karamellizálhat, vízzel felengedve, felfőzi és a léhez öntve, sötétebb levet kap.
Ez, most nem szörp, csak ivólé, cukor nélkül, édesítővel.
Ha szörpöt szeretnél, a cukorból(tetszés szerinti mennyiség) vízzel szirupot főzöl, lehűtve adod a leszűrt, bodza léhez.
A lé, álljon legalább egy éjszakát.
Leszűröd és akkor adod hozzá a szirupot,különben a bodzavirág sokat felvesz.
Likör is készíthető belőle.
Leírását ITT Rigó katicánál megtalálod a blogjában.
Labels:
Szirup-szörp
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2018. április 25., szerda
E-heti kenyerem!
A szokásos módon ,bolti élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal sült a kenyerem, vas lábasban sütve , a napon kelesztve!
Gyönyörű a belseje is.
Mint, mindig, most is 2 lángos is készült a kenyértésztából.
Most ,tejfölösen, sajtosan, aprított medvehagymával.
A frissen sült gordon bleu és bundás csirkemell ,friss kenyérrel.
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2018. március 11., vasárnap
Fonott kalács, kovásszal.
Friss kovász várakozik a hűtőben.
Az új szerzemény szilikon püspök kenyér formát ki kellene próbálni.
Így, készül egy kalács.
Hamis fonott, mert csak a tetejére biggyesztettem egy fonást.
Hozzávalók
30 dkg liszt
3 ek olvasztott vaj
3 ek porcukor
csipet só
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk sikér
tej kb 1.5 dl (tetszés szerint,hogy lágyabb tészta készüljön)
5 dkg saját készítésű rozskovász-
(egy hétig készítette önmagát-vadkovász, rozs lisztből, vízből.)
Jól kidolgoztam fakanállal.
Pihent 30 percet.
Háromszor átdagasztottam, pihentettem, majd formáztam.
Formába került,-30 percig kelt benne.
Ezzel a kovásszal, sokkal tovább kell keleszteni.
Tetejére készítettem egy fonást.
(a kenegetést sütés közben, még kétszer megismételtem)
A tésztából még formázás előtt lecsíptem két kis cipót.
Kinyújtottam egyenként, lekentem fűszeres vajjal, reszelt sajttal, és darált piros paprikával.
Feltekertem, mint a bejglit.
Kicsit pihent.
Hosszában ketté vágtam és csigavonalban feltekertem.
Pihentetés után 180 C°-os sütőben, légkeverésen 25 perc alatt készült el.
Labels:
kelt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Csirkemáj,brokkolival.
A kacsazsírban sült, majorannás, citromborsos csirkemáj, rizzsel és párolt brokkolival, igen laktató és finom étel.
Saját termésű zöldségekből készült vegyes vágott savanyúsággal fogyasztva, igen kiadós ebéd.
Labels:
egy tál étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2018. február 25., vasárnap
Kevert, kókuszos süti!
Ebben a blogban találtam a receptet.
https://csaak.blogspot.hu/2018/02/egyszeru-kokuszos-kevert-bogres.html
Csak nálam , más formában készült.
Mini kuglófok sültek.
Később csoki bevonat is került a tetejére.
Aztán egy szilikon formában egy kis tortácska.
Nagyon finom sütemény.
Akár krém is kerülhetne a tetejére.
Nutellával is finom!
Hozzávalók:
1 bögre liszt (2,5 dl)
1 bögre kókuszreszelék
2/3 bögre cukor
1 csipet só
1 bögre tej
2/3 bögre étolaj
1 tojás
1/2 cs. sütőpor
1 e.k. kókuszaroma v.
kókuszlikőr
A felébe:
2 t.k. kakaó
2-3 dkg reszelt
étcsoki
1 e.k. tej
1 t.k. cukor
Elkészítés
A száraz hozzávalókat
mérd ki egy tálba és keverd össze.
Majd add hozzá a
folyékonyakat és az 1 tojást és egy kis kókuszaromát, kivonatot vagy
kókuszlikőrt, hogy fokozzuk a kókusz ízét.
Egy spatulával keverd
egyneművé a tésztát, de nem kell túlzottan.
Egy másik edénybe
kanalazd át a massza felét.
Az egyik feléhez adj 2
teáskanál kakaót, 1 evőkanál cukrot, reszelj hozzá 2-3 dkg étcsokit és
evőkanálnyi tejjel lazítsd fel.
Túl híg lett a massza, raktam bele 2 ek rizslisztet.
Labels:
kókuszos
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kenyértésztából!
Ha kenyér sül, a tésztából elveszek keveset.
Lángos, pita vagy sós rúd készülhet belőle.
Újabban,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal készül a kenyértésztám!
Újabban,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal készül a kenyértésztám!
Sót és kevés,olajat gyúrok még bele.
Most egy kis csavart, kerek napsugárka készült. Hagymaszárral, olíva bogyóval.
A kibujtott tésztát, fűszeres olajban érlelt vajjal megkentem, feltekertem, mint a bejglit.
Kívülről is megkentem az olajos vajjal, ki ne száradjon.
Letakarva pihent 30 percet.
Ezt háromszor ismételtem meg.
Az utolsó tekerés előtt vajaztam, került rá feldarabolt olívabogyó, feketeerdei sonka és hagymaszár, bazsalikom levél az ablakból.
Fehér borssal, őrölt római köménnyel megszórtam.
Sajt is kerülhet rá, nem rontja el.
Kör alakra nyújtottam.
Sütőpapírral bélelt tepsire került.
Közepét bejelöltem egy kupakkal.
Sugárszerűen bevagdostam, és csavartam párat a sugarakon, hogy kiforduljon a töltelék.
Közepét is bemetszettem, kereszt alakban.
Tetejét megkentem tojással, szezámmaggal megszórtam.
Légkeverésen 180 C°-on sült 30 percig.
Nagyon finom előétel, vagy rágcsálni való.
Labels:
sós tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2018. február 17., szombat
Mákos,kókuszos nudli!
Burgonya fánk készült.
A tésztájából elvettem, és nudlit sodortam belőle.
Mákkal, kókusszal, por cukorral ettem!
Nagyon finom, gyorsan elkészül.
Labels:
főtt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kocsonya készült!
Már kikívánkozott a fagyasztóból a csülök, a köröm, egy darab tarja, és sok bőr.
Kuktába kerültek .
Mikor felfőtt, lehaboztam.
Só bors, 1 fej hagyma, szemes bors és fokhagyma került bele.
Lezártam a kuktát, és szép lassan főtt, egy háromnegyed órát.
Hagytam állni, leszűrtem, és mikor jól lehűlt, dobozokba raktam.
Olyan kemény lett, ahogyan Édesapám szerette.
Azt mondta, az a jó kocsonya, amit késsel, villával lehet enni és lelátunk az aljára,olyan tiszta, átlátszó.
Na ez , olyan lett.
Labels:
Kocsonya
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Mini fánkok, pelmenyi készítővel, fűszeres tésztából.
Fánk, minden mennyiségben.
Készült már: burgonyás, hagyományos, csicsókás virágfánk.
Most, mini fánkokat készítettem.
A zöld fűszeres, vadkovászos tésztából, pelmenyi készítővel, szaggatott, kis hatszögeket olajban sütöttem ki.
Egy fél órát pihent , szépen feljött, a forró olajban,szinte hólyagos lett.
Labels:
Fánk.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Káposztás, kis kagylók, zöld fűszeres tésztából.
Ha már kéznél van a friss vadkovász, egy kicsit megbolondítom vele a gyúrt tésztámat.
Vadkovászom.
2 ek vadkovász, kevés vízben elmosom, ütök hozzá egy tojást.
Került bele még fél dl olaj és só is.
A szárított majoránna, és a kakukkfű, szinte kínálta magát a fűszerpolcon.
A friss bazsalikom is ide kívánkozott az ablakból.
A friss bazsalikom is ide kívánkozott az ablakból.
Jó döntés volt, ízes lett a tészta.
Amennyi lisztet felvesz, közepesen lágy tésztát gyúrok.
Kevés pihentetés után rudakat sodortam belőle, kis nudlikra vágtam.
Végig görgettem egy igazi szövő bordán.
Egy részt elvettem belőle és a pelmenyi készítővel kiformáztam.
Egy részt vastagabbra, a többit vékonyabbra.
A vastagabból ,olajban sült, mini fánkok lettek.
A vékonyabbat vízben kifőztem, a kisodort kagylókkal együtt.
Készült rá egy olajban párolt ,laskára vágott édes káposzta Köménymag, kakukkfű, majoranna ízesítette.
A tészta könnyű a vadkovásztól a káposzta ízes a fűszerektől.
Labels:
egy tál étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)