2019. július 21., vasárnap

Zöldségeket szárítottam!




Étel ízesítő is készült, saját recept alapján!



Az idén szépen keltek a zöldségek,: hagyma, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, paszternák.

A fűszer növények is  hamar megnőttek: lestyán, majoránna, oregánó, izsóp,  kakukkfüvek, tárkony, rukkola. Megvolt az első aratás.
 Zeller, zöld hagyma szár, metélő fokhagyma szár,és metélő hagyma szára is száradt.
Válogatás, mosás után, az aszalógép tálcáira kerültek.
Száradás után a késes darabolóban aprítottam, majd a kávé darálóval porrá őröltem.
Ez lesz az alapja a húsok fűszerének. 
A felhasználástól függően kerülhet bele, őrölt paprika,  fokhagyma,csili pehely, babérlevél, kurkuma, köménymag.
Attól függően, milyen húst, vagy halat sütünk.



Az ételízesítőhöz már száradt sárgarépa, petrezselyem, paszternák. Még karalábé , hagyma, és kelkáposzta levél fog száradni hozzá.
Petrezselyem levél száradás előtt és után!





Petrezselyem,paszternák, sárgarépa, száradás előtt.


Száradás után a sárgarépa,paszternák és a petrezselyem összekeverve.

A késes darabolóval szépen apríthatóak a zöldségek, aszalás előtt. 

Van egy elektromos kis gépem, ami többféleképpen aprít. 
A hagymát, karalábét, ezzel aprítom, így nem enged annyi levet.
Ez a robotgép is sokat segít, a megszárított növényi részeket ezzel darálom, a  zöld fűszer porokat ezzel készítem.



 Fagyasztáshoz is ezzel darabolom!


Jó érzés, a saját zöldségeket használni. Tudom, hogy vegyszermentes,saját nevelésű.
 Sok munka van vele, de megéri.

Üvegbe zárva télen nagy hasznát vesszük.

2019. július 12., péntek

Fagyóba kerültek a zöldségek!


Általában több zöldséget hozok fel a kertből, mint amennyi egy leveshez kell.
A maradékokat felkockázom, bezacskózom és a fagyóba kerülnek.
Télen egy -két tányér leveshez elég lesz az unokámnak.
A maradék húsleves fagyasztó tasakba kerül, a kis kockák, egy rizst, mártást ízesíthetnek, mint alaplevek.

Vert kenyér sült, kemencében!


Az udvari kemencémben sok tüzelni való összegyűlt és begyújtottam.

Aznap kenyeret dagasztottam, gondoltam elveszek belőle egy kis tepsi kapros lángosra valót,megsül gyorsan a kemencében.
Így is történt 5 perc alatt megsült, nyitott kemence ajtónál. 
A lángost mi gyerek korunkban törtük, és nem vágtuk. 
Most én is így tettem.
Kacsazsír, sült hagyma,mangalica tepertő és kapor került rá.
Az Édesanyám régi lemez tepsijében sült!


Ezen felbuzdulva a két kis forma kenyeret is beraktam.
De, olyan forró volt a kemence, hogy a héja feketére sült.
Így lett vert kenyér.
Őseink sokszor sütöttek  szándékosan ilyen kenyeret, egy bottal verték le a fekete héjat. 
Én egy kést vettem segítségül.
 A madarak örültek a kemence mellett a ropogós héj daraboknak!
A kenyér belül nagyon szép és finom lett!
Most  két kis fehér  formakenyér sült, madre kovásszal, fele tej hozzá adásával,mindössze 25 dkg rétes és 25 dkg sima lisztből.


És még mindig forró volt a kemence!
Ezen felbuzdulva, 3 db mangalica hasalja szalonnát, gyorsan tepsibe raktam!
Ropogós,pirosra sült!
Gyerekkorom, finom ízei jöttek vissza aznap!

2019. július 4., csütörtök

4 perces süti!


Ilyenkor a sütő melege nem hiányzik!
Mikróban készül egy kis finomság!
Gyakran készítem, gyors és finom.
Variálom, dióval, kókusszal, gyümölccsel. 
Összekeverem a hozzávalókat egy jénaiban,és 4 perc alatt kész.
ALAP RECEPT  és az elkészítés ITT található!
A múlt héten kávés készült 2 cs 3&1- ben kávéporral.
Most 3 ek dió került bele, ilyenkor 1 kanál tejjel több kerülhet bele.
KÁVÉS

Karamell krémes, mandulával!
Maszkarpónés krémmel.
Ribizlis.

2019. május 27., hétfő

Fűszer keverék készült, húsokhoz.!







Kertemben megterem, a zsálya, , kakukkfű, majoránna, izsóp, tárkony, lestyán, zeller.


Ezekből szárítottam az aszalógépben, majd össze daráltam.
Lett, egy ízes, finom keverék. 
Ezt lehet még turbózni,piros paprikával, vagy kurkumával, attól függően, milyen húst fűszerezünk.

Összekeverve

Metélő fokhagyma szárad

vörös hagyma szára 

 A kész por, már ledarálva
Oregánó
 Izsóp
 kakukkfű
 tárkony

muskotály zsálya

2019. április 29., hétfő

Kenyér, fehér liszt nélkül.


Egy reform kenyeret sütöttem.
Nem mértem semmi, csak ránézéssel, tapintással ellenőriztem a tészta állagát.E-szerint adagoltam a hozzávalókat.

Egy finom, ehető, barna kenyeret kaptam.
Fehér liszt nem került bele, hanem a következő lisztek, magvak.
 Fehér és, barna rizs liszt
 zabliszt
 lenmagpehely
amaránt mag
 hajdina liszt
 útifűmag héj
3 ek saját készítésű kovász
 só,pici cukor-hogy a kovász gyorsabban meginduljon
laktózmentes tej
 búza csira
 sikér
 Egy lágy tésztát dagasztott a kenyérsütő.
 Háromszor átgyúrtam, majd meghajtogattam.
Szögletes formában kelt meleg helyen, egy fél órát. 
Megszórtam amaránt maggal, sütő zacskót húztam rá,és bespricceltem vízzel.
Majd a hideg sütőbe került 220 C°-on sült 10 percet, majd 40 percet 160 fokon.


Cigány kenyér, más néven punya, vagy bodak!




Cigány kenyér, vagy punya!



Ezt a receptet,és a képet is, a neten találtam, élesztővel, és átírtam kovászra.
Hozzávalók:
1 kg liszt (+ a szóráshoz)
2 csipet só
5 ek kovász
1 tk cukor
4-5 dl langyos víz
Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet.
Hozzáadjuk a sót, a közepébe egy kis mélyedést fúrunk, és abba helyezzük a vízbe elmosott 3 ek kovászt, és beleszórjuk a cukrot.
Hozzáöntünk annyi langyos vizet, hogy felfusson.
Ezután kézzel addig dagasztjuk, ameddig le nem válik a kezünkről a tészta (az állaga hasonlítson egy kemény nokedli tésztára).
Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ezután a lisztezett tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 45-55 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nálam, most csak fél adag készült.
Víz helyett, tejet használtam, szép fehér lett a bélzete.
A tetejét mangalica zsírral kentem le.
Az egyik felét megszórtam kaporral és sajttal.
Így ízletesebb lett.
Nem vágtam, csak kézzel törtem.


2019. március 3., vasárnap

Tiszai keszeg ,paprikás, kukoríca lisztben sütve!




Most finom Tiszai keszeget sütöttem. Beirdaltam, majd a
gerince mentén, majd keresztbe is felvágtam, azaz, negyedeltem.
A  halat fél órára, tejben áztatjuk.
A tejet lecsepegtetjük és a paprikás, borsos kukoríca lisztbe kiforgatjuk.
Forró mangalica zsírban a legfinomabb kisütni, amihez teszünk diónyi vajat is.
A zsiradékban előtte kisütünk egy felkarikázott fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát.
Ezek a zsiradékot meg ízesíti, finomabb lesz a halunk íze.
Héjában sült, hámozott, majd negyedelt, a zsiradékban felpirított burgonya a körete.
Az elengedhetetlen savanyú káposzta a kísérője.

Kapros, csirkemell!



Hozzávalók 
1 csirkemell
 1 ek olaj
 só, bors.
 1 kk piros paprika
 1 ek kapor levél
 csirke fűszer
 1 doboz kukoríca
 1  kis üveg szeletelt gomba
 1 pohár tejföl.
 1 dl húsleves.
1 ek kukoríca keményítő.
 A zsiradékon a befűszerezett, apróra vágott  húst megpörösítjük.
Felöntjük kevés vízzel.
Hozzá adjuk a kaprot, sót, borsot.
A vége felé a gombát a, kukoricát.
Vissza pároljuk zsírjára., majd felöntjük a húslevessel.
Behabarjuk, jól kifőzzük.
Köretként saját, gyúrt metélt, másik alkalommal , főtt bulgur ,pirított dió, került hozzá.