2019. április 29., hétfő

Cigány kenyér, más néven punya, vagy bodak!




Cigány kenyér, vagy punya!



Ezt a receptet,és a képet is, a neten találtam, élesztővel, és átírtam kovászra.
Hozzávalók:
1 kg liszt (+ a szóráshoz)
2 csipet só
5 ek kovász
1 tk cukor
4-5 dl langyos víz
Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet.
Hozzáadjuk a sót, a közepébe egy kis mélyedést fúrunk, és abba helyezzük a vízbe elmosott 3 ek kovászt, és beleszórjuk a cukrot.
Hozzáöntünk annyi langyos vizet, hogy felfusson.
Ezután kézzel addig dagasztjuk, ameddig le nem válik a kezünkről a tészta (az állaga hasonlítson egy kemény nokedli tésztára).
Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ezután a lisztezett tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 45-55 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nálam, most csak fél adag készült.
Víz helyett, tejet használtam, szép fehér lett a bélzete.
A tetejét mangalica zsírral kentem le.
Az egyik felét megszórtam kaporral és sajttal.
Így ízletesebb lett.
Nem vágtam, csak kézzel törtem.


Nincsenek megjegyzések: