2019. október 7., hétfő

Két, praktikus eszköz a konyhámban!




Nemrég rendeltem az aliexpresszről.
Törlő kendő tartó, és hulladék gyűjtő.
Én a komposztba valót gyűjtöm benne, a többi hulladéknak más tárolóm van a szekrény ajtóba beépítve. Ezek végig csúsztathatóak az ajtók felső részén, oda tolom, ahol dolgozom, a pultról bele tudom söpörni a zöldség héjat, morzsákat azonnal. A tetején egy kivehető rész szorítja oda a szemetes zacskót. Kívülről, most egy péksüteményes papír zacskóval álcázom, a belső nylon zacskót, hogy ne látszódjon át a szemét. Ezt is lehetne lebomló zacskóval helyettesíteni.Bár gyakran ürítem, keresem a végleges megoldást, azt hiszem varrok rá egy vékony textil zsákot.
Most egy olyat rendeltem, aminek lezáró teteje is van, az már praktikusabb lesz..


2019. szeptember 26., csütörtök

Húsos görcsök!


Most petrezselyemmel laminált tésztából készültek húsos görcsök, leves betétnek.



Frissen főztem belőle levesbe,de került a családnak a fagyóba is.
A maradék tésztából készült még ,pászka, ,kis kocka, zabos és széles metélt is.



A maradék zöldségek a fagyóba kerültek, téli felhasználásra.

Diópótlók!


Nagyon rossz az idei dió termés!
Hogyan pótoljuk majd a süteményezéshez a diót.
1.Kapható a DEJÓ,(amit én nem szeretek) egy keverék, napraforgó mag is van benne,bár ebbe is kellene a dió.
2. A BÚZACSÍRÁT! ajánlom dió pótlóként.
Megpirítva száraz serpenyőben, az íze,olyan, mint a dióé.
Nem fogtok benne csalódni, és egészséges is.
3.A ledarált mogyoró meg fenséges ízű, és olcsóbb is, mint a dió.
4.Vajon pirított, finomra őrölt zabpehellyel is helyettesíthetjük.
5. WELLNUT DIÓPÓTLÓ KEVERÉK ÉDESÍTŐSZERREL 250g
A Magyar Termék Nagydíjas diópótló keveréket bátran fogyaszthatják a dióra érzékenyek is. 
Magas búzacsíra tartalma miatt kiváló élettani hatásai vannak. 
Felhasználása mindenben megegyezik az őrölt dióéval.

2019. szeptember 8., vasárnap

Aszalt paradicsom, fűszeres olajban!



Most fűszeres olajban raktam el, az aszalványt, kakukkfű, oregánó,és rózsabors is került az üvegbe.
Idén,permetezés nélkül is szép volt a termés paradicsomból. 
Több fajta is terem a kertemben!



Csak szódabikarbónás vízzel permeteztem, a tövét cukros, kovászos vízzel locsoltam.
Nem volt gomba betegség ,és rovarok sem jelentkeztek. 
Szép egészséges termést takarítottam be.

Van egy fajta,üreges paradicsomom, ami aszalásra kiváló, nincs leve, ,kevés a magja, gyorsan tudom kiszárítani.
Erdélyből kaptam a magját.


Most a sütőben légkeverésen szárítottam, mert kenyérsütés után, jó meleget adott a benne lévő samott lap, ezt használtam ki.
Már aszaltam az idén, aszalógépben és a kemencében is. 
Most pár paprika is került mellé.


2019. augusztus 29., csütörtök

Kenyérsütés volt!


Minden héten egyszer sütök kenyeret! 
Most fehér kenyér készült.
Samott kövön, vaslábasban sült, légkeveréses sütőben!

fél kg liszt
 3,2 dl tej
15 dkg  madre  kovász-saját nevelés-élesztő nélküli
1 tk cukor
 2 tk só
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő, dagasztotta, kelesztette.
Egyszer átgyúrtam, háromszor hajtogattam, formáztam.
Sütés előtt bevágtam, tetejét sablonnal díszítettem, liszt szórással.
A héja cserepesedett, pattogott(azt szoktam mondani, beszélget a kenyér)
 A bélzete is szép lett.


Mindig elcsípek a kenyér tésztából két lángosra valót. 
Tejfölösen, kaporral ,metélő fokhagyma szárával,  kevés kecsappal, sajttal fogyasztottam.

2019. augusztus 15., csütörtök

Paradicsomot aszalok!


Több fajta paradicsom terem nálam.

Van egy nagyon jó fajta paradicsomom, aminek alig van magja, szinte üreges a belseje.
Erdélyből kaptam a magját.

Ők reszelt káposztával töltik meg, ecetesen rakják el üvegekbe.
Kipróbáltam, nagyon ízletes.
Tölteni is lehet, körözöttel, a töltött káposzta közé is szoktam rakni,megtöltöm a töltelékkel, mint a paprikát.
Aszalni meg kiváló, mert nem leves. 
A magja csak annyi, mint egy földi eper,fent a szárnál középen helyezkedik el, a belseje teljesen üreges.Szívesen ajánlom mindenkinek.

Most ebből a fajtából aszaltam, aszalógépben. Hosszú folyamat 18 órát száradt, amíg ilyen lett.
Az alsó tálcán bazsalikom levelek száradtak, hogy átjárják a paradicsomot.
Még teljesen kiszárítom, és ledarálom, paradicsom por lesz, bazsalikomosan.



2019. augusztus 11., vasárnap

Rántott,fűszeres,sajtos, rizsgolyók.


A maradékokat szeretem felhasználni, semmi nem megy kárba.
Most maradék rizsből készült köret.
A hagymás,fehérboros, rizottó szerűen elkészített maradék rizshez tojást, reszelt csedár sajtot , kevés  barna rizst,saját készítésű szárított FŰSZERKEVERÉK-et, őrölt citrom borsot, parajdi sót  adagoltam.
Jól kikevertem, kicsit állni hagytam a masszát.
Fagylaltos kanállal golyókat formáztam, a közepébe:

 Paníroztam,liszt, tojás házi zsemlemorzsa.
Mangalica zsírban sütöttem ki.
Ízletes golyókat készítettem köretnek,, mézes mustárral és majonézzel tálaltam a sült törpe harcsához.

2019. július 23., kedd

Rostos ivólé, szárított gyümölcshús, és por készült!

 



Készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.

Most a fagyasztóba kerültek az üvegek, nem hőkezeltem,hogy megmaradjon az igazi ízvilága.
 A visszamaradt gyümölcshús ma száradt az aszalóban, tea lesz belőle télen.

Az aszalóba sütőpapírt vágtam, elterítettem a gyümölcshúst, középen rést vágtam, a papírt hústűvel átszurkáltam.
Így keringett a levegő.
Pár óra után, szépen le tudtam szedni a
papírról.



Majd a tálcákra helyezett szúnyoghálón száradtak tovább, jó csörgősre.


Durvára fogom ledarálni és tea lesz belőle.

Most pornak daráltam, rendeltem tea filtert ,már úton van,és tea filter készül majd belőle.
Finom gyümölcs teám lesz!



2019. július 21., vasárnap

Zöldségeket szárítottam!




Étel ízesítő is készült, saját recept alapján!



Az idén szépen keltek a zöldségek,: hagyma, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, paszternák.

A fűszer növények is  hamar megnőttek: lestyán, majoránna, oregánó, izsóp,  kakukkfüvek, tárkony, rukkola. Megvolt az első aratás.
 Zeller, zöld hagyma szár, metélő fokhagyma szár,és metélő hagyma szára is száradt.
Válogatás, mosás után, az aszalógép tálcáira kerültek.
Száradás után a késes darabolóban aprítottam, majd a kávé darálóval porrá őröltem.
Ez lesz az alapja a húsok fűszerének. 
A felhasználástól függően kerülhet bele, őrölt paprika,  fokhagyma,csili pehely, babérlevél, kurkuma, köménymag.
Attól függően, milyen húst, vagy halat sütünk.



Az ételízesítőhöz már száradt sárgarépa, petrezselyem, paszternák. Még karalábé , hagyma, és kelkáposzta levél fog száradni hozzá.
Petrezselyem levél száradás előtt és után!





Petrezselyem,paszternák, sárgarépa, száradás előtt.


Száradás után a sárgarépa,paszternák és a petrezselyem összekeverve.

A késes darabolóval szépen apríthatóak a zöldségek, aszalás előtt. 

Van egy elektromos kis gépem, ami többféleképpen aprít. 
A hagymát, karalábét, ezzel aprítom, így nem enged annyi levet.
Ez a robotgép is sokat segít, a megszárított növényi részeket ezzel darálom, a  zöld fűszer porokat ezzel készítem.



 Fagyasztáshoz is ezzel darabolom!


Jó érzés, a saját zöldségeket használni. Tudom, hogy vegyszermentes,saját nevelésű.
 Sok munka van vele, de megéri.

Üvegbe zárva télen nagy hasznát vesszük.