2019. november 8., péntek

Az emlékek útján!




 Ahogyan telnek az évek, úgy szépülnek az emlékek.
Arany keretet készítünk köréjük, hogy még szebbek legyenek.
Nincsenek velünk már az emlékek szereplői, mi magunk éljük, újra át a gyerekkor, történeteit.
Barangolunk a kertünkben, álmainkban ott vagyunk a tiszta szobában, a mázolós konyhában, a cseresznye ,a barackfa, a finom szőlő termését ízlelgetjük. 
Mikor felébredünk az álom eloszlik, de beégett a lelkünkbe és nem felejtjük.
A konyhánkban jártam, az  emlékek,oda vezettek.
Édesanyám nagyon sokszor sütött kalácsot, mi így hívtuk a túrós,káposztás, almás  batyukat.

Mindig volt szárított kovásza, de élesztőt is rakott hozzá keveset.
A 2 lap zsíros tészta, közte házi szilva lekvár, az volt a "burított" tészta, vagy lepény.
A kukoricás , burgonyás pogácsa,  a darálós keksz, a baba piskóta, mai napig  utánozhatatlanok.
Darálós kekszeim, baba piskótáim..

A piskótái nagyon finomak voltak.
Magasak, diósak, krémesek, szilva lekvárosak.
Volt egy kiflije, amit úgy hívott a család, hogy hideg kifli.
Talán azért, mert melegen nem ehettük, az élesztő miatt, meg a rá karamellizálódott cukor miatt forrón nem volt ajánlatos fogyasztani.
Ugyanis a kifliket megforgatta kristály cukorban, így sültek nagyon finomra.
Egy élesztős, mangalica zsíros ,kevésbé édes tészta, dióval, házi szilva lekvárral ,kiflinek feltekerve.

Mindig mondták a rokonok Édesanyámnak:--Irma hideg kiflit hozzál! --mikor komatálat vittünk a betegágyasnak.
Ezt a komatálat őrzöm, ma is használom  leveses tálként,ünnepekkor, ha együtt a család.
Gyönyörű, ibolyás mintája van!
Még a komakendő is megvan, amibe bele kötöttük, amikor komatálat vittünk.


Nem volt mérlegünk.  Mindent marékkal, csészével mértünk.
Annyiszor készültünk, hogy kimérem mérleggel, de nem került rá sor.
68 évesen elment és magával vitte a recept titkát.
Mai napig bánom, hogy nem ültem mellé, mikor összeállította ,és mértem volna a mérlegen.
Most már késő!
Próbálkozom, az   ízek alapján  megcsinálni, emlékezetből. 
Már többször elkészítettem, de még mindig nem érzem azt az íz világot.
A spórban sült, illatozó kifli, már soha nem lesz  olyan, nem utánozható.
Volt egy kerek , fehér, kék  szélű tányérszerű edénye, mi csak "pitlinek" hívtuk.
Mindig ebbe voltak a kiflik, egy rojtos ,hímzett,vászon kendővel letakarva, hogy puhák maradjanak.
A pitli alatt a "gránátalma" mintás terítőt is ő varrta!

A pitlit megőriztem, kicsit kopott volt, de a mosogatógép, a súroló, széppé varázsolta .
A karcolások vonalaiból, eltűntek a  sötét lerakódások.
Szinte ujjá született.
Ha már megvan az edény, sütök kiflit.
Második próbálkozás , már közelített az igazihoz.
Átküldtem a fiamnak, rákérdezve,
--Megismered?
---"A mama pitlije, és a hideg kiflije."
Húgom lánya is emlékezett rá.
Így kell emléket hagyni magunk után!
Nagyon szerették a nagyit, mindig a kedvükbe járt, minden nyáron nyaraltak nála az unokák.
Ahogyan én is öregszem, úgy hiányoznak az együtt töltött napok.
Sok emlék előjön. Az idő talán ki is színezi kissé.
De, így van ez jól. 
Akkor nem volt olyan értékes, és szép ,mint most előkerülve a múlt homályából.
Nem tudtuk értékelni, milyen ügyesek, leleményesek voltak, a semmiből is tudtak nekünk varázsolni, mert varázslat volt az egyujjas kesztyű, amit kötött az Édesanyám.
  A kis piros csizma,  a húsvétra készült szandál, amit a suszter Édesapám készített.
Megmérte a lábam, sablont készített, kiszabta,  összevarrta,  sámfázta.feltalpalta, fényesre vixolta.
Az maga volt a csoda!
Gyönyörködtem is benne, annyira, hogy neki mentem a villanyoszlopnak a hóesésben, mert   annyira néztem , a lábamon a kis csizmát.
Egy jó nagy pukli lett a homlokomon, de nem bántam.
Senkinek, nem volt ilyen szép csizmája az első osztályban.
Most vagyok büszke az Édesanyám által készített abroszra, amit házi vászonba varrt.
Egyik, a teraszom asztalát díszíti.  
A vásznat is ő szőtte.
Minden nap gyönyörködöm benne.
Oda ajándékoztam egyet a szülő falumnak. 
Jó volt látni, hogy az új kenyér az Édesanyám abroszán pihent az ünnepen! 
Életünk legszebb pillanatai, a szülő háznál eltöltött évekkel kezdődnek, majd folytatódnak gyerekeink életében.
Őrizzük ezeket a pótolhatatlan kincseket, emlékeket.
Vissza visznek a múltba, és megszépítik a jelent.
A szeretet ,őrzi az emléket és soha el, nem fogy!








2019. október 30., szerda

Gombapor készült!



Az ősz a gombák szezonja. 

Bár száraz az idő, a Tisza parton szép laska gombák nőttek. 
Kedves ismerősök szedtek, és engem is megleptek egy jó adaggal.
Frissen a legfinomabb, hagymásan tojásosan szeretem, meg kirántva,de télre a fagyóba is került, és szárítottam is.

Egy részét jó csörgősre szárítottam, ledaráltam. 

Átszitáltam, lett darabosabb (gomba morzsa) és por is. 

Nagyon intenzív, aromás, erős gomba illata van.
Párolt rizshez, mártásokhoz , biztos finom lesz.

Filteres, gyümölcsteát készítettem.


A nyáron, készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.
A vissza maradt gyümölcshúst aszalógépben kiszárítottam,majd porrá őröltem.


Most ezt a port filtereztem be.


Egy pár darab filterbe birsalmából készült gyümölcsbőr darabkákat is raktam.

Kipróbáltam elektromos teafőzőbe, és csak forró vízben is ,működik, aromás, ízletes, szép a színe!
Jövőre, még több gyümölcsöt aszalok meg.
Most van meggy, szilva, szőlő, cseresznye aszalva.
Ezekkel is fogom párosítani a gyümölcsport a filterben.

2019. október 7., hétfő

Két, praktikus eszköz a konyhámban!




Nemrég rendeltem az aliexpresszről.
Törlő kendő tartó, és hulladék gyűjtő.
Én a komposztba valót gyűjtöm benne, a többi hulladéknak más tárolóm van a szekrény ajtóba beépítve. Ezek végig csúsztathatóak az ajtók felső részén, oda tolom, ahol dolgozom, a pultról bele tudom söpörni a zöldség héjat, morzsákat azonnal. A tetején egy kivehető rész szorítja oda a szemetes zacskót. Kívülről, most egy péksüteményes papír zacskóval álcázom, a belső nylon zacskót, hogy ne látszódjon át a szemét. Ezt is lehetne lebomló zacskóval helyettesíteni.Bár gyakran ürítem, keresem a végleges megoldást, azt hiszem varrok rá egy vékony textil zsákot.
Most egy olyat rendeltem, aminek lezáró teteje is van, az már praktikusabb lesz..


2019. szeptember 26., csütörtök

Húsos görcsök!


Most petrezselyemmel laminált tésztából készültek húsos görcsök, leves betétnek.



Frissen főztem belőle levesbe,de került a családnak a fagyóba is.
A maradék tésztából készült még ,pászka, ,kis kocka, zabos és széles metélt is.



A maradék zöldségek a fagyóba kerültek, téli felhasználásra.

Diópótlók!


Nagyon rossz az idei dió termés!
Hogyan pótoljuk majd a süteményezéshez a diót.
1.Kapható a DEJÓ,(amit én nem szeretek) egy keverék, napraforgó mag is van benne,bár ebbe is kellene a dió.
2. A BÚZACSÍRÁT! ajánlom dió pótlóként.
Megpirítva száraz serpenyőben, az íze,olyan, mint a dióé.
Nem fogtok benne csalódni, és egészséges is.
3.A ledarált mogyoró meg fenséges ízű, és olcsóbb is, mint a dió.
4.Vajon pirított, finomra őrölt zabpehellyel is helyettesíthetjük.
5. WELLNUT DIÓPÓTLÓ KEVERÉK ÉDESÍTŐSZERREL 250g
A Magyar Termék Nagydíjas diópótló keveréket bátran fogyaszthatják a dióra érzékenyek is. 
Magas búzacsíra tartalma miatt kiváló élettani hatásai vannak. 
Felhasználása mindenben megegyezik az őrölt dióéval.

2019. szeptember 8., vasárnap

Aszalt paradicsom, fűszeres olajban!



Most fűszeres olajban raktam el, az aszalványt, kakukkfű, oregánó,és rózsabors is került az üvegbe.
Idén,permetezés nélkül is szép volt a termés paradicsomból. 
Több fajta is terem a kertemben!



Csak szódabikarbónás vízzel permeteztem, a tövét cukros, kovászos vízzel locsoltam.
Nem volt gomba betegség ,és rovarok sem jelentkeztek. 
Szép egészséges termést takarítottam be.

Van egy fajta,üreges paradicsomom, ami aszalásra kiváló, nincs leve, ,kevés a magja, gyorsan tudom kiszárítani.
Erdélyből kaptam a magját.


Most a sütőben légkeverésen szárítottam, mert kenyérsütés után, jó meleget adott a benne lévő samott lap, ezt használtam ki.
Már aszaltam az idén, aszalógépben és a kemencében is. 
Most pár paprika is került mellé.


2019. augusztus 29., csütörtök

Kenyérsütés volt!


Minden héten egyszer sütök kenyeret! 
Most fehér kenyér készült.
Samott kövön, vaslábasban sült, légkeveréses sütőben!

fél kg liszt
 3,2 dl tej
15 dkg  madre  kovász-saját nevelés-élesztő nélküli
1 tk cukor
 2 tk só
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő, dagasztotta, kelesztette.
Egyszer átgyúrtam, háromszor hajtogattam, formáztam.
Sütés előtt bevágtam, tetejét sablonnal díszítettem, liszt szórással.
A héja cserepesedett, pattogott(azt szoktam mondani, beszélget a kenyér)
 A bélzete is szép lett.


Mindig elcsípek a kenyér tésztából két lángosra valót. 
Tejfölösen, kaporral ,metélő fokhagyma szárával,  kevés kecsappal, sajttal fogyasztottam.

2019. augusztus 15., csütörtök

Paradicsomot aszalok!


Több fajta paradicsom terem nálam.

Van egy nagyon jó fajta paradicsomom, aminek alig van magja, szinte üreges a belseje.
Erdélyből kaptam a magját.

Ők reszelt káposztával töltik meg, ecetesen rakják el üvegekbe.
Kipróbáltam, nagyon ízletes.
Tölteni is lehet, körözöttel, a töltött káposzta közé is szoktam rakni,megtöltöm a töltelékkel, mint a paprikát.
Aszalni meg kiváló, mert nem leves. 
A magja csak annyi, mint egy földi eper,fent a szárnál középen helyezkedik el, a belseje teljesen üreges.Szívesen ajánlom mindenkinek.

Most ebből a fajtából aszaltam, aszalógépben. Hosszú folyamat 18 órát száradt, amíg ilyen lett.
Az alsó tálcán bazsalikom levelek száradtak, hogy átjárják a paradicsomot.
Még teljesen kiszárítom, és ledarálom, paradicsom por lesz, bazsalikomosan.



2019. augusztus 11., vasárnap

Rántott,fűszeres,sajtos, rizsgolyók.


A maradékokat szeretem felhasználni, semmi nem megy kárba.
Most maradék rizsből készült köret.
A hagymás,fehérboros, rizottó szerűen elkészített maradék rizshez tojást, reszelt csedár sajtot , kevés  barna rizst,saját készítésű szárított FŰSZERKEVERÉK-et, őrölt citrom borsot, parajdi sót  adagoltam.
Jól kikevertem, kicsit állni hagytam a masszát.
Fagylaltos kanállal golyókat formáztam, a közepébe:

 Paníroztam,liszt, tojás házi zsemlemorzsa.
Mangalica zsírban sütöttem ki.
Ízletes golyókat készítettem köretnek,, mézes mustárral és majonézzel tálaltam a sült törpe harcsához.