2020. január 20., hétfő

Medvehagymás, gyúrt tészta.


Medvehagymás tésztát gyúrtam.
A tojást,2 egész 1 sárgája, a medvehagymát, kevés réteslisztet a késes darabolóval, jól átforgattam.
A medvehagymát is szépen eldarabolta.
került még liszt hozzá, párszor átforgattam a készülékbe, majd a gyúrótáblán kézzel átgyúrtam, pihentette,
 A nyújtógépen 3 fokozatban át engedtem.
A vastagabb r fokozatnál, vágtam belőle széles metéltet, amit egyenlő hosszúra feldaraboltam, majd a spatulával a csiga csinálón leforgattam. 
Ez egy jó széles bordázatú ,fa csigakészítő.
Ilyen szép bordás, egyenes csigák készültek.



 Kacsazsíron fonnyasztott, fűszeres, almás, lila káposztával  fogyasztottam.



A többi tésztából készült, széles metélt és nagy pörkölt csiga.




2020. január 18., szombat

Aszalva,porítva, szárítva, fagyasztva!


A zord téli napok ,főzéseinél, nagyon jó elővenni őket!
Boltban nem árulnak hasonlókat.
megtermeltem, elraktároztam.
Aszalva, szárítva, porítva, fagyasztva!
Megterem!
Szárítva,porítva, aszalva.







Teapor filterezve!

Fagyasztóba!






Szűrés egyszerűen, praktikusan!


Egy praktikus kis eszköz, tészta, vagy burgonya szűréshez.
Egyszerűen , csak az edény széléhez pattintjuk.
Megdöntjük az edényt, a víz kifolyik, a tartalma a lábasban marad.
Filléres dolog.

2020. január 7., kedd

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.


Új szerzemény a konyhámban.--Elektromos, diócska sütő.





A diócska receptjét ITT találod!
Kis formákban sütöttem eddig a sütőben, vagy a nyeles változattal a gázon.
A diócska receptjét itt találod


Most kényelmesen, ülve, egy elektromos sütőben készítem.
Bár a forma inkább a mandulára hasonlít, de gyorsabban, kényelmesen készítem


A masszát kinyújtom vékonyra, kiszaggatom és megy az alsó mélyedésre, ráhúzva a felső domború részt, pár perc alatt kész is 12 db fél dió.


2019. december 28., szombat

Héjas, töltött burgonya.


A maradék kacsa sülthöz készültek, ezek a töltött burgonyák.
A megmosott  egész burgonyákat, héjában megsütöttem,.
Most ebben a halogén izzós készülékben, 200C° -on 40 perc alatt sültek meg.
3 alma is megsült a burgonyák mellet,alufóliába csomagolva.





Félbevágtam, kivájtam.
A kivájt tölteléket 1 egész tojással,  1 ek tejföllel,
zöld fűszerkeverékkel, sajttal, párolt hagymával(A maradék töltelék, a  burgonya mellett párolódott alufóliában, pár karika kolbásszal, zsiradék nélkül) petrezselyem levéllel, hagymaszárral , őrölt piros paprikával, sóval borssal ízesítettem.
Összetörtem villával, jól kikevertem.
A Kacsa sült pecsenye levéből 1 ek-al raktam bele, egy kevés kacsa zsírral együtt.


A zöld levelek mind a kertemből valók.
A kivájt burgonyákat is megszórtam a zöld fűszer keverékkel.

Vissza töltöttem a burgonyákba, tetejére sajt került.
Jó érett sajtom volt.

200 C°-on 10 perc alatt meg  is pirult.
Tetejére kerültek a sült kolbász karikák is.
Még volt a kertemben rukkola, azzal együtt fogyasztottam.
Laktató, kiadós köret.

2019. december 13., péntek

Heti, kenyérkéim.


A szokásos recept szerint készült
 fél kg liszt-fele rétes-fele sima liszt
 2,5 dl víz- 2 ek joghurt-1 dl víz
 25 dkg kovász
2tk só
 1 kk cukor
 1 ek olaj
 1 ek sikér
csipet aszkorbin
Kenyérsütő kétszer dagasztotta.
Kézzel formáztam , hajtogattam, pulton kelt.
Ketté vettem.
Majd a sütő edénybe kerülve, hideg helyen  pihent  3 órát.
Pulton, melegen félórát.
Most  a feléből készült kenyér, szögletes szilikon formában, gőzben sült.

250 fokon 10 percet, majd 200 fokon.35 percet
 Most  a tészta másik feléből,egy szilikon formában kis bagettek,és 3 db kacsa  tepertős pogácsa is készült, amit bejgli tekeréssel,kétszeri tepertő rákenéssel hajtogattam. 

Jó foszlós, réteges lett.
A kenyér belseje is szép fehér lett, a tejtől ,joghurttól.

2019. november 18., hétfő

Tökmagos panír.


Sok fajta panírt kipróbáltam a rántott húshoz----diósat, sajtosat, kukorica pelyheset,búzacsírásat.
Most darált tökmaggal dúsítottam,tojás nélkül készült.
liszt
kukoríca keményítő
zsemlemorzsa
őrölt tökmag--pirított sós
Ebbe forgattam meg a befűszerezett húst.

Most olajban sütöttem, csirkemell szűz részét és májat.
Kívül ropogós a bunda, belül zaftos a hús.
A hús sózásánál, számítsuk rá, hogy a tökmag is sós.
Fűszer, amiket használtam,
színes, őrölt bors
saját-zöld fűszer por
saját ételízesítő
parajdi só
A megmaradt panírhoz adtam tejet, kicsi szódabikarbónát, petrezselyem levelet.
Ezt is kisütöttem.
A paszternákos édes burgonya püré mellett, ez is köret lett.



2019. november 17., vasárnap

Sült csirkecomb, paszternákos batátával.


A kicsontozott csirkecomb, kuktában, saját zsírjában , kevés vízzel,  saját készítésű fűszerekkel párolódott, majd 1 ek kacsa zsírban, átsütöttem.
Körete, paszternákos édes burgonya.
Batáta és paszternák, vízben főtt.
Vele főtt: petrezselyem levél,,
1 fej hagyma,
1 kk kacsa zsír,
saját zöld fűszer por,

2 kis cikk fokhagyma,
A végén kevés májas kacsazsírral,(hizott kqacsamáj sült a zsírban) villával áttörtem nagyon ízletes lett,és egészséges.