2020. július 14., kedd

Piros paprikát és sót füstöltem!





A család, ismerősök is szeretik a füstölt sót, paprikát.
Most tudtam szerezni kalocsai piros paprikát 1 kg-ot.


  Nagy szemű Himalája sót és tengeri sót is beszereztem.

Egy laza szövésű konyha kendőből tasakokat varrtam.

Ebbe kerültek a füstölőbe.

Bükkfa pellet és forgács volt a füstölő anyag,

Kb egy óra alatt, lassan megfüstölődött minden.
Most a füstölő dobozban, csak az egyik borszesz égőt gyújtottam meg, ennyi hő is elég volt ,hogy jól átjárja.
Egyszer megfordítottam a tasakokat,és újra is kellett egyszer töltenem a bükkfa  pellettel, és forgáccsal.


Már kipróbáltam, tyúkpörkölt készült, nagyon különös ízt adott neki.
Most fele-fele arányban használtam a füstölt és a nem füstölt sót és paprikát,hogy tudjam, nem harsogja túl az ízeket.
Kis tasakokba kerültek,és ajándékba is küldtem!




2020. július 12., vasárnap

Torta szelet jelölő eszköz!






Szeretem a kis kütyüket, a munkámat megkönnyítő eszközöket. 
Ez a torta szelet jelölő is ilyen.
Nem, mondom, hogy könnyű elmosogatni, de a mosogatógép szépen elmossa.
Türelmes kézi mosogatással is rendbe tartható.


2020. július 11., szombat

Praktikus eszközök a konyhában!


Nagyon jó szolgálatot tesz benti grillezésre, ez a serpenyő, és a hozzá tartozó "hús vasaló",
Már sok finomság készült rajta.
A kerámia lapos tűzhelyen is tudom használni.



2020. július 10., péntek

Befőzést segítő eszközök!


Nagyon jól használható a csőrös kiöntő edény és a nagy lukú tölcsér befőzéskor.

Könnyen önthető az üvegekbe a befőtt, a lekvár, a levek ezekkel az eszközökkel.
Maradék levek, szószok, húsleves tárolására,fagyasztására, a jégkocka készítő tasakot használom, önzáró.
Kis adag is könnyen leválasztható róla.
A képen,maradék paradicsom lé került bele.
A befőző automata is nagy segítség.
Tartósító nélkül rakhatunk el  bármit.
Akár cukor nélkül is.
Van hozzá lékészítőm is.
Belerakom a gyümölcsöt és a levet leengedem üvegekbe,ezek  is cukor és tartósító nélkül készülnek.

2020. június 29., hétfő

Egy praktikus eszköz, a földi eper csumázásához!

Én, már ezzel csumáztam az idén!
Fiamtól kaptam ajándékba! 
Paradicsom magozásához is kiváló!











2020. június 20., szombat

Burgonyás kenyér sült!


A heti  kovászos kenyerem, most főtt burgonyával gazdagítottam. 
Az első szeletet  vajasan,(házi jellegű tea vajjal)a kertből levett, 
első ,érett,sárga paradicsommal ettem meg!


Zöldség lé készült!





A kertemben található zöldségekből turmixoltam.
Került bele:
Cékla-(levéllel együtt)- 
csalán- 
saláta-
petrezselyem- 
zöld és piros spenót-
  ginko biloba levél-
menta-
rózsaszirom-
fügefa levél.
Késes aprítóba kerültek,-kevés citromsavval.
 Állni hagytam,közben párszor újra kevertem a géppel,majd átszűrtem.
Egy vitamin bomba!
Reggeli után iszom egy pohárral, citrommal ízesítem.
Hűtőben,pár napig eláll, zárt üvegben.
A vissza maradt zöldség darálékot aszalógépben megszárítottam, a téli tea keverékbe kerül, majd filterezem.
Semmi nem megy kárba.
Bármilyen gyógy- ,fűszer, vagy zöldség növényből készíthető.






Fügefa levélből, ivólé készül.!



A levélnyélből, leválasztás után,ragacsos tejszerű folyadék folyik ki.

A füge és levele, jótékony hatásairól itt olvashatsz.
Hetente készítek friss fügefa levélből ,leturmixolva szürt vízzel, ivólevet.
lehet ízesíteni cukorral, vagy eritrittel, édesítővel, citromlével.
Kevés citromsav kerül bele, így megtartja a szép zöld színét, nem barnul meg.
Nálam, most saját termésű citrommal lett ízesítve.

A megmosott leveleket,aprítóba rakom a vízzel, jól össze turmixolja.
Turmixban is készíthető.
Citromsav és édesítő kerül bele. 
Hagyom állni, többször átforgatom, majd leszűröm.
kellemes íze van.
Fagyasztó tasakba, kis adagokba is fagyasztottam télre.

Vérnyomás csökkentő hatása igazolt.
A vércukor és koleszterin szintet is rendbe tartja.
Érdemes fügefát ültetni a kertünkbe.
Nálam több fa is van. 
Nem mindig terem, de a levelét hasznosítom, télre szárítom teának is.

Konyhakertből az asztalra!

A konyhakert, még ha kicsi is, mindennel ellát, ha okosan veteményezünk, ültetünk.
Csak a legszükségesebbeket termelem, ami a mindennapi főzéshez szükséges.
Téli tárolásra nem, csak friss fogyasztásra.
Burgonyából pl 12 bokrot ültettem.
 Ez alól szedtem most ki egy-két darabot, úgy hogy a bokor ne sérüljön.
Nagyon szeretem, amikor még ilyen picik. 
Vajas,sós vízben,1 cikk fokhagymával megfőzöm, petrezselyem levéllel,aztán leszűrés után, ráöntöm a paprikás, petrezselymes sült hagymát,és felpirítom kicsit.
Most fasírt került hozzá, és  kapros  fejes salátával ettem,és pár levél rukkolával.

2020. június 4., csütörtök

Túl, a félmilliós látogatottságon!


Nagy öröm számomra, hogy ennyien látogatják a blogomat!
13 évvel ezelőtt, szinte félve kezdtem el az írását., ezzel a bemutatkozással .
2007. október 21., vasárnap

"Bemutatkozás

Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis."
Azzal a szándékkal kezdtem el írni, hogy lány unokámnak rögzítem,az általam tudott,és elkészített ételek receptjét.
Saját fotókkal, fázis fotókkal illusztrálva, részletesen leírva, hogy ha én már nem leszek, legyen neki irányt adó ez a blog.
Kezdetleges számítógépes ismeretekkel rendelkeztem, azóta sokat tanultam önerőből, és a családom segítségével.
Most közel a 75. évemhez, még mindig találok,és keresek új ismereteket. 
Szívesen,és szívből írom ezt a blogot.
Kézzel írott ,és nyomtatott,szakácskönyveimben,még sok recept van, amit szeretnék elkészíteni,és megosztani.
Azóta vettem a bátorságot és pályáztam is receptjeimmel, sikerrel.
Több receptes újságban is közölték a receptjeimet.
Remélem több látogatómnak is ad segítséget, eligazodást,a blogom.
Sok visszajelzést, kérdést is kapok itt a blogban, és személyes üzenetben is a blog Facebookos oldalán is.
https://www.facebook.com/Olgis-receptjei-616631755049854/
Szeretném, ha pár évig még írhatnám.
Köszönöm a követéseket!
Több országból, régióból is követnek.
A kezdetektől500568
Ma199
Tegnap163
Ez a hónap588

Múlt hónap3099
Magyarország
643

Egyesült Államok
81

Románia
31

Szlovákia
25

Németország
13

Hongkong
11

Belgium
6

Egyesült Királyság
6

Hollandia
6

Szerbia
6

Szingapúr
6

Indonézia
4

Ausztria
3

Oroszország
3

Ukrajna
3

Spanyolország
2

Franciaország
2

Portugália
2

Ismeretlen körzet
1

Egyéb
3

Cukrozott bodzavirág.



Az alaposan megmosott virágokat a kocsányoktól megszabadítjuk.
Csak virágot használunk!
Az alaposan lecsöpögtettet,és kissé megszárított virágokat, kristálycukorral, a késes darabolóba-kutterbe -helyeztem.
Jól átforgattam,mígnem összeállt kissé. 
Aszalógépben 50 fokon kb 40 perec alatt jól kiszárad.
Egy kör alakú sütőpapírt,vastagabb hústűvel kiszurkáltam. 
Erre került a keverék,és ráhelyeztem a szárító tálcájára.

Újra átdolgozom a késes aprítóval, és mehet az üvegekbe.
Télen teába,  sütemények ízesítésére, krémekhez kiváló!
Akár koktélok ízesítésére is használható.
Ma ,kovászos mini palacsintákat sütöttem, ezzel szórtam meg.
Egy kevés masszába kevertem is belőle, fenséges az íze.
Legközelebb porcukorral keverem a szárított bodza virágot, így simább lesz,jobban felhasználható, mint a kristály cukorral. 
Van szárított bodza virágom, ezt fogom használni.

Pl, ma grízes tésztára szórtam, vagy palacsintára, gofrira, tejbe grizre..stb. Amit máskülönben porcukorral szórunk meg. Csak ez bodzavirággal ízesített. Most levendulával fogom kipróbálni. Pl, madeleine sütésekor fel tudom használni .Pisztáciásat is lehet készíteni. Apró sütemények készítésekor felhasználhatóak.

2020. június 2., kedd

Pünkösdi ebéd, hozzávaló fűszerek, a kertemből.



Pünkösdi ebédem! Zöld fűszerekkel!
Rántott mangalica karaj, házi készítésű zsemle morzsával, mangalica zsírban sütve.
A köret burgonya, petrezselyem és majoránna levéllel.

Majoránna.
Fejes saláta a kertemből, citromos ,cukros lében.
A citrom is saját termés.
Citromom!
Kísérőnek, zöld és piros spenótlevelek,(szintén saját termések) vajon megfonnyasztva és tejszínnel behabarva.

2020. május 26., kedd

Bodzás,kovászos , párnácskák sültek!









Sok kovász összegyűlt. 
Vízbe beáztattam,  cukor,majd ,pici , , tojás,és sima liszt került hozzá. 
Pulton pihent 3-4 órát.
Súrú palacsinta tészta sikeredett.
A bodzát leszedtem a száráról, megmostam és a tészta felébe kevertem.

Így sima és bodzás kis palacsinták sültek, most olajban.
Fahéjas porcukorral, és saját sárga barack lekvárral fogyasztottam.
Ilyen szép, puha volt a belseje!
Inkább,kis párnácskák, mint palacsinta.

Az elkészült bodza ital , jó kísérője volt.