2020. november 24., kedd

Tökös ,mini kuglófok!

 


  A maradék sült tök felhasználásával, mini kuglófok készültek.
Ezzel a recepttel, régebben muffin készült.

 25 dkg tök püré
 20 dkg liszt
2 db tojás
 10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
 1 0 dkg kovász
 pici só
 2 ek olívaolaj
 Jól össze dolgoztam.
A tök saját termés, a kertemből.

Készülhet sütőporral, vagy élesztővel is.
Egy párat csokiba mártottam, kókuszreszelékbe forgattam.






2020. november 16., hétfő

A kölesről.




 
Gyakran készítek kölest.

Legutóbb saját készítésű,  fagyasztott,zöldség keverékkel  ízesítettem.


De ízesítettem már mangolddal, fodros kel levéllel is.
Fotó nem készült róla.
Most egy 4 tasakot tartalmazó kölest vásároltam.


Részletes leírás, és tápérték táblázat is látható a csomagoláson.


Először is jól átöblítem és kétszeres vízben, vagy fele húslevesben készítem, egy fej hagyma és egy cikk fokhagyma is fő benne , a zöldségeken,són és borson kívül.
Már kapható bio,puffasztott köles golyó is, a gyerekek kedvence!
Élettani hatásairól ezen a linken lehet olvasni.
http://zoldujsag.hu/megakadalyozza-az-erelmeszesedest-es-rendbe-teszi-a-vernyomast-miert-nem-fogyasztjuk-rendszeresen-116686

Töltött káposzta!


Készült egy "pár darab" töltött káposzta, fagyasztásra, friss fogyasztásra!
A szokásos arányok szerint annyi darált hús, amennyi rizs.
A hús, sertés dagadót is tartalmaz, minden esetben.
Szeretem érezni a káposztában a dagadó (hasalja) különleges ízét.
Most prémium minőségű, basmati, hosszú szemű rizst használtam.
Frissen sült ,kovászos kenyér is készült hozzá.






2020. november 7., szombat

Rántott palacsinta, és karfiol, mangoldos burgonyával.

 

A rántott, palacsinta a család kedvence.
A darált húsos,zöld fűszeres, füstölt paprikás töltelék készen várta, a fagyasztóban a felhasználást. 
A pankó morzsa is előre elkészült,  saját sütésű kovászos kenyérből, így gyors ebéd lett.
Karfiolis meg volt párolva a panírozáshoz.
A  sós burgonya együtt főtt:
a laskára vágott mangold levéllel, 
1 ek kacsazsírral, 
1 fej kockára vágott vörös hagymával,
és egy cikk fokhagymával. 
A petrezselyem levél a végén került hozzá.
Egy kevés sarkantyúka levél helyettesítette a borsot.
Kissé összetörtem a kész,leszűrt burgonyát villával, és meglocsoltam a zsiradékkal, amiben a  rántott palacsinta és a rántott karfiol sült.
Készült még mellé fodros kel levélből,lila hagymából, ropogós is.
Az őszi kert ajándéka  a , mangold, a fodros kel. 
A rukkola,és a piros erezetű sóska,  salátaként szolgált, az ebédhez.







2020. november 5., csütörtök

Leves, füstölt húsból.

 


Amikor még nem volt, hűtő, fagyasztó, sózták füstölték a szüleim a jó mangalicát.

Télen a leves is ebből főtt.

Édesanyám "zabos" tésztát gyúrt, ezzel ettük a finom füstölt levest.

Ez a leves,kissé opálos, nem olyan áttetsző, mint a friss húsból készült leves,de az íze mennyei!

A benne főtt burgonyával, zöldségekkel a füstölt hús egy különleges ízvilág.



Szeretem a füstölt ízt, a napokban is piros paprikát, sót füstöltem, egy kis füstölő dobozban.

Burgonya is főtt bele, ezzel ettük a finom főtt karaj húst.

Régi vágyam volt elkészíteni.

A fiam ,most meglepett egy adag füstölt karaj, és tarja, csonttal, és hússal.

Gyúrtam "zabos" tésztát,és jöttek az emlékek!

(Édesanyám, csinosabbakra vágta!)

Nagyon finom volt!

2020. október 22., csütörtök

Szőlő szüret!


 

Sok munka de megéri.

Ma 15 liter must került a spájzba.

Izabella szőlőből,befőző automata lékészítőjével, cukor és tartósító nélkül készült.
Készült gyümölcs centrifugával, szemezett Izabella szőlőből 100%-os must is 2 liter.
Izabella szőlőm!


Szőlő lekvár is készült,4 kis üveggel.

A vissza maradt"mont" (gyümölcshús- mag) aszalógépben megszáradt, majd ledarálom és filterezem teának télre.
A csemege szőlőt így védtem a darazsaktól.

Szüretre, tök alakú kenyeret sütöttem!

2020. október 20., kedd

Az őszi konyhakert ajándékai!



Jó érzés összegyűjteni az őszi kertben található terményeket!

Mindent fel lehet használni a konyhában.

Tarka levelű sóska.
Üvegbe is került.



Egér dinnye.
Tulipán paprika.
Mini kivi, szőlő beérett!
Egérdinnye még szedhető!
Paprika, paradicsom, útrakészen.
Mini kivi.

 Fodros kel.

 A darált zöldség,a fagyasztóba került!




2020. október 4., vasárnap

Tök alakú, kenyér sült.

Egy Erdélyi  kovászolós csoportban láttam először.
A vajdasági kovászolók klubjában,Bálint Eszter készítette el.
https://www.facebook.com/groups/162428048541007/
Azóta már sokan sütik.

Nekem így sikerült.

Saját készítésű kovásszal sült.



Most , cukros ,tejes,tojás sárgájával kentem le, (ezt Eszternél láttam) kétszer,sülés közben is, ettől lett szép barnás, pirosas.

Egyszerűen csak  lazán, spárgával kötjük cikkekre a kenyeret,ez bele mélyül,és tök formája lesz a sütés után.

Bár szeletelni nehezebb,de mutatós,így halloween közeledtével.

A jutubon részletes videó van az elkészítéséről ITT

2020. szeptember 26., szombat

Csírás galuskám!


 

Nemcsak befőzök, főzök is!

Csirás galuska, vagy másképpen nyögő készült, vagy sztrapacska!

Jó nagy galuskákat szaggattam, késsel!
Édesanyám így készítette!
Kapros, túrós, csili zselével, sült feketeerdei sonkával,tejföllel.
Kevés általam füstölt,piros paprikával megszórva!
A sült sonka lemaradt a fotóról!!!
Mennyei eledel!