2020. december 6., vasárnap
Must, és szőlő lé!
A friss lé.
Egy igen ízletes, lé, a napokban bontottam fel.
Igazi must, cukor nélkül, szemelt ,Izabella szőlőből.
A többi szőlő lé, szemelt szőlőből automata lékészítőjével készült, azt már a gőz,kissé hígította.Más a beltartalmi értéke.
De, mind a 25 liter, tartósító és cukor nélkül készült.
Ilyenkor télen kincs a teámba!
A mustok egy része!
Labels:
must
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. november 24., kedd
Tökös ,mini kuglófok!
A maradék sült tök felhasználásával, mini kuglófok készültek.
Ezzel a recepttel, régebben muffin készült.
Ezzel a recepttel, régebben muffin készült.
25 dkg tök püré
20 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg barna cukor
1 kk mézes fűszer keverék.
1 0 dkg kovász
pici só
2 ek olívaolaj
Jól össze dolgoztam.
A tök saját termés, a kertemből.
Készülhet sütőporral, vagy élesztővel is.
Egy párat csokiba mártottam, kókuszreszelékbe forgattam.
Labels:
mini kuglóf
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. november 16., hétfő
A kölesről.
Legutóbb saját készítésű, fagyasztott,zöldség keverékkel ízesítettem.
De ízesítettem már mangolddal, fodros kel levéllel is.
Fotó nem készült róla.
Most egy 4 tasakot tartalmazó kölest vásároltam.
Először is jól átöblítem és kétszeres vízben, vagy fele húslevesben készítem, egy fej hagyma és egy cikk fokhagyma is fő benne , a zöldségeken,són és borson kívül.
Már kapható bio,puffasztott köles golyó is, a gyerekek kedvence!
Élettani hatásairól ezen a linken lehet olvasni.
http://zoldujsag.hu/megakadalyozza-az-erelmeszesedest-es-rendbe-teszi-a-vernyomast-miert-nem-fogyasztjuk-rendszeresen-116686
Élettani hatásairól ezen a linken lehet olvasni.
http://zoldujsag.hu/megakadalyozza-az-erelmeszesedest-es-rendbe-teszi-a-vernyomast-miert-nem-fogyasztjuk-rendszeresen-116686
Labels:
köles
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Töltött káposzta!
A szokásos arányok szerint annyi darált hús, amennyi rizs.
A hús, sertés dagadót is tartalmaz, minden esetben.
Szeretem érezni a káposztában a dagadó (hasalja) különleges ízét.
Most prémium minőségű, basmati, hosszú szemű rizst használtam.
Saját füstölésű paprikát is raktam bele.
Frissen sült ,kovászos kenyér is készült hozzá.
Labels:
töltött káposzta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. november 7., szombat
Rántott palacsinta, és karfiol, mangoldos burgonyával.
A darált húsos,zöld fűszeres, füstölt paprikás töltelék készen várta, a fagyasztóban a felhasználást.
A pankó morzsa is előre elkészült, saját sütésű kovászos kenyérből, így gyors ebéd lett.
Karfiolis meg volt párolva a panírozáshoz.
a laskára vágott mangold levéllel,
1 ek kacsazsírral,
1 fej kockára vágott vörös hagymával,
és egy cikk fokhagymával.
A petrezselyem levél a végén került hozzá.
Egy kevés sarkantyúka levél helyettesítette a borsot.
Kissé összetörtem a kész,leszűrt burgonyát villával, és meglocsoltam a zsiradékkal, amiben a rántott palacsinta és a rántott karfiol sült.
Készült még mellé fodros kel levélből,lila hagymából, ropogós is.
Az őszi kert ajándéka a , mangold, a fodros kel.
A rukkola,és a piros erezetű sóska, salátaként szolgált, az ebédhez.
Labels:
rántott palacsinta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. november 5., csütörtök
Leves, füstölt húsból.
Amikor még nem volt, hűtő, fagyasztó, sózták füstölték a szüleim a jó mangalicát.
Télen a leves is ebből főtt.
Édesanyám "zabos" tésztát gyúrt, ezzel ettük a finom füstölt levest.
Ez a leves,kissé opálos, nem olyan áttetsző, mint a friss húsból készült leves,de az íze mennyei!
A benne főtt burgonyával, zöldségekkel a füstölt hús egy különleges ízvilág.
Szeretem a füstölt ízt, a napokban is piros paprikát, sót füstöltem, egy kis füstölő dobozban.
Burgonya is főtt bele, ezzel ettük a finom főtt karaj húst.
Régi vágyam volt elkészíteni.
A fiam ,most meglepett egy adag füstölt karaj, és tarja, csonttal, és hússal.
Gyúrtam "zabos" tésztát,és jöttek az emlékek!
(Édesanyám, csinosabbakra vágta!)
Nagyon finom volt!
Labels:
füstölt húsból
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. október 22., csütörtök
Szőlő szüret!
Sok munka de megéri.
Ma 15 liter must került a spájzba.
Izabella szőlőből,befőző automata lékészítőjével, cukor és tartósító nélkül készült.
Készült gyümölcs centrifugával, szemezett Izabella szőlőből 100%-os must is 2 liter.
Labels:
must
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2020. október 20., kedd
Az őszi konyhakert ajándékai!
Jó érzés összegyűjteni az őszi kertben található terményeket!
Mindent fel lehet használni a konyhában.
Tarka levelű sóska.Üvegbe is került.
Egér dinnye.
Tulipán paprika.
Mini kivi, szőlő beérett!
Egérdinnye még szedhető!
Paprika, paradicsom, útrakészen.
Mini kivi.
Labels:
zöldségek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)