2022. január 12., szerda

Amit a burgonyáról tudni lehet!



 A  hámozott, és héjas burgonya főzésénél, a főző vízbe rakok egy cikk fokhagymát, és egy kevés zsiradékot. Főleg, ha van kacsazsírom, de az olaj is megteszi.
Sokkal finomabb, izesebb lesz a pürénk. .
Tudvalevő, hogy a burgonyában  is vannak ,csak zsírban oldódó vitaminok, pl, mint az A vitamin. érdekességeket ITT olvashatsz a burgonyáról.
https://ridikul.hu/2017/10/06/10-erdekesseg-amit-talan-meg-nem-tudtunk-a-burgonyarol/
Béres József  a burgonyával kísérletezett, először, nemesítette is.
"A termesztésbe került kisvárdai fajták: Gülbaba, Margit, Aranyalma, Kisvárdai rózsa és a Mindenes. Ezek közül a Gülbaba és a Kisvárdai rózsa voltak legjobban elterjedve és ezeket a fajtákat elég hosszú ideig termesztettük".
Nagyon sok fajta burgonya  létezik.
Ez a táblázat segít eligazodni.
Fõzési típusFelhasználási javaslat
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK
„A”
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb.
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA
(vegyes hasznosítású étkezési burgonya)
„B”
Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb.
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA
„C”


Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb.



2022. január 11., kedd

Tésztát gyúrtam, zöldre színeztem!







 2 egész és négy  tojás sárgája,és amennyi rétes lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam.
Felét árpafű porral színeztem. 

Erre nemrég találtam rá egy webáruházban.
Nagyon szépen színez.
Remélem főzés után is megtartja a színét.
Nagy lúdgégéhez csíkos és pettyes tésztát vágtam négyzetekre,majd csigának sodortam.



Vegyes színű metéltet is készítettem.

Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!

 

Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a  mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb másfél órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy tepsi is került az edény alá, igy könnyebben tudtam mozgatni.
A fedele rajta volt.
A zöldségeket, fűszereket az utolsó félóban raktam bele.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
Már töltött káposzta is készült  ebben az edényben, a sütőben.
ITT megnézheted!





2022. január 10., hétfő

A kovásszal készült kenyér, hasznosságáról!

Cserépedényben sült, kovászos kenyerem!




Évek óta saját készítésű kovásszal sütöm, a kenyerem.
Kenyérsütőben is sütöm.

Egészségesebb, mint az élesztővel sütött.
Bár több időt igényel, mert 12 órás kelesztés is szükséges, amig a kovász megfelelően dolgozik. 
Meg ugye, a kovászra is figyelni kell, etetni kell legalább hetente, a kovász fajtájától függően.
Madre kovász
Normál kovász
Most találtam egy cikket, egy kutatásról,  ami azt bizonyítja, a kovásszal készült kenyér glukémiás indexe igen alacsony, tehát  bizonyos mértékben, cukorbetegségben szenvedők is ehetik.
ITT olvashatsz róla.
https://4diet.hu/kovasz/kovaszos-kenyer-glikemias-indexe/?fbclid=IwAR3eb_wBuwx9i40IElfNc85VTUda0R_iX8QepcVcFRdtm_5egRM22VuAPLE


2022. január 8., szombat

Idei, téli tea keverékem!

 

Minden nyáron szárítok gyógynövényeket, aszalógépben, melyek a kertemben teremnek meg.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék. 
Filterezettem is belőle.
 Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag,  ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt. 
Amitől ilyen szép színű a tea.



került bele:
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
 fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
 ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
fügefa levele..stb
 Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.

Fűszeres csirkemell, zöldborsós rizzsel!

 

Párolt rizs készült, zöldborsóval,(saját termés) és  fagyasztott,  saját, készítésű, darált zöldséggel dúsítva.
Kacsa zsíron pirult a rizs.
A borsó kétszeres mennyisségű vízben főtt, a zöldségekkel, ezzel öntöttem, fel a rizst.
A  vékony csirke mell szeleteket, sóval,  színes borssal, fokhagyma porral és füstölt piros paprikával(saját füstölés) ízesítettem.
Kevés olajon megsütöttem. 
Házi vegyes csalamádé volt a savanyuság.

2022. január 7., péntek

Inhalálás, gőzölés, házilag, egyszerűen!

 

A téli megfázós, vagy éppen arcüreg gyulladásos időben, nagyon hasznos a gőzölés.
Vagy akár csak a párologtatás.
Az én Édesanyám sós kamillát főzött, egy lábasban, rá helyezett egy tölcsért.
Ezen jött ki a gőz. 
Ezt a torkunkra kellett irányítani, nagyon hatásos volt torok gyulladás idején.
Az arcüreggyulladásra még egy törülközővel is betakarta a fejünket, hogy jól átjárjon a gőz.
Én is igy teszek ebben a vírusos, baktériumos időben, és hatásos.
Egy jól felmelegített elektromos lapra helyeztem, éppen meleg volt a gofri sütő, igy nem hűlt ki, sokáig tartotta a forró gőzt.

A tökéletes porcukor elkészítése!

         

Gyakran találkozunk a darabos porcukorral.
Így bizony nem használható fel sütemények, krémek készítésére.
Sokáig szitáltam, ha nagy darabos volt, reszeltem.

Ennyi rög, még vissza maradt.
Most, a késes daraboló segít, nagyon hamar átforgatja, és utána már csak egy laza szitálás kell, ha pl. krémet készítünk.

2022. január 4., kedd

Tippek a főzött krémekhez!


 
A legkedveltebb krém az édességekhez.
Könnyen elkészíthető, ha betartunk ,pár szabályt, és alkalmazunk pár trükköt.
Nálam kukorica keményítőből készül, de a pudingpor is remek hozzá. 
4 dl tejhez, 2 púpozott evőkanállal teszek.
Kevés hideg tejben simára elkeverem a keményítőt, majd a langyos tejhez adom.
Állandóan kevergetem, habverővel.
Alacsony hőfokon készüljön, többször is leveszem a tűzhelyről, és úgy kevergetem.
Villany tűzhelyen kerámia lapon 1-es fokozaton-
Gáznál, takarékon, és jó, ha egy alátét kerül alá.
Vastag falú, csak erre a célra használt lábasban készítem.
 A lényeg, hogy főzzük ki, ne legyen liszt ízű, legyen sűrű.
Amig még meleg, rakok bele diónyi vajat, hogy később ne bőrösödjön.

Nem kell megijedni, furcsa ,nyúlós, És darabos állaga lesz, a vajtól, de szép sima lesz a kevergetéstől.



Amig hűl,  folpakkal takarom le.

Hideg helyen hűtöm. 
A cukorral kikevert vajhoz, kanalanként adom. Ezt a robotgépem végzi.
Szerencsés, ha azonos hőmérsékletüek, igy nem ikrásodik ki a krémünk.

 





Hagymák hajtatása a lakásban!

Remek vitamin forrás!  Ezenkívül, jó dekoráció az ételekhez.
A hagymaszárból kis pálmafát lehet késsel kialakítani. 
Nálam már sorakoznak az ablakpárkányon, a hajtató edényben a vörös hagymák, és a fokhagymák.

Fokhagymát virág cserépben is lehet hajtatni, védi a növényeket a kártevőktől.
Nálam, most egy kis citromfa mellett növöget.
Amint látható a képen, már levágtam a leveleket róla, megettem, de újra hajt, folyamatosan hoz levelet.

2022. január 2., vasárnap

Karobpor, kakaó helyett!

                                                                                   



" A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karob port a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő.
A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény.  
A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is."  

 Szentjánoskenyér fa!
"Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.
Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógy készítmények egyik elemeként. 
Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, gyomorgyulladás ellen ajánlott.
A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt
 kipréselt sűrű levét
 súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-
fehérjével és a
 rizskeményítővel együtt –
 étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
 csecsemőknek és a terhes nőknek az 
ismétlődő hányás csökkentésére adják.
Ható anyagai, gyógyhatása:
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy
 30% szacharóz, pektin,
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav
 található.
A magvak galaktomannán nyálkaanyagokat
 (karubint) tartalmaznak.
A szentjánoskenyérmagból készült
 liszt hasmenésgátló és védi a 
beleket az izgató anyagoktól.
 Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt
 leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,
 ugyanakkor
 csökkenti az éhségérzetet."
A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.
https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc
Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar.
Készül belőle „ hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz.