2022. január 17., hétfő

Csiga készítés, házi, gyúrt tésztából!

Főleg téli elfoglaltság a tésztagyúrás.
Nagyanyáink is télen, a szomszédokkal össze ülve készítették a nyárra, vagy egy lakodalomra. 
Itt bizony kicsi sarkosra sodort csigák készültek, nekem mai napig ez jelenti az igazi csiga tésztát!
Közben jókat beszélgettek.  
Édes kukorica leves főtt a spóron, sült a tök, a  burgonya a sütőben.
Gyakran gyúrok én is, főleg ,ha a "barátosnémtől" kapok szép sárgájú, házi tojást, amit a kapirgálós tyúkjai tojnak.
Édesanyámtól örököltem, igazi szövő borda darabot, és egy kisebb csiga csinálót, és cérnametélt vágó gépet.
Van tészta nyújtó gépem , kettő is. 
Egyik cserélhető betéttel.
Ezekkel széles metélt és közepes metélt készíthető.


 A csigák készítéséhez ,ilyen bordáim vannak, és több méretben, a kis sodró pálcikák.
Legújabb szerzeményem egy méhsejt mintás kis csiga készítő. 
Nagy pörkölt csigát is készítek.
Pennének, vagy lúdgégének is nevezik
Leveshez, ezekkel a kis fém sodrókkal készül a csiga.
Egyik a zöld is egy örökség, kedves ismerőstől kaptam, házi készítésű.
Színezem is a tésztákat.
Zöldre árpafű porral, pirosra céklával, vagy étel festékkel, de sáfránnyal, kurkumával, és piros paprikával is színeztem már.
Készült már csikos pötyös is. 
Blogomban ITT olvashatsz róluk!
Zöld levelekkel is laminálom a tésztát.



Laminálás zöld levelekkel.


Csöröge készült, kovásszal.



Először próbáltam ki kovásszal sütni a csörögét, nem bántam meg.

Némelyik ,olyan üreges lett, mint a képviselő fánk, főleg, 
amelyiket kör alakúra szaggattam.

 4 dl liszt, vegyesen, sima és rétes BL 55-ös,és 2 ek rizsliszt
  3 tojás sárgája
 3 ek tejföl
1 ek tyúk,vagy kacsa  zsír
 1 kk sikér
 4 ek kovász.
kevés tej,ha szükséges, (a liszt  minőségétől függ.)
Hozzávalókat gép össze dagasztotta, félóránként megismételtem háromszor. 
Majd a pulton  kézzel,átdagasztva  pihent fél órát.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, szeleteltem, és formáztam.

Kör alakban is kipróbáltam, így jobban látszik a bélzet, mint a tekeréseknél.
Bő, forró olajban sült.

 Saját készítésű szőlő, és birs lekvárral fogyasztottam.


2022. január 14., péntek

Rizs koch, citromkrémmel.


Most a rizskoch, gömbölyű szemű rizsből készült, szárított vörös áfonyával, amit gyümölcsteába áztattam.
Először készítettem citromkrémet, szerintem máskor is készítek.
Hozzávalók: 
2 db tojás sárgája
4 db egész tojás
15 dkg cukor.
10 dkg vaj
3 db citrom leve ---meyer citromból a legfinomabb
 1 citrom reszelt héja. (csak , ha bio a citrom)
A vaj  és citromhéj kivételével, mindent össze keverünk, szép selymesre.
Alacsony hőfokon sűrűre főzzük, még melegen bele keverjük a vajat, kis adagokban.
Végül hozzá adjuk a reszelt citromhéjat.
Kihűlés után, kenhető, akár piskótába is tölthetjük.


Tészta színezés, formázás,természetes anyagokkal!

 

Szeretem az egészséges,természetes  élelmiszereket.
Most több,olyan  adalék anyagra, lisztre, és más süteményezéshez használható dologra akadtam, ami egyben egészséges is.
Ilyen a szentjánoskenyérpor, vagy más néven KAROB-por. 
Egy lepényfa terméséből nyerik ki


Hasonló a kakaóhoz,de nincs koffein tartalma és édeskés íze van.
Egy kifli,és kagyló forma  kelt kalácsba használtam fel.
KÓKUSZVIRÁG CUKOR-al kevertem el.


A KORPAFŰ- lisztje egy  zöld por.
Most kelt kalács tésztát színeztem vele.






 Kagyló alakot is formáztam!


Maradékokból!




 
Újévről maradt lencse, főtt, borsós bulgur.
És 3 db harcsa filé (a karácsonyi harcsa paprikás készítésekor maradt meg, lefagyasztottam)
A harcsafilét, citromos  sört felhasználva(ez is maradék) rizslisztes, tojásos  bundában  forgattam, és disznó zsírban sütöttem ki.
Minden maradéknak van helye!

Grill serpenyőm, hús vasalóval!


Évekkel ezelőtt vásároltam.
Most újra elő vettem, és sütögetek rajta.
Most gomba, alma, hagyma, szalonna és csirkemell sült rajta.
A hús vasaló, nagyon praktikus, segít a hús felső részének a  lenyomásában, tartja is a hőt.

                        Hús vasaló!
A grill serpenyő nyele praktikusan vissza hajtható, le is vehető.
 Aránylag könnyen tzisztítható!





2022. január 12., szerda

Sült máj, burgonya tokánnyal!

 

Héjában sült burgonyából készült a krumpli tokány.
ITT olvashatsz a tokány  elkészítéséről.
Most került bele fűszeres, fokhagymás olajban érlel szárított paradicsom is, meg zöld hagymaszár, ami az ablak
 párkányon hajt vízben.






Saját készítésű  zöld fűszerkeverék is ízesítette, és saját füstölésű paprika.



Amit a burgonyáról tudni lehet!



 A  hámozott, és héjas burgonya főzésénél, a főző vízbe rakok egy cikk fokhagymát, és egy kevés zsiradékot. Főleg, ha van kacsazsírom, de az olaj is megteszi.
Sokkal finomabb, izesebb lesz a pürénk. .
Tudvalevő, hogy a burgonyában  is vannak ,csak zsírban oldódó vitaminok, pl, mint az A vitamin. érdekességeket ITT olvashatsz a burgonyáról.
https://ridikul.hu/2017/10/06/10-erdekesseg-amit-talan-meg-nem-tudtunk-a-burgonyarol/
Béres József  a burgonyával kísérletezett, először, nemesítette is.
"A termesztésbe került kisvárdai fajták: Gülbaba, Margit, Aranyalma, Kisvárdai rózsa és a Mindenes. Ezek közül a Gülbaba és a Kisvárdai rózsa voltak legjobban elterjedve és ezeket a fajtákat elég hosszú ideig termesztettük".
Nagyon sok fajta burgonya  létezik.
Ez a táblázat segít eligazodni.
Fõzési típusFelhasználási javaslat
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK
„A”
Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb.
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA
(vegyes hasznosítású étkezési burgonya)
„B”
Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb.
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA
„C”


Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb.



2022. január 11., kedd

Tésztát gyúrtam, zöldre színeztem!







 2 egész és négy  tojás sárgája,és amennyi rétes lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam.
Felét árpafű porral színeztem. 

Erre nemrég találtam rá egy webáruházban.
Nagyon szépen színez.
Remélem főzés után is megtartja a színét.
Nagy lúdgégéhez csíkos és pettyes tésztát vágtam négyzetekre,majd csigának sodortam.



Vegyes színű metéltet is készítettem.

Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!

 

Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a  mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb másfél órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy tepsi is került az edény alá, igy könnyebben tudtam mozgatni.
A fedele rajta volt.
A zöldségeket, fűszereket az utolsó félóban raktam bele.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
Már töltött káposzta is készült  ebben az edényben, a sütőben.
ITT megnézheted!