2022. február 3., csütörtök

Zsömle, kifli készült!


 
Kenyeret, kovásszal, évek óta sütök.
A péksüteményeket, most próbálgatom.
Szerintem finomak lettek.
 Tejes zsömle, kifli, és egy pár darab kisebb buci készült.
Recept:
fél kg liszt(fele rétes liszt)
  2 kk só
  2 kk cukor
 15 dkg kovász(helyette 2 dkg élesztő is lehet)
1 dkg élesztő
1 kk sikér
3.5 dl tej
1 ek olaj
 Kenyérsütő keverte, dagasztotta.
 Hidegen pihent fél órát, majd meleg helyen kelt duplájára.
Hengerré tekertem, és 5-6 dkg-os kis részekre vágtam,(mérlegen mértem ki) kigömbölyítettem.
Igy keltek, megint, kb 1 órát.
 A kifliket egyenként ,háromszög alakura nyújtottam, a lehető leg vékonyabbra, majd feltekertem, és kissé meg görgettem, patkó alakura formázva tettem a tepsibe.
Ott is keltek  fél órát.
Tetejüket sütés előtt megkentem tejjel, és megszórtam szezám maggal.
150 fokon , 30 perc alatt sültek.
Az utolsó 5 percben légkeverésen.
Nagyon finomak lettek.
A belseje is szép!



2022. február 2., szerda

Tésztagyúrás.


Minden télen, amikor már átrendeztem minden fiókot, szekrényt, kötöttem, horgoltam, tésztagyúráshoz kezdek.
Feltéve, ha kapok jó sárga házi tojást.
A télen a tyúkok sztrájkolnak, ritkán jutok hozzá.
Most szerencsém volt, ráadásul ajándékba kaptam.
Ha a  tojásunk nem elég sárga egy kis kurkumát rakhatunk bele, nagyon szépen megszínezi.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.

Nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Annyira félnek hozzá kezdeni a házi asszonyok, pedig ,nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Ma már lehet kapni tésztanyújtó gépet, elfogadható áron, nem kell bajlódni az egyenletes nyújtással.
Többször áthajtom ezen a gépen, több fokozaton, szinte még átgyúrja a tésztát a sok nyújtás.
Nekem egy alapgép van, olasz gyártmány.
Az Édesanyámtól örököltem a cérnametélt készítővel együtt.


A komolyabb nyújtó gépekhez már derelye készítő is van.
A mai gyúrást lefotóztam, a kezdő tésztakészítők segítségére.
Nem lehet megadni liszt mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától,a liszt sikér tartalmától, hogy mennyi kell.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.


A liszt mélyedésébe rakom a tojást , 2 sárgája 2 egész tojás.
A kimaradt fehérjét le lehet fagyasztani, később jól használható habcsókhoz, vagy püspök kenyérhez.
Villával itt dolgozom el, hogy a fehérje kicsit meg habosodjon.

Majd fokozatosan húzom bele a villával a lisztet. 
Kézzel nem nyúlok még bele.
A villát kanálra váltom és jól össze keverem, hogy össze álljon.
Itt kerülhet még liszt bele, ha szükséges.
Kézzel folytatom az összeállítást. 

Addig gyúrom, amíg szép sima lesz, jól elkeveredett a tojás a lisztben. közben lehet lisztezni, és nem ragad a kezünkre. 
Mindig felfelé hajtom a tenyeremmel, majd fordítok rajta 90 fokot, és ellenkező irányból is kidolgozom. 
Kigömbölyítem.
Egy másik tállal és kendővel letakarom, pihentetem kb , fél órát.
Újból átgyúrom.

Ezután darabokra vágom és nyújtom.
 Nálam ma szélesebb cérnametélt, és pörkölt csiga(lúdgége) készült.



 A levágott szélek lebbencs levesbe kerültek.
 Széles,és cérna metélt is készült.

Egy részéből  pár derelyét is készítettem.
Számomra  szinte pihenés a tészták készítése.
A héten már kétszer gyúrtam.
Reszelt tészta is készült.
Nagyon finom egy becsinált levesbe.

Ilyenkor keményebbre állítom össze a tésztát.
Közben rádiót hallgatok.





2022. január 31., hétfő

Maradékokból, gyors ebéd.


Úton voltam délelőtt, nem volt ebédem, csak maradékok.
Maradt reggeliről 2 db főtt virsli.
Volt egy negyed csomag, élesztős leveles tésztám.
Egy kevés sertés pörköltöm.
Főztem ki gyermelyi szarvacska tésztát.
A  leveles tésztára medvehagyma került,rá a főtt virsli,



Betekertem.Egyiket szezámmagban is megforgattam.

Olajba kisütöttem.
A kifőtt tésztát,összekevertem a pörkölttel,és a kisült bundás virslivel tálaltam.



 Reszelt, Alpengut hegyi sajt (Bergkäse) került a tetejére.Egy remek karakteres sajt.
Nagyon jól össze illetek az ízek.Most egy kis saját készítésű, zöld dió befőttet, ettem hozzá.



2022. január 26., szerda

Mályvacukrot készítettem.




Pille, vagy  marshmallow,cukornak is nevezik!
Tényleg ,olyan pille könnyű!

Megláttam ezt a receptet és pár nap múlva elkészítettem.

http://www.wiselady.hu/2009/07/malyvacukor-pillecukor-marshmallow.html

"Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor"
Elkészítés:
"Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sütőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyis dobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).

Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. 
A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. 
A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is,
egy csipet sót. 
Majd az elektromos habverővel.alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. 
Az időtartam függ a mixertől.
Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza."
Van maghőmérőm, de én nem mértem.

Sikerült elsőre anélkül is.

A tetejére kicsit erősebb szint raktam, ételfestékkel színeztem.
Ízesítő aroma helyett egy kis birsalma lé került bele.
Nálam 2 flóra vajas dobozzal lett ez az adag.


Porcukorba és keményítőbe forgattam.
Karamellizáltam is a "zsebsárkánnyal".

Nagyon finom lett.





Energia kekszek!

 Minden, ami energiát ad benne van!

zöld árpafű por
utifű maghéj
kókuszvirág cukor
lótuszgyökér por
kendermag fehérje
barna  rizsliszt
szelénes szezám pehely.
1 db tojás+ egy sárgája
sütőpor
pici himalája só
2 ek tejföl
10 dkg vaj

Ezekkel, a  süti pecsétekkel diszítettem, szagattam.









2022. január 20., csütörtök

Virágfánk készült!


Ilyenkor télen készítem, farsang idején.
Már van ITT egy blogbejegyzés róla.
Recept
És nem  túl bonyolult de sok mindentől függ.
2 egész tojás
3ek rizsliszt vagy rétesliszt
3 ek sima liszt,pici só
 1 dl tej
1 kk sütőpor
1 ek olaj
Simára keverjük, sűrű palacsinta tészta lesz.
 Nekem átalakított kis adagos receptem van.A palacsintatészta sűrűsége ,sok mindentől függ, tojás nagysága, tejsűrűsége, liszt minősége. Kell, mindig rásegíteni. Lényeg,hogy jó űrű legyen, és forró a sütő vas. De ne túl forró, mert a palacsinta massza a tálban megköt körülötte, nem is olyan egyszerű ez.
 Arra kell vigyázni, ne merítsük be a masszába teljesen a
 formát, a teteje maradjon ki,szinte egy kis lerázással lejön.
 És jó forró legyen a vas, melegítsd elő az olajban.
Ne érjen a lábas aljához, mert leragad.
Az olajat időnként pótolni kell.
 Sűrű palacsinta tészta készül. 
Most megosztottam a masszát és céklaporral, meg szárított-őrölt spenótporral is,színeztem.


Céklaporral színezve.

Már beszereztem a célszerszámokat hozzá, nem kell kölcsön kérni, van sajátom.

2022. január 19., szerda

Tökfőzelék,az utolsó cukkiniből!

 


        Még a hó alól is kandikál a kelkáposzta, a szár zeller,  a petrezselyem, a fodros kel, a mangold.

Még lehet zöldeket tallózni.
Ezt az utolsó cukkinit, ma készítettem el főzeléknek.
Eddig fagymentes helyen, a kamrába volt!

Egy kevés  sütőtök is került hozzá.

Kapor van a fagyasztóba.
Nagyon finom lett.