2009. december 31., csütörtök

Marlenka- töltött,mézes lapok.



Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

4 megjegyzés:

Jutus írta...

Ez nagyon gusztusos és biztosan nagyon finom lehet,de nem tudnék vele ennyit babrálni,úgyhogy sajnos ezt nem fogom megkóstolni.:))

Este harangszóra, gilingalangóla,
Azt hirdeti, itt az évnek, itt a fordulója.
Azért friss egészséget,
Bort, búzát, békességet.
Aggyon Isten bőven,
Az újesztendőben.

B.U.É.K.

Olgis írta...

Hidd el nem jár több munkával, mint bármelyik lapokban sütött süti.Pl. a mi mézes krémesünk.Csak nagyon részletes a leírás.Szerintem a sürített tej helyett egyszerű tejes , sűrű karamell kell és kész.
Nálunk az ilyen sütik a kedvencek.

Olgis írta...

Köszönet a szép verses jókívánságért!

Jutus írta...

Háááát nem igérem,de lehet hogy visszatérek rá,mert nagyon guszta!!!:D