2010. augusztus 9., hétfő

Vajas, leveles tésztából.

Lentebb már leírtam, hogy gyors süti.
Annál is inkább, mert a töltelékkel nem kellett bajlódnom.
Maradékok voltak befagyasztva. A lekvár kivételével.
Házi készítésű dzsem:  idei gyümölcsökből.
Alma, körte, szilva, lereszelve, átfőzve barna cukorral, citrommal ízesítettem.
Túró töltelék:1 tojás+1 sárgája, citrom héja leve, mazsola, áfonya,( átmosás után gyümölcsteába ázik ) 2 ek gríz, 1 ek liszt,  4-5 ek porcukor(fél kg túróhoz)
Párolt káposzta: a szokásos módon, lereszelve, sózva (állni hagyom kicsit),majd olajon párolom.
Borssal, ételízesítővel fűszerezem. A végén 1 ek cukrot bele karamellízálok.
A leveles tésztát kinyújtom, három egyenlő részre vágom.Egy- egy részből lesz 2-2 fonottas.
A középső részükre kerül a töltelék . A két szélet bevagdosom és felváltva ráhajtom.
Erről van fotó egy régebbi bejegyzésnél , a rebarbarás sütinél,  most kisebbek készültek. Ezen  a linken elérhető.
 http://bloggeranyo.blogspot.com/2010/06/sutemeny.html
Az almás és a túrós töltelék alá mascarpone sajtot kenek, vékonyan.
Tetejüket egész felvert tojással kenem meg sütés előtt és közben is egyszer.
 A harmadik részt négyzetekre vágom, ezeket a muffin formába helyezem és erre kerül a káposzta .
Némelyik sarkát össze csippentem, de nem fontos, úgyis  önállósítja magát, ki nyillik.
 Gázsütőm van , előmelegítem a legmagasabb fokozatra, mikor bele rakom a tésztát 10 perc múlva mérsékelem a gázt.  Úgy fél óra alatt, jó ropogósra sül. 
Most kipróbáltam- Lajos Mari- recept ötlete alapján, hogy tettem a káposztába a felvert tojásból, amivel kenegetem.

Ő a káposztás csigánál alkalmazta ezt, jól összefogja a tojás a tölteléket.

Most az almást és a kis káposztás kosárkákat fotóztam le.

Nincsenek megjegyzések: