2014. augusztus 12., kedd

Kemencézés.2014.08.10

Összejött egy baráti társaság és a család egy része.
Már 2 éve nem kemencéztünk együtt.
Most sikerült mindenkinek szabaddá tenni magát.
Végül is nyolcan voltunk.
1 kg lisztből készült a pizza tészta.
6 dl tej
4 ek olaj
4 kk só
5 dkg élesztő
kevés cukor 
Mindezt a kenyérsütő dolgozta össze két részben.
A kelesztést is rá bíztam.
 A nagylány unokám és barátnője, meg a menyem készítették, variálták a feltéteket, nyújtották a pizzákat, nagyon ügyesen.
A fiam a tűzfelelős lett a barátjával. 
Ezt a kemencét kellett felfűteni.

A pizza alap egy részét a múlt héten készítettem.
Egy édes , savanyú mártás lett belőle.
jó sok hagyma
paprika(zöld, sárga, piros)
só ,színes bors,kurkuma
piros paprika
1 rud fahéj
2 fej fokhagyma
  Egy csokor zöld fűszer: oreganó,tárkony,izsóp,csombor,bazsalikom.
Szója szósz és balzsamecet, ízlés szerint.
A hagyma és a fokhagyma,kókusz olajban megfonnyasztva
A végén paradicsom és elő főzött mangold nyél.
A kertemben nő a mangold.
A nyele vetekszik a bambusz rüggyel.


Egy kicsit össze turmixoltam és kis üvegekbe rakva került a befőző automatába csirátlanításra.
Semmi tartósító.
Nálunk ez kerül pirítósra, spagettire is.
Készítem babbal, sült padlizsánnal is.


Ezt a csatnit kevertem kevés piros arannyal és pizza krémmel.
A pizza tésztát a lányok megkenték tyúk zsírral, erre ment az alap és utána a feltétek, a reszelt sajt.
Na itt lett prücök.
Elbeszéltünk egymás mellett és senki nem hozott sajtot.
Az unokám kinyittatta a boltot(lévén vasárnap) és hozott.
Ez is megoldódott.
Az akác és meggyfa jól felfűtötte a kemencét.
Még javában égett a tűz, de már beraktunk egy kis tepsibe egy kapros lángost. 
Kézzel tördelve ettük.
A feltétek:
füstölt tarja, sertés kolbász, szarvas kolbász
Készült még tejfölös, kukoricás is.






Közben egy előre befűszerezett bőrös malac tarja , egyben, tepsibe került.
Jó vastag  grill alufóliával lezártuk a tepsit.
Ő került a kemence hátsó részébe, hiszen a vastag hús tovább sül.
Bekerültek a pizzák a nagy tepsin a kemencébe.
Két kis tepsi még várt sorára.
 A menyem  és barátnője krumplit hámozott, darabolt  és az is bekerült jó fűszeresen, zsírosan a kemencébe.
csoda szép pirosra sült.






Nagyon jó dolgom volt, rám a szervezés az ellenőrzés maradt csak.
A malac húst a végén köménymagos sörrel kenegettem.
Sült mellette még egy kevés bekockázott hasalja szalonna is.
Olyan jó illatok terjengtek az udvaron.
Nagyon jó volt, hogy belakták az udvart a gyerekek. 
Így igaz egy sütögetés, ha van , aki értékeli.
Kovászos uborkával ettük a malac sültet.
Alufóliában még sült burgonya a parázsban.
 Az unokám még maradt a barátnőjével.
Másnap a malac sültet ettük.


A sült pörjéből sajt mártást készítettem.
Átfőztem a lerakódott hús zaftot.
A héjában sült burgonyát is átfőztem benne, lehéjazva.
Ez sűrítette is ezt az alaplevet.
Átszűrtem, bele raktam a sajtot.
Mikor elolvadt, tejszínes étkezési keményítővel főztem készre.
Nagyon jól ízesítette a szeletelt malac húst.
A burgonyák is illetek hozzá.
A nyáron befőzött gyümölcslevek is illettek hozzá. 
Meggy, szilva, és cseresznye lé.
Nagyon kellemes vasárnap volt.












2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Mennyi finomság készült!!!!!

Olgis írta...

Igyekeztünk, Vicám!