Tésztája:
50 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
2 kk só.
3 ek tejföl
1 dl tej
2 ek vaj-nálam kacsa zsír
1 db tojás+ egy sárgája
3 dkg élesztő-nálam saját kovász
1 kk cukor
darált tepertő (a késes daraboló segít)ízlés szerint, kevés liszttel össze keverve.
Bors, római köménymag is kerülhet bele, aki szereti.
Tetejére sajt , szezámmag.
Ehhez a mennyiséghez 35 dkg-ot raktam.(saját sütésű házi tepertő)
Kenyérsütő össze dolgozza, keleszti.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom, vissza rakom a kenyérsütőbe kelni.
Kinyújtom, rákenem a tepertő harmadát, és feltekerem, mint a bejglit.
Ezt háromszor ismétlem félórás pihenők után.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
Itt látszik, milyen hólyagos lesz a harmadik tekerés után.
2 ujjnyira nyújtom bevagdosom , szaggatom, és tetejét tejes tojás sárgájával kenem le.
Reszelt sajt és szezámmag kerül a tetejére.
180C °-os sütőben 25 perc alatt kész.
Reszelt sajt és szezámmag kerül a tetejére.
180C °-os sütőben 25 perc alatt kész.
Most kis kuglóf formában is sült.
Ilyen szép lett a belseje.
Ha szilveszterre készül, malackákat is formázok belőle.
2 megjegyzés:
Gratulálok nagyon esztétikus!
Ezt a blogot én a nagylány unokámnak írom. Sokszor talán aprólékosnak is tűnök. Azért írok részletesebben, hogy ha már én nem leszek ,legyen neki útmutatás a receptekhez.Fázis fotókat is ezért készítek.Köszönöm a látogatást!
Megjegyzés küldése