A fekete retek hatékony, élettani hatásai ismertek!
FEKETE RETEK MEGFÁZÁSRA, KÖHÖGÉSRE!
"Csípős, kesernyés ízű gyökérzöldség, a mustár és a káposzta rokona.
Fogyasszuk salátákban, párolva, vagy hajszálvékonyra szelve, sütőben megsütve chipsként. Ennek a fekete héjú, fehér húsú zöldségnek fontos hatóanyaga a C-vitamin és a mustárolaj, valamint kedvező hatással bír köhögés, megfázás, légúti megbetegedések esetén is. Vájjuk ki egy gumó közepét és félig töltsük fel mézzel, majd az aljába fúrjunk egy kis lyukat, amin le tud csöpögni a mézes-retkes szirup. Az így kapott folyadékból 1-2 kiskanálnyi erősíti az immunrendszert és csillapítja a köhögést is."
A héten készült!
Szeletelve nagyon kemény, főleg, akinek mű fogsora van.
Ezért reszelni szoktam, vagy aprítom a késes darabolóval.
Most párolva készült!
A meghámozott, 3 db nagyobb retket, késes darabolóval felaprítottam.
Kókusz olajban, kevés víz hozzáadásával párolódott.
Saját készítésű delikáttal, himalája sóval , fehér és citromborssal ízesítettem.
Majd zsírjára visszasütöttem.
Kihűtve kis adagokban, került a fagyasztóba.
Elég lesz egy hónapig, biztos a reggeli sült sonkához, szalonnához!
De tésztára is rakhatjuk, hasonlóan a párolt káposztához.
Sült húsok mellé is kiváló!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése