Blogkóstolót hirdetett Márti
az alábbi blog írója.
Rendhagyó ez a blogkóstoló,
mert egy elhunyt gasztropajtira, Hajdu István Lászlóra emlékezünk .
Régen követem a blogját, olvasom jól kipróbált receptjeit.
Betegen, de szinte minden nap írt, emléket hagyva maga után.
Betegen, de szinte minden nap írt, emléket hagyva maga után.
Ezért is figyeltem fel a blogjára, mert én is ilyen céllal írom,fázisfotókkal a blogomat.
A nagylány unokámnak írom, hogy legyen neki útmutatás, ha már én nem leszek.
https://bloggeranyo.blogspot.hu/
https://bloggeranyo.blogspot.hu/
Ezt írja a blogjáról:
"Nem öncélú egyetlen írásom sem, hiszen finom
ételek mellett, saját példámon mutatom be harcomat. Mindezek mellet, emléket is
hagyok az utókornak, saját családomnak, barátaimnak. Nem példaértékű, amit
teszek, de nem is pótcselekvés. Elhatároztam, hogy mindaddig, amíg képes leszek
rá, gyakorlom is a bogírási tevékenységemet. „
Drága gasztropajti!
Emlékedet, szeretettel őrzöm,receptjeiddel együtt!
Nagyon sok mindent hasonlóan készítek mint TE, a pizza alap, a paprikás krumlpi ,...stb szinte ugyanúgy készül nálam is.
Most egy lángost választottam tőled!
Én is gyakran készítem ezt a lángost, ezért választottam ezt a receptet.
Szinte szóról szóra megegyezik a saját receptemmel. Pl.én is tejet használok, és nem vizet. A feltéteknél van változás.
Készítem csak kapros tejfölösen.
Hagymásan, kukoricásan, hagymás-kolbászosan.
Nagyon finom egyszerű, de laktató étel.
Ha kenyeret sütök, abból is elveszek egy kis cipót és készül egy egyszemélyes kerek langalló.
Édesanyám kemencében sütötte a kenyeret és mindig készült előtte kapros lángos, kacsa zsírral.
Nekem is van kemencém, már sütöttem sokszor a családomnak én is benne.Kolbásszal töltve ,feltekerve is készült.
Most sütőben, csak negyed mennyiséget használtam, mert ez egy hatalmas adag lett volna számomra.
Felét kapros tejfölösen.
Másik felét szalámis ,sajtos feltéttel ,kerekre formálva készítettem.
Rukkola került a tetejére, a fagyóból.
Ez az eredeti recept!
1 kg. burgonya,
1 kg. finomliszt,
kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
50 g. élesztő,
2 dl. tej,
100 g. étolaj,-nálam 3 ek
1 teáskanál só,
víz.
A feltéthez:
tejföl ízlés szerint,
5 - 6 fej lila hagyma,
125 g. kockázott bacon, (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
800 g. reszelt sajt (trappista)
étolaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük.
Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott
langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával
elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 - 6
dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk.
Ezután, fél óráig
konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk,
melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a
széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne.
220°-os előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel
dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy jártunk el.
Közben
előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, reszelt
párizsit, reszelt sajtot, karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt.
Amikor a tészta félig megsült, tetejét
megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd az előkészített
feltéteket (bacon, reszelt párizsi, lila hagyma) elterítjük rajta egyenletesen.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet
vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk,
cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt saját
sütőnkben készre sült.
A pizzánál lényegesen
habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem
a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett. Két tepsi finom kenyérlángos
lett az eredmény.
Ha esetleg vannak köztetek vizuális típusok van
egy kitűnő recept, amelyvideóban jeleníti meg az
imént leírt munkafázisokat."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése