Ez a kenyér templomi szentelésre készült, pár éve, falunk görög templomában szentelték meg.
(Az Aranyosszigeti alkotóházban, az oda látogató Farkas Bertalan is megkóstolta! )
A kenyér alaptészta mindig ugyan az, de néha variálom a formázást.
Saját készítésű kovásszal, élesztő nélkül sütöm a kenyereimet!
Csodálatos érzés a kenyértészta gyúrása, formázása!
Nemrég a nagylány unokám formázta, együtt sütöttünk neki kovászos kenyeret!
Ő is nagyon élvezte a gyúrást, formázást!
Ő is nagyon élvezte a gyúrást, formázást!
"Most aztán
Gyúrom, gyötröm, dagasztom,
Nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem."
(Orgoványi Anikó verséből)
Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről:
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.
Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.
A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."
Van kemencém, de ritkán sütök benne kenyeret, főleg csak pizzát, vagy lángost.
A kenyeret ,samott lapon, elektromos sütőben sütöm.
Kenyérsütő gépben is!
Ilyen készült legutóbb.
Kevés teljes kiőrlésű liszt is került bele.
Igy könnyebb is szeletelni.
És mindig más az íze! A forma meghatározza az ízt.
Olyan ez, mint, amikor gyúrunk egy tésztát, készül belőle pl, cérnametélt, vagy éppen csiga.
És mennyivel más, finomabb a csiga alakú tészta.
1 megjegyzés:
Nagyon szépek a kenyereid és biztos olyan finomak is !
Megjegyzés küldése