Ma, olyan "gyúrós napom volt.Nem mindig van kedve az embernek ezekhez a dolgokhoz.
kaptam szép sárgájú, házi tojást.Így adva volt a mai nap programja.
Először csörögét sütöttem, aztán gyúrtam.A nagylány unokám nagyon szereti a derelyét.Lefagyasztottam és bármikor jön itt lesz.Vagy elviszem én.Az időmből kitelik, miért ne járjak a kedvébe.Most nem fotóztam le.Ez a képsor egy régebbi felvétel.
2010. január 7., csütörtök
Derelye készült.
Labels:
Tészták
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 1., péntek
Jókívánság!
Labels:
Ünnepi köszöntés
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2009. december 31., csütörtök
Szívünk védelméért!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Második telihold ebben a hónapban!
Csodáld meg te is Szilveszterkor! Részletek ezen a linken!
http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=29905#post
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Marlenka- töltött,mézes lapok.
Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2009. december 30., szerda
Mézeseim.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kosárka
25 dkg margarin
4 ek porcukor
1 cs sütőpor
4 tojás sárgája
2 ek tejföl
fél citrom leve
fél citrom leve
Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk,
1 cm vastagságúra.
Recés szélű szaggatóval kiszúrjuk,
a kosárkaformát kivajazzuk,
beletesszük a tésztát.
Töltelék:
Barack lekvárt teszünk a kosárka aljára.
Barack lekvárt teszünk a kosárka aljára.
4 tojás fehérjéből habot verünk,
25 dkg porcukorral, pici sóval, egy evőkanál citrom lével.
A végén óvatosan bele keverünk 25 dkg darált diót
Ezzel töltjük meg a kosárkákat.
Tetejére egy szem meggyet rakok.
Tetejére egy szem meggyet rakok.
Jól előmelegített, sütőbe 170C°-on 15 perc alatt kész.
Dió helyett, kókuszt is használhatunk, vagy
pörkölt szárított búzacsírát.
Előre is elkészíthető,tartós apró sütemény.
Előre is elkészíthető,tartós apró sütemény.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2009. december 20., vasárnap
Mézes tálak
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2009. december 16., szerda
Mézes receptje.
15 dkg virágméz
25 dkg porcukor
25" liszt
3db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszerkeverék
2 kk szódabikarbóna-ha fogyasztásra sütjük.25 dkg porcukor
25" liszt
3db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszerkeverék
(Ha dísz készül belőle, nem kell hajtóanyag, mert eldeformálódik.A díszeket tepsin szikkadni hagyjuk egy napig.Sütés előtt tojás sárgával átkenjük.)
Összedolgozzuk, jól átgyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkhöz és a gyúrótáblához. Folpackba tekerve, több hétig is eláll a hűtőbe.
Díszítő anyagok:csillagánizs, tök, napraforgó, szezám, len mag, aromával színezett kókuszreszelék, gyöngy cukor.
A tál anyaga ugyanez.
Fém tálat megfordítunk.Tésztát kerekre nyújtva ráhelyezzük.A perem részre csíkokból fonatot készítünk.Tojás sárgával ragasztjuk a tálhoz.
Az oldalára: szív, fenyőfa dísz kerül barnább tésztából(egy kis rész tésztába kakaót keverünk)
Tojás sárgával megkenjük.Ezt sütés közben többször megismételjük.
A sütő ne legyen túl forró.
Cukormázzal is díszíthetünk.
Cukormáz:30 dkg porcukor,3 ek olaj, 3 ek citromlé-simára keverjük.
Ha színeset akarunk, a citromlé helyett 3 ek meggylé.Én készítettem bodza bogyóból színezőt, le van fagyasztva.Abból 2 ek elég.
A templomhoz megszerkesztjük a papír sablont.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Mézeseim.
Elkészültek az idei mézesek.
A tálak, a figurák.Majd hozom a többit is, még melegek, hűlnek.
Egy délután összegyúrtam.4 napot pihentek a hűtőbe.
Egy adag pogácsának, hajtóanyaggal.Másik adag figuráknak ,abba nem került szódabikarbóna, mert eldeformálódna.Kicsit keményebb, de idővel megpuhul és ehető is.
Egy délután kisütöttem a pogácsákat.
Kiszaggattam a figurákat, ők pihentek, szikkadtak,másnap délutánig.A tálnak is kinyújtottam, hogy szikkadjon,mert ha lágy lecsúszik a fém tálról.Másnap sütöttem.
A díszítés is időigényes.
Én úgy érzem megéri. A család a barátok , várják minden Karácsonykor.
A tálak, a figurák.Majd hozom a többit is, még melegek, hűlnek.
Egy délután összegyúrtam.4 napot pihentek a hűtőbe.
Egy adag pogácsának, hajtóanyaggal.Másik adag figuráknak ,abba nem került szódabikarbóna, mert eldeformálódna.Kicsit keményebb, de idővel megpuhul és ehető is.
Egy délután kisütöttem a pogácsákat.
Kiszaggattam a figurákat, ők pihentek, szikkadtak,másnap délutánig.A tálnak is kinyújtottam, hogy szikkadjon,mert ha lágy lecsúszik a fém tálról.Másnap sütöttem.
A díszítés is időigényes.
Én úgy érzem megéri. A család a barátok , várják minden Karácsonykor.
Labels:
Mézeseim
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2009. december 13., vasárnap
Egyszerű desszert.
Fagyasztott, felengedett málnához natúr joghurtot, nádcukrot,és tördelt kukorica rudakat kevertem.Kevés tejszínhab a tetejére és kész.
Labels:
Egyszerű desszert.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Majonéz, házilag.
Szép sárgájú házi tojásból készült.
2 tojássárgájához:
1 kk mustár
fehér bors
pici, só, cukor
1 ek citromlé
1 dl olaj.
Én elektromos habverővel vertem, ilyen szép keményre. Az olajat vékony sugárban lassanként adva hozzá.
2 tojássárgájához:
1 kk mustár
fehér bors
pici, só, cukor
1 ek citromlé
1 dl olaj.
Én elektromos habverővel vertem, ilyen szép keményre. Az olajat vékony sugárban lassanként adva hozzá.
Labels:
Majonéz
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Gyors finomság.
Főtt burgonya,és brokkoli tartármártással.(amibe hagyma is van, meg hagymaszár)
Sült halfilé.
Kacsamáj szeletkék.
Kevés torma,ketchup,magvas mustár díszítésként, és fogyasztásra.
Hagymaszárból pálmalevél utánzat a tetejére.
A burgonya ételízesítős,petrezselymes,olajos sós vízben főtt.
A brokkoli szintén.Középen keresztebe vágom.Így hamarabb átfő.
A halat sózom, borsozom, színes borssal, és vajjal dúsított olajban átsütöm.(2-3 perc.)
A majonéz leírása fotója a következő bejegyzésnél.
Sült halfilé.
Kacsamáj szeletkék.
Kevés torma,ketchup,magvas mustár díszítésként, és fogyasztásra.
Hagymaszárból pálmalevél utánzat a tetejére.
A burgonya ételízesítős,petrezselymes,olajos sós vízben főtt.
A brokkoli szintén.Középen keresztebe vágom.Így hamarabb átfő.
A halat sózom, borsozom, színes borssal, és vajjal dúsított olajban átsütöm.(2-3 perc.)
A majonéz leírása fotója a következő bejegyzésnél.
Labels:
Gyors finomság
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)