1 db közepes fej,felkockázott hagymát, 2 cikk fokhagymát kacsazsíron megpirítunk, rá tesszük a rizst, addig pirítjuk, amíg a rizs üveges lesz.
Gömbölyű szemű rizst használtam.
Legjobb a rizottó rizs, hamar megpuhul.
Felöntjük fehér borral.Sózom, borsozom.
Állandó kevergetés mellett ,alacsony hőfokon főzzük és apránként pótoljuk a vizet, vagy húslevest.
Leveskocka is jó bele.
Közben a felszeletelt gombát is hozzá adjuk.
A gomba vizet enged, erre figyeljünk.
A vége felé, amikor már puha a rizs és a gomba isfehér, még kevés borral öntjük fel.
Nálam került bele 1 kk piros paprika is a színe miatt.
De sáfránnyal, vagy kurkumával is színezhetjük sárgára.
A legvégén reszelt parmezánt és csedár sajtot kevertem el benne.
Most sült sertés máj volt a feltét, gránátalma magokkal, tálaltam.
Savanyú uborkával ettem.
A maradékot másnap egy szelet sült tarjával turbóztam fel.
A megmaradt rizottót, kigömbölyítve, egy kis kocka sajtot a közepébe rakva, kiránthatjuk.
ilyenkor a panírba reszelt sajtot tegyünk.
Most ilyen sajtokat kóstolgatok!