2023. szeptember 15., péntek

Szőlő ivólé készül!

                                       

                                                                                                                  

Szőlő ivólé készül ! Nálam nem cukrosodott a fehér szőlő, a kék burgundi az elég édes, leszedtük, le szemezgettem.



Ivólé készül belőle, a befőző automata lé készítőjével. Az Izabella is kezd érni, abból is ivólé lesz. Tavaly szőlő lekvár is készült a finom, illatos Izabellából . Egy részébe fehér csoki is került.
Izabella még érérésben!


Kék burgundi.





2023. szeptember 13., szerda

Zöldséges,húsos cannelloni, és csiga.


A HÚSOS TÖLTELÉK, FELTURBÓZVA ZÖLDSÉGEKKEL, RIZZSEL!
Maradék csirke pörkölt-villával szétnyomkodva
 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól összedolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.

Sütés előtt.










2023. augusztus 29., kedd

Cordon bleu!




Régebben sokat készítettem.
ITT olvashatsz még róla,a blogomban!

Most megint előtérbe került.
Sertés szűz és csirkemell felhasználásával.
A húsokat előző este  fűszerezem, folpack közt klopfolom, megy a hűtőbe.
Másnap összeállítom.
Hús , sajt, spenót, sonka sajt, hús.




Az egyes rétegeket, ecsettel, tojással kenem meg, így biztos  nem csúsznak szét, panírozás közben.
A panír is saját készítésű.
Házi kenyeremből, kevés kukoríca pehellyel dúsítva.

Vigyázok, hogy mindenütt befedje a panír, főleg a széleken.
Babrás, de megéri a fáradozást  ez a finom ízvilág.
Frissen, hidegen , egyaránt kiváló.
Bármilyen köret illik hozzá.

2023. augusztus 26., szombat

Barackos lepény!


A fordított barackos tésztájának a receptjét használtam.

12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
 vanília (vagy mandula aroma)
Margarin cukorral, tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.(nálam mandula aroma)
Jól kidolgozom.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.


Saját termésű sárga barackom került a tetejére.

Most kicsi tepsibe sütöttem és jó magas lett.

Bodzás porcukorral szórtam meg, kell a barack savanykás ízét ellensúlyozni.
Bármilyen, idény gyümölccsel készülhet!

2023. augusztus 19., szombat

A kenyér ünnepére! (Kenyér sütés, változatos formában!)


Ez a kenyér templomi szentelésre készült, pár éve, falunk görög templomában szentelték meg.
 (Az Aranyosszigeti  alkotóházban, az oda látogató Farkas Bertalan is megkóstolta! )
A kenyér alaptészta  mindig ugyan az, de néha variálom a formázást.
Saját készítésű kovásszal, élesztő nélkül sütöm a kenyereimet!
Csodálatos érzés a kenyértészta gyúrása, formázása!
Nemrég a nagylány unokám formázta, együtt sütöttünk neki kovászos kenyeret! 
Ő is nagyon élvezte a gyúrást, formázást!
"Most aztán
Gyúrom, gyötröm, dagasztom,
Nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem." 
(Orgoványi Anikó verséből)

Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről:
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?
A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.

Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.

A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."

Van kemencém, de ritkán sütök benne kenyeret, főleg csak pizzát, vagy lángost.
 A kenyeret ,samott lapon, elektromos sütőben sütöm.
Készül jénaiban, hosszúkás formára.


Kenyérsütő gépben is!

Kerek, cserép edényben, még néha díszítem is.






Bagetteket is szoktam formázni. 
 Ilyen készült legutóbb. 
Kevés teljes kiőrlésű liszt is került bele.
Igy könnyebb is szeletelni.



Sütöttem már tök formájut is régebben.
Kenyereim  albumom ,ezen a linken megnézheted!
 És mindig más az íze! A forma meghatározza az ízt.
Olyan ez, mint, amikor gyúrunk egy tésztát, készül belőle pl, cérnametélt, vagy éppen csiga.
És mennyivel más, finomabb a csiga alakú tészta.

2023. augusztus 12., szombat

Tarhonya készítés, a késes aprítóval.


Sokszor készítek házi gyúrt tésztát. Tarhonyát is.
 Eddig reszeltem a káposzta reszelőn.
Egy ismerős oldalán láttam, hogy másképp is lehet.
Mégpedig a késes aprító géppel.
Kipróbáltam, és működik.
A jó keményre gyúrt tészta a késes aprítóba kerül. 

Pár fordulat és már kész is. 
Lehet úgy is, hogy az aprítóba kerül a tojás a rétes liszt és addig adagoljuk a rétes lisztet, amig megfelelő állagú, nagyságú nem lesz.
 Többször megállítom a kuttert, és ellenőrzöm, kell-e még bele liszt. 
Nálam víz nem kerül bele.
 2 egész tojás és 2 sárgája, és amennyi rétes lisztet felvesz.
Azt tudtátok, hogy nagyanyáink "GOMBÓDÁNAK"hívták?
Az aszaló gépbe szárítottam meg, későbbi felhasználásra. 
Az aszalógép tálcáira szúnyoghálóból, kerek lap kerül, igy nem hullik át a tészta, lehet egyszerre több félét is szárítani.

Mindenkinek ajánlom, működik!
Ha tovább működtetem a késes darabolót, apróbb, reszelt tésztaszerű lesz az eredmény.
Át lehet engedni a tészta szűrőn, a kisebbek át hullanak, és marad benne a nagyobb, ami a tarhonya.
Az áthullott kisebb, az a reszelt tészta minőséget közelíti meg.

2023. augusztus 11., péntek

Szabolcsi töltött káposzta.


Mi felénk így készül a töltött káposzta.
1 fej vékony levelű káposzta.
fél kg darált hús-a fele sertés dagadó
fél kg rizs
2-3 fej hagyma
 4-5 ek zsír-főleg kacsa zsirral finom.
1 ek piros paprika
 őrölt bors
 só
 A zsíron, megfonnyasztom a felkockázott hagymát, sót is teszek rá, így nem ég oda.
A tűzről lehúzva bele teszem  a piros paprikát, borsot.
A több léről megmosott rizshez, hozzá  adom a darált húst borsot, a paprikás zsírt, sózom és jól össze dolgozom.

A forró vízben megfonnyasztott,  le gerezdelt, hideg vízben lehűtött káposzta levelekbe tekerem.
Ha ,nagy a levél 3 részre is osztom a leveleket.
De a gerezd mentén 2 felé téphető.
Inkább, kis csinos tökteléket szeretek készíteni.
A lábas aljába füstölt hús, kolbász, zöld paprika, paradicsom, apró káposzta kerül.
Vas lábasba fő igazán finoman.
Szorosan egymás mellé kerülnek a töltelékek, több sorban.
Egy -két zöld, vagy piros paprikába is kerül töltelék.
Annyi vízzel öntöm fel , hogy ellepje.
Egy kistányér kerül a tetejére nyomatéknak., és rá a fedő.
Mikor felfő, paradicsomot öntök rá.
Fedő alatt 20 perc alatt készre fő.
Nagyon alacsony hőfokon,  főzöm.
A sertés dagadó különösen jó ízt ad neki.
Most kelkáposztába  is tekertem.

Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.
Kukorica kásás, füstölt húsos is készült, torma levélbe tekerve.

Ebbe sok fokhagymát teszek, és olajjal vegyesen készítem, ,Édesanyám, nagymamám így készítette, jó kis házi, "olajütős" napraforgó olajjal és kacsa zsírral vegyesen. 
A  füstölt húst késsel pici kockákra vagdosom.
A torma levelet le gerezdelem, mosom és forró ecetes vízbe épp, csak felfőzöm.
Legalább fél órát ebben a lében áll.
Télire is rakok el torma levelet, fagyasztóba, vagy üvegekbe rakom.
Torma levél télire.
Kisimítom egyenként és ebbe tekerem a  kukorica kásás tölteléket.
Annyi vízzel, ami ellepi felöntöm,mikor felfő, akkor kerül rá a paradicsom, mindkét esetben.