2024. szeptember 8., vasárnap

Káposztás puliszka, fasirttal!

 

Szinte rendszeresen készítek puliszkát.
Több formában is készül pl. kapros puliszka golyóként köretnek.
Puliszka alap receptem ITT található.
De variálgatom. 
Most fele tej, fele víz és vaj is került bele az olaj helyett. 
De kacsa zsírral is finom.
Tegnap édes párolt káposzta készült, igy ma azzal turbózottam fel. 
Fasirt sült hozzá. 

2024. augusztus 19., hétfő

Chili zselé.




A receptet annyiban módosítottam, hogy  több kápia paprika került bele, és átpasszíroztam a megfőtt paprikát.
A csilik magját is bele raktam, amit utólag ki szűrtem belőle az átpasszírozáskor.
 Ezt a fajta chili paprikát termelem, és használom, tulipán paprika. 
Tartós, a karácsonyi halászlébe még friss  tulipán chili került!
Cukor helyett folyékony édesítőt is használhatunk,  fél decinyit.

  • 4-5 db kápia paprika
  •  chili izlés szerint  
  • 4,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)
  • A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük, 1 dl vízzel
  •  Alaposan összedaráljuk, puhára főzzük. Átpasszírozzuk.
  • Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.(3.5 dl)
  • Az átpasszírozott masszához (léhez) hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.(nálam édesítővel készült)
  • Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
  • Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A  család imádja a csípőset.
Ez az átpasszírozás után visszamaradt rész, ő is üvegbe került, majd felhasználják a gyerekek gulyáshoz, pörkölthöz.
Nem tudom milyen ízű, mert nem szeretem a csípőset, de már megkaptam a visszajelzést, hogy " egy csoda".
Magamnak natúrban, csili nélkül készítem.
Tavaly saját nevelésű kápia paprikából, készült!

 Cserépben nevelt, tulipán paprika volt a csípős csili.


Szendvicsekhez, grillezett, sült húsokhoz  kiváló!
Kemencés sültekhez is nagyon illett!





2024. augusztus 18., vasárnap

Egy gyors , kevert sütemény! (liszt és cukor mentes)!



 
Eddig mikróban sütöttem, most a légkeverésben készült
Mikrós receptek itt a blogomban.
https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/03/otperces-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2020/06/3-perceskaves-suti-mikroban.html
Most kicsit át alakitottam a receptet.
2 db tojás 
1dl tej
2 ek olvasztott vaj
1 ek kakaópor
 1 kk szódabikarbóna
2 ek piritott mandula
 5 ek mandula liszt
1 ek folyékony édesítő.
Most liszt és cukormentes.
Jól kikevertem a hozzá valókat.
Mini kuglóf formában az air fryer (légkeveréses) sütőben 200fokon 20 perc. Majd a formából kifordítva az aljára még 3 percet ráraktam.
Nagyon finom a pirított mandulától.
Saját, cukormentes őszibarack dzsemmel fogyasztottam!
Egy piros bélű őszibarackból készült a dzsem!











Ötperces mikrós süti.


A kerti teendők miatt kevesebb időt töltök a konyhában.
Jó előre gondoskodtam róla, hogy legyen kész, vagy félkész étel lefagyasztva az ebédhez.
 A süti viszont hiányzik.
Megoldásként, a mikrós süti jöhet számításba.
A héten már kétszer készült.

Egy jénai tálban keverem össze a hozzávalókat, abban is fog sülni.
 5 perc 800 W-on.
RECEPT
3 ek liszt
 3 ek  instant kakaó
 1  kis  tasak kapucsínó por
1 db tojás
 1 kk sütőpor (vagy szódabikarbóna)
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor(cukor pótlóval is készülhet.pl eritrit.)
 1 ek búzacsíra
 2 ek zabpehely.
A tej mennyisége  a hozzávalók minőségétől is függ.
Jól össze keverjük, folyós legyen, folyjon le a kanálról.
Ha kell még teszünk bele tejet.

Lekvárral, darabos dióval , akár  vajas krémmel, vagy pudinggal is fogyaszthatjuk.
Készülhet a kakaó helyett kókusszal, vagy dióval is.
Süthetünk bele csoki darabokat.
A tetejére kerülhet csoki máz is.
A számtalan variációt, az ízlésünk határozza meg.


2024. augusztus 17., szombat

Tökvirág, zöldségek, sörös bundában!


Ez most a 

Sörtésztában is finomak a zöldségek.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt
Jó simára keverem habverővel.
 (Sör helyett kerülhet bele tej és  egy kis sütőpor is, lazább lesz.)
A sörtől laza lesz a tészta.
Olyan, mint egy sűrű palacsinta tészta.
A zöldségeket lisztbe forgatom, így jobban tapad rá bunda.
Forró kókusz olajban sütöttem ki.
Puffasztott amaránt, vagy szárított búza csirát is keverhetünk a bundába.
Sok mindent készítek a cukkíniből,  pl cukcsánkát, de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most ez is megtörtént.


Bundáztam még, karfiolt, cukkinit,  céklát, mángold nyelet, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.

2024. augusztus 1., csütörtök

Statisztika, a blogom látogatottságáról!



 


Egy érdekes látogatói szám:697697

17 éve írom ezt a blogot.

Köszönöm a látogatásokat! 

Blogom elérhetősége:

https://bloggeranyo.blogspot.com/

A kezdetektől697697
Ma19
Tegnap100
Ez a hónap19
Múlt hónap2728

2024. július 8., hétfő

Érik a bodza bogyó!


Most érik a bodza bogyó.

Nagyon sok jó tulajdonsága van.
ITT olvashatsz róla bővebben!
Villával leszemezzük, össze turmixoljuk, átszűrjük.
Ez a lé remek színező anyag, krémhez , cukormázak színezésére.
Cukormáz:
20 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2  ek bodzalé, ezeket simára keverjük.
Szép fényes lesz!



Túrós sütin!
Kis adagban 2 evőkanálnyi mennyiséget fagyasztok le, egy kis zacskóban, amit befőttes üvegbe állítva rakok a fagyóba.
A mi vidékünkön a fehér szőlő közé téve a présben, szép színes, piros bort készítenek.
De ehhez,  augusztusban  kell szedni és lefagyasztani a bogyókat, mert mikor a szőlő érik, már nem lesz bodza bogyó.
Népi megfigyelések, hiedelmek is tartoznak a bodzához.
TUDTAD?
"Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?"

Tánczos Erzsébet írása
Régen a szövésnél a fonalat kilukasztott bodzafára csévélték, a "csüllőn".
( csörlő-csüllő:egy 8–12 cm hosszú nád- vagy bodzafacsövecske, melyre ha feltekerték a fonalat, ezután a vetillőbe helyezték.)

Zöldségek,a fagyasztóba.

 

 Sokféle módon tárolhatjuk a zöldségféléket.
Én most  leves alapnak használt, tárolási módokat,szeretnék leírni.
Delikát házilag, télire, fagyasztóba.

1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem
50 dkg paradicsom
50 dkg káposzta
50 dkg karfiol
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
25 dkg hagyma
25 dkg paprika (sárga, zöld piros)
1 csokor zeller levél
1 csokor lestyán levél (delikát növény)
1 csokor petrezselyem levél
Az anyagokat tárcsás darálón ledarálom (húsdarálón is lehet), jól összekeverem, és simító záras zacskókba ellapítom, leforrasztom.
  Le fagyasztom.

                               Így néz ki!

Régen 1 kg sóval keverték el és így üvegekbe rakva, elállt.
Leves alapnak, párolt rizsbe, burgonya levesbe, zöldséges levesekbe, kitűnő vitamin bomba télen hol van ennyi fajta friss zöldség, hamar megfő.
Újabban nagy segítség ez a daráló, ami szép szálasra darálja a zöldségeket
LEVES: Egy kis zacskó tartalma 2 tányér leveshez elegendő.
Vízbe rakom, kevés zsiradékot adok hozzá, sózom, borsozom, ha felfőtt mehet bele a leves betét. Ami lehet: gyöngy tészta, bármilyen száraz tészta, vagy galuska. Reszelt tésztával a legfinomabb. De rizst is főzhetünk bele. Mire a leves betét át fő a darált zöldségek is, megpuhulnak. Nincs benne tartósító (E 300 stb...) én nem használom a bolti delikátot, és leves kockát.
 Ez a keverék mindent pótol.
A saját ízlésem szerint állítom össze, pl. én paradicsomot, és zellert, kevesebbet teszek bele.
Nem szeretem a zeller harsány ízét, a paradicsom meg ellágyítja kissé.
Zöldség levél, paprikában:
A kicsumázott paprika hegyébe egy koktél paradicsom, kerül.
Erre lestyán és zeller, majd a petrezselyem zöld, jó szorosan bele nyomkodom..
A tetejét egy darab kelkáposzta levéllel zárom le.(így nem fő ki belőle a zöld levél).
 Húslevesbe, rizsbe, bármilyen levesbe jó.
Azért szeretem, mert a zöld levél nem fő szét, de minden íz ott van benne.


Paprika helyett, kelkáposzta levélbe is csomagolhatjuk.
Őt átkötöm vékony cérnával.







Darált zöldség, a fagyasztóba.



Az eredeti receptet ITT találod 

Elkészült az idei darált zöldségem, 2.5 kg lett.

Van benne: 

sárgarépa
petrezselyem
karalábé
kelkáposzta
káposzta
hagyma
paprika-zöld, sárga-fehér
paradicsom
petrezselyem,lestyán és zeller levél
mangold levél és szár---piros és zöld
Az elektromos, késes aprítóra bíztam a darabolást.
Fagyasztóba került.
Finom leves alap lesz, télen.

2024. július 7., vasárnap

Ételízesítő készült!

                                                                               

Minden hozzávaló megtermett a kertemben.
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, mangold levél, petrezselyem zöld, tárkony.
Ezen a kis okos készüléken aprítom szép szálasra, és az aszalógépen szárítottam.
Van, amikor külön szárítom a zöldségeket,pl sárgarépát.
Újabban már a késes darabolóval aprítom.

Majd egy késes darabolóval aprítottam.
A tésztaszűrőn átengedve  lett ilyen, aránylag egyenletes nagyságú.

A  szűrőn fent maradt, nagyobb darabokat még szárítottam, utána még aprítottam.
Szép színe és kellemes illata van.
Nincs benne tartósító és semmilyen adalék anyag!

                      Zöld fűszerpor is készült!

Címkéztem is őket.


2024. július 2., kedd

Káposztát kovászoltam!

Termett a kertemben, pár fej káposzta. Vékonyra gyalultam egy  zöldség szeletelő mandolinnal.Besóztam.
Került bele, köménymag, fokhagyma, egy fej vöröshagyma, babér levél, birsalma, paprika, színes bors, jó sok kapor ág.
Egy 3 literes befőttes üveg aljára feldarabolt burgonyát tettem, rá a káposzta,  jól megtömörítettem.
A tetejére újból burgonya, felöntöttem langyos vízzel, rátettem a kupakot, de nem csavartam rá.
Tettem alá egy mélyebb tálat, ha kifutna.
Nyáron a teraszon kovászolódik.
Most a sétabot káposzta levele fog kovászolódni!
Káposzta leveleket is lehet igy kovászolni, aki szereti a kissé savanykás levekbe ,a töltött káposztát.


Ősszel a radiátor elé helyezem, meleg helyre.
2 nap alatt kiforr..
Ezután körbe bugyoláltam, konyha kendővel, hogy ne érje fény és hideg helyre raktam felhasználásig. 
Itt már lezártam a kupakkal, felhasználásig!