2024. október 19., szombat

Birsalma sajt.


Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
 A birsalma még nem.
Ez most a körtéből készült, a színe is egész más, mint az almából készültnek.

 Ez vörösebb színű  Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. 
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam. 
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.

A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
 Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam. 
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok. 


Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
 A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam. 
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd  sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad. 
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.

A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.



Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető. 
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé. 
Nálam zömében cukor nélkül készültek.


2024. október 18., péntek

Birsalma sajt, lekvár,ivólé, készítés.


Az idén kevés volt a termés. 
Egészséges,  birs almák és körték nőttek.

Az utolsó adagot a múlt héten dolgoztam fel.
Egy adag már előbb elkészült.
Készült lekvár, cukorral és cukor nélkül, édesítővel. 


Zselésített, kandírozott, birs kockák, üvegben.




Aztán birsalma sajt, kétféle.
Az egyiket fűszereztem.
Levendula szirup, kardámom, tonkabab és kevés  kurkuma került bele. 
Nagyon finom lett.
Most egészben a kuktában főttek meg a gyümölcsök.

Mikor kihűlt  leszűrtem, a kezemmel szétnyomva, eltávolítottam a magházát.



A levet átszűrtem és cukormentesen, édesítős ivóléként automatáztam.


A gyümölcshúst  bot mixerrel pürésítettem.
Egy részét át is passzíroztam, ebből készült a  kétféle,birsalma sajt,


Sok munka van vele, de nagyon finomak.
Jobban szeretem a birsalma lekvárt, mint a sárga barack lekvárt. 
Ez lett az év utolsó befőzése.

2024. szeptember 27., péntek

Zab és rizs pelyhes édesség!





 

Egy  receptet próbáltam követni, de végül átvariáltam.
12 dkg zabpehely
 3 ek rizs pehely
4 ek  szeletelt mandula
2,5 dl tej.
 folyékony édesítő-ízlés szerint.
1 ek karob por
4 egész tojás
2 ek zabliszt
 2 ek rizs liszt
2 kk sütőpor
A zab pelyhet, rizs pelyhet, szeletelt mandulát egy serpenyőben szárazon, kissé meg pirítottam.
 Felengedtem 2,5 dl tejjel, kissé felmelegítve a tejet, került hozzá folyékony édesítő, és  2 ek zabliszt. Állni hagytam, hogy duzzadjon.
Közben 4 db tojást  kissé felvertem, adtam hozzá: 1 ek karob port (kakaót helyettesít) 2 db banánt.
Habverővel jól összekevertem a hozzávalókat, a banán pürésítette..
Mikor a tejes massza kihűlt ,össze kevertem, jól eldolgozva a tojásos masszával, 2 kk sütőport adtam hozzá.
Formába került, szeletelt mandulával szórtam meg a tetejét.
 180 C fokon 25 perc alatt megsült.
Egy kisebb kuglóf formában is kipróbáltam, szép fényes lett a külseje.




Legközelebb ebből többet is készítek.
Egy kisebb  adag, a légkeveréses fritőzben is sült, próbaképpen.
De a mennyiség miatt a légkeveréses villanysütőt választottam.
Csoki mázzal is meg lehet csurgatni, ez most elmarad, nem egy diétás megoldás.
Mandula helyett kerülhet bele darabos dió, vagy mogyoró.
Banán helyett őszibarack befőttel fogom még kipróbálni.



2024. szeptember 24., kedd

Lencsés lepényke sült!




 Egy kenyérsütős oldalon találtam az ötletet, hogyan lehet fehér liszt nélkül kenyeret sütni, lencsével.
A receptet kicsit át variálva készült ez a lepény kenyér.
 25 dkg lencsét este beáztattam. 
Majd másnap össze turmixoltam, 1 dl vízzel.
Adtam hozzá :1 kk sót,
 1 db tojást, 
1 kk sütőport,
 késhegynyi C vitamint( ne morzsálódjon) 
1 dl vizet, 
és annyi teljes kiőrlésű , bio barna rizs liszt, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. 
Botmixerrel jól össze dolgoztam
A végén 1 ek olíva olaj is került bele.
Az eredeti lencsés receptben ,nincs tojás, útifű mag segíti a kötést, ezt nálam a tojás oldja meg.
Két lepényke készült, air fryer (forrólevegős fritőz) készülékben. 
 Olaj spré- vel befujt sütőpapírra raktam a masszát, és nem is ragadt.
220C fokon 20 percet sült, egyszer megfordítottam!
Nem morzsálódik, és ízletes, gluténmentes.
Most kenyér helyett fogyasztom.

2024. szeptember 8., vasárnap

Káposztás puliszka, fasirttal!

 

Szinte rendszeresen készítek puliszkát.
Több formában is készül pl. kapros puliszka golyóként köretnek.
Puliszka alap receptem ITT található.
De variálgatom. 
Most fele tej, fele víz és vaj is került bele az olaj helyett. 
De kacsa zsírral is finom.
Tegnap édes párolt káposzta készült, igy ma azzal turbózottam fel. 
Fasirt sült hozzá. 

2024. augusztus 19., hétfő

Chili zselé.




A receptet annyiban módosítottam, hogy  több kápia paprika került bele, és átpasszíroztam a megfőtt paprikát.
A csilik magját is bele raktam, amit utólag ki szűrtem belőle az átpasszírozáskor.
 Ezt a fajta chili paprikát termelem, és használom, tulipán paprika. 
Tartós, a karácsonyi halászlébe még friss  tulipán chili került!
Cukor helyett folyékony édesítőt is használhatunk,  fél decinyit.

  • 4-5 db kápia paprika
  •  chili izlés szerint  
  • 4,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)
  • A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük, 1 dl vízzel
  •  Alaposan összedaráljuk, puhára főzzük. Átpasszírozzuk.
  • Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.(3.5 dl)
  • Az átpasszírozott masszához (léhez) hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.(nálam édesítővel készült)
  • Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
  • Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A  család imádja a csípőset.
Ez az átpasszírozás után visszamaradt rész, ő is üvegbe került, majd felhasználják a gyerekek gulyáshoz, pörkölthöz.
Nem tudom milyen ízű, mert nem szeretem a csípőset, de már megkaptam a visszajelzést, hogy " egy csoda".
Magamnak natúrban, csili nélkül készítem.
Tavaly saját nevelésű kápia paprikából, készült!

 Cserépben nevelt, tulipán paprika volt a csípős csili.


Szendvicsekhez, grillezett, sült húsokhoz  kiváló!
Kemencés sültekhez is nagyon illett!





2024. augusztus 18., vasárnap

Egy gyors , kevert sütemény! (liszt és cukor mentes)!



 
Eddig mikróban sütöttem, most a légkeverésben készült
Mikrós receptek itt a blogomban.
https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/03/otperces-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2020/06/3-perceskaves-suti-mikroban.html
Most kicsit át alakitottam a receptet.
2 db tojás 
1dl tej
2 ek olvasztott vaj
1 ek kakaópor
 1 kk szódabikarbóna
2 ek piritott mandula
 5 ek mandula liszt
1 ek folyékony édesítő.
Most liszt és cukormentes.
Jól kikevertem a hozzá valókat.
Mini kuglóf formában az air fryer (légkeveréses) sütőben 200fokon 20 perc. Majd a formából kifordítva az aljára még 3 percet ráraktam.
Nagyon finom a pirított mandulától.
Saját, cukormentes őszibarack dzsemmel fogyasztottam!
Egy piros bélű őszibarackból készült a dzsem!











Ötperces mikrós süti.


A kerti teendők miatt kevesebb időt töltök a konyhában.
Jó előre gondoskodtam róla, hogy legyen kész, vagy félkész étel lefagyasztva az ebédhez.
 A süti viszont hiányzik.
Megoldásként, a mikrós süti jöhet számításba.
A héten már kétszer készült.

Egy jénai tálban keverem össze a hozzávalókat, abban is fog sülni.
 5 perc 800 W-on.
RECEPT
3 ek liszt
 3 ek  instant kakaó
 1  kis  tasak kapucsínó por
1 db tojás
 1 kk sütőpor (vagy szódabikarbóna)
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor(cukor pótlóval is készülhet.pl eritrit.)
 1 ek búzacsíra
 2 ek zabpehely.
A tej mennyisége  a hozzávalók minőségétől is függ.
Jól össze keverjük, folyós legyen, folyjon le a kanálról.
Ha kell még teszünk bele tejet.

Lekvárral, darabos dióval , akár  vajas krémmel, vagy pudinggal is fogyaszthatjuk.
Készülhet a kakaó helyett kókusszal, vagy dióval is.
Süthetünk bele csoki darabokat.
A tetejére kerülhet csoki máz is.
A számtalan variációt, az ízlésünk határozza meg.


2024. augusztus 17., szombat

Tökvirág, zöldségek, sörös bundában!


Ez most a 

Sörtésztában is finomak a zöldségek.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt
Jó simára keverem habverővel.
 (Sör helyett kerülhet bele tej és  egy kis sütőpor is, lazább lesz.)
A sörtől laza lesz a tészta.
Olyan, mint egy sűrű palacsinta tészta.
A zöldségeket lisztbe forgatom, így jobban tapad rá bunda.
Forró kókusz olajban sütöttem ki.
Puffasztott amaránt, vagy szárított búza csirát is keverhetünk a bundába.
Sok mindent készítek a cukkíniből,  pl cukcsánkát, de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most ez is megtörtént.


Bundáztam még, karfiolt, cukkinit,  céklát, mángold nyelet, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.

2024. augusztus 1., csütörtök

Statisztika, a blogom látogatottságáról!



 


Egy érdekes látogatói szám:697697

17 éve írom ezt a blogot.

Köszönöm a látogatásokat! 

Blogom elérhetősége:

https://bloggeranyo.blogspot.com/

A kezdetektől697697
Ma19
Tegnap100
Ez a hónap19
Múlt hónap2728