2007. december 15., szombat

Szép rongybabák, Lindától!

Nézzétek meg , nagyon eredeti.
http://www.lindababak.fw.hu
Üdv Olgis.

Válasz Sziszinek!


Kedves Sziszi! Sajnálom, hogy nem vagyok Erdélyi, de volt ott ismerősöm. Jártunk is át hozzájuk, de idős emberek voltak, és már nincsenek. 1943 óta gondozta Édesanyám, mikor ő elment én egy ismeretlen sírját, aki az átvonuláskor halt meg a falunkban. Megtaláltam a hozzátartozókat 40 év után. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a két felnőtt fiú állt az apja sírjánál kézen fogva, és hullott a könnyük. Ugyanúgy viszem a virágot arra a sírra is, (most már fej fája is van) mint a szüleimre. Jó érzés, hogy ismeretlenül is leróhatom a kegyeletet, ha már a történelem ilyen helyzetet teremtett. Sajnos a kapcsolatom megszakadt a családdal.

Kívánok Boldog Karácsonyt mindenkinek, rajtad keresztül. Jó lenne ha címed is lenne.
Üdv. Olgis.




2007. december 9., vasárnap

Som szósz




SOM SZÓSZ



Savanykás ízén túl a som élettani hatásai is igen fontosak. A kertünkben terem. lekvárt is készítek belőle. Fagyasztok is le. Most ebből készült a szósz.

Kevés vízben, cukorral, csipet sóval, pici citrom , vagy lime héjjal puhára főzöm, majd tejszínnel simára kevert étkezési keményítővel sűrítem, éppen csak felfőzöm. Sült húsokhoz nagyon pikáns szósz.




A teraszon is ő vár!

Posted by Picasa

Hozzánk már fagyöngy alatt érkezel!


Posted by Picasa

Tengeris töltikék--Adventi várakozás

http://picasaweb.google.com/rolvisa/Karacsony
Itt tekintheted meg, hogyan készülünk a Karácsonyra.
Fagyöngy, fenyő minden mennyiségben!
 Kivilágítás, hallgatom a Karácsonyi énekeket!

TENGERIS TÖLTIKÉK





Finom tengeris (kukorica kásás)káposztát készítettem.
Kertben termett kukorica kásából, juh hússal, sok fokhagymával, olajban megpirított vöröshagyma, színes bors, só.
 És göngyölheted, szőlő levélbe, torma levélbe, akár kelkáposzta, édes káposzta, savanyított káposzta levél is szóba jöhet. 
Én mindet felhasználtam.
Az összhatás! Leírhatatlan.
Még egy kis friss kapor is volt a kertben az aljára, cserépből rozmaring ág( a birka ízesítő fűszere) apróra vágott káposzta. 
Szorosan egymás mellé, vas fazékba kerülnek, rá meleg víz, hogy ellepje. Egy kisebb fedővel lenyomatom.
 Ha felfőtt paradicsom lé(saját befőzés) kerül rá. 25-30 perc alatt kész.
Közben rázogatom, oda ne égjen. Bebugyolálom abrosszal, állni hagyom, hogy a lé jól felszívódjon a kásába. 
Füstölt sonkával, de bármilyen hússal is finom, laktató.






2007. december 6., csütörtök

Várjuk a Megváltót!




Posted by Picasa

2007. november 28., szerda

Gyümölcsös rizs.


30 dkg rizst fél liter tejben puhára főzünk, 10 dkg cukorral.(a rizst vízben előfőzhetjük,így hamarabb megpuhul a tejben) 
Belekeverünk 4 db kockára vágott, hámozott őszibarackot (lehet ananász, körte, vagy sárgabarack is). 
3-4 db jó érett szilvát szintén kockára vágva. 
5 db tojást 15 dkg cukorral habosra verünk (robot géppel) és a gyümölcsös rizshez adjuk.
 Egy közepes tepsit kivajazunk, megszórjuk, búza csírával, rásimítjuk a rizst. Tetejére ismét szárított búza csírát szórunk, megdíszítjük barack csíkokkal, szórhatunk rá szeletelt mandulát is. 
Jó forró előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Pikáns, finom édesség।
 Szilva ,meggy, cseresznye is jó, hozzá.

2007. november 24., szombat

Karácsonyi mézes figurák, tál, templom receptje.


MÉZES FIGURÁK
15 dkg virág méz
25 " átszitált porcukor
50 " " finomliszt
3 db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszer keverék
Hajtóanyag szódabikarbóna (2kk), de csak akkor, ha a mézes pogácsa, közvetlen fogyasztásra kerül.
Hajtóanyag nélkül készül, a mézes tál a háromszögekből összeállított pásztorok házikója, a templom, a különböző figurák.
Több hétig is eltartható a hűtőbe a jól kidolgozott tészta, folpakba csomagolva. Addig kell gyúrni, amíg már nem ragad a kezünkhöz, paskolhatjuk, (ütögethetjük) a gyúrótáblához.
A kiformázott alakzatok 1-2 napig a tepsin szikkadnak. Így, a sütőbe nem deformálódnak.
Sütés előtt tojás sárgájával átkenjük.

A tálhoz a tésztát kinyújtjuk, k.b. 2-3 mm- re,egy mélyebb fémtálat megvajazunk, lisztezünk,körbevágjuk,ráillesztjük a tálra.
Tepsire helyezzük. Az oldalára tojás sárgájával, tészta díszeket, csillag ánizst ragasztunk. Ez lehet: szív, tulipán, csillag, fenyőfa, csengő, s.t.b. A peremére külön csíkot ragasztunk, ami lehet, fonott, sima (villával mintázva, szezámmaggal megszórva) 1-2 órát a tepsibe szikkad.
Sütőbe rakjuk majd, 5-6 perc múlva, ecsettel, bekenjük tojás sárgájával. Ezt többször megismételjük. Mikor kivettük a sütőből, még melegen egyszer átkenjük tojássárgájával, ettől lesz fényes.
Hamar sül a mézes tészta, ne legyen a sütő túl forró, a tepsit lisztezzük, és sütés után 1-2 percig hagyjuk állni, utána szedjük ki a figurákat.
Tökmag, napraforgó bél, csillag ánizs, szezámmag, aromákkal színezett kókuszreszelék, gyöngy cukorka, kakaóval sötétebbre gyúrt tészta, mind nagyon szép díszítő anyag.
Karácsony előtt, akár egy hónappal is elkészíthető, sokáig eláll.

Karácsonyi mézes házikó és tál.

Boldog Karácsonyt, mindenkinek!

Mézes tál, mézes figurákkal.


Templomok.


Tál, templom, figurák.




Házak, templomok, tálak--mézes tésztából.





Minden évben készítek ajándékozás céljából a családomnak, barátoknak, mézes tésztából különböző figurákat, templomot, tálat.












2007. november 17., szombat

Derelye készítés


Tésztát gyúrunk, liszt, tojás , kevés víz, só hozzáadásával. Kicsit lágyabb legyen a leves tésztánál. Kinyújtjuk, formázzuk, szilva lekvárral, kapros túróval is tölthetjük. Forró vízben addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Zsemle morzsát vajon megpirítjuk, cukorral, darált dióval ízesíthetjük.



CSIRKEMELL TEKERCSEK


A csirkemell filéből nyitott szeleteket készítek. 

Sózom, borsozom, saslik fűszerkeverékkel beszórom. 
Folpakra helyezve, a hártyás oldalát kissé megveregetem, a kés fokával..
 A folpakba tekerve fél órát pihen. 
Addig előkészítem a tölteléket. 
Az aszalt szilvát, aranymazsolát vörös borba áztatom. 
A spárgát, spenótot, előfőzöm. Gauda sajtot szeletelek,nem túl vékonyra.
A filére kerül előbb a sajt, aztán a spenót, rá a szilva, aminek a közepébe aranymazsola szemeket dugok. 
A következőbe a szilva helyett spárga, majd sonka kerül.
 A spárga alá kerülhet sonka is.
Feltekerem, a széleket megkenem tojással, kevés olajon serpenyőbe, minden oldalát megpirítom.
 Előmelegített sütőbe teszem, és tejszínnel kenegetem. 
Hidegen szeletelem. 
Előre elkészíthető, mutatós hidegtál.


2007. október 29., hétfő

Porlós almás




35dkg liszt,
 2db tojás,
 12 dkg porcukor,
 2 EK tejföl, 
1 cs sütőpor egy citrom reszelt héja,
 25 dkg margarin
. Kb 1.5 kg alma. 
A lisztet, a cukrot a margarinnal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéjat, hozzákeverjük a sütőport. A közepébe, egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk. Hideg helyen pihen, amíg az almát hámozzuk, reszeljük, levét kissé kinyomjuk. A citrom leve, 3 EK porcukor, csipet fahéj kerül bele. Jól meglisztezett deszkán két lapot nyújtunk (közepes tepsibe) vajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik lapot, villával megszurkáljuk, kekszmorzsával (vagy száraz búzacsírával) megszórjuk, erre kerül az alma rá a másik lap. Ezt is megszurkáljuk. A tésztából elvéve kerülhet a tetejére levél, sodort dísz is, így mutatósabb. Jó forró előmelegített sütőbe 50 perc alatt kész. Porcukorral meghintjük a tetejét, hidegen szeleteljük.
Posted by Picasa