2007. december 21., péntek

Sütemény fotók

Sütemények

2007. december 19., szerda

Posted by Picasa

                                         Karácsonyvárás!

2007. december 18., kedd

Szilveszteri lencsés tekercs


SZILVESZTERI, LENCSÉS TEKERCS
Pizza tésztát készítünk.(egyszerű kenyértésztából is jó)
25 dkg sima, 25dkg rétes liszt
1db tojás, 1kk só, 1 dl olaj,
2dl víz
Kevés cukros tejben felfuttatott 3 dkg élesztő.
Jól összedolgozzuk, másfél, két deci vízzel, kelesztjük. 
Kisebb adaghoz , a fele is elég egy tekercshez.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk
Megkenjük: olajjal, legjobb a kacsa zsír,
áttört sült tök és főtt passzírozott lencse keverékével,
 kevés tejszínnel átkeverve (a lencse főzővízébe, fokhagyma, ételízesítő, babérlevél,őrölt bors kerül)
Beborítjuk vékony füstölt tarja szeletekkel, erre spenót, vagy leforrázott kelkáposzta levelek kerülnek.
(szeleteléskor mutatós a zöld)
Erre kerül:1 vöröshagyma, 1 piros, 1 zöld ,1 sárga paprika laskára vágva,1 paradicsom (héja nélkül darabolva), olajon megdinsztelve,durvára őrölt színes borssal, sóval,köménnyel, ízesítve. 
Megszórjuk durvára reszelt Gouda sajttal.
Feltekerjük.
Tetejét éles késsel ferdén bevagdossuk, fél órát kelesztjük.
Forró sütőbe kb 40 percig sül.
A végén a tetejére tojás, tejföl, reszelt sajt kerül. 
Szép pirosra sül rá. 
Hidegen szeleteljük.

Diós szelet

FINOM DIÓS SZELET Akár a tortát is helyettesíti!
4 tojás sárgáját,20 dkg porcukorral,10 ek vízzel jó habosra kikeverünk.
Hozzáadunk 12 dkg darált diót,1 kk sütőport, 16 dkg lisztet, a 4 tojás keményre vert habját, és forró sütőbe közepes tepsibe sütjük.
Ha kihűlt, a következő krém kerül a tetejére.
Dió krém
15 dkg darált dió-- szárított búzacsírával is helyettesíthetjük, ami mikróban megpörkölünk.
14 dkg porcukor,és annyi tej, hogy össze álljon, sűrűre főzzük.
Ha kihűlt,össze keverjük15 dkg habosra kevert vajjal és a tésztára kenjük.
Csoki máz kerül a tetejére.
Máz:15 dkg porcukor,5 dkg kakaó,4 ek víz
10 percig főzzük, és langyosan elkeverünk benne 7 dkg vajat.
Kissé lehűtjük és a tésztára kenjük.
Kockára szeleteljük.

Sajtos piskótaszendvics

SAJTOS PISKÓTASZENDVICS
3 db tojás
1 tk só
4 EK liszt-(púpos) 1 tk sütőpor
3 EK tej
1 mk fehér bors
Töltelék.
5 dkg vaj
10-15 dkg reszelt sajt
1 EK sűrű tejföl
1 tk reszelt hagyma
1 mk só
Tojás sárgáját a sóval habosra keverjük. Liszt, sütőpor, tej, fehér bors bele. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, forró sütőbe sütjük.
Még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével. Ha kihűlt, megkenjük a sajtos töltelékkel.
Nagyon mutatós, ha előbb a lapot megkenjük kevés majonézzel (hogy a spenót levél tapadjon) rá spenót, és arra a töltelék.
A töltelék variálható. Gazdagíthatjuk, kukoricával, sonkával, piros pritamin
paprika kockákkal, vagy zöldborsó, reszelt sárgarépa, reszelt főtt tojás is kerülhet bele.
Egy kicsit állni hagyjuk, és szeletelhető.

2007. december 15., szombat

Szép rongybabák, Lindától!

Nézzétek meg , nagyon eredeti.
http://www.lindababak.fw.hu
Üdv Olgis.

Válasz Sziszinek!


Kedves Sziszi! Sajnálom, hogy nem vagyok Erdélyi, de volt ott ismerősöm. Jártunk is át hozzájuk, de idős emberek voltak, és már nincsenek. 1943 óta gondozta Édesanyám, mikor ő elment én egy ismeretlen sírját, aki az átvonuláskor halt meg a falunkban. Megtaláltam a hozzátartozókat 40 év után. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a két felnőtt fiú állt az apja sírjánál kézen fogva, és hullott a könnyük. Ugyanúgy viszem a virágot arra a sírra is, (most már fej fája is van) mint a szüleimre. Jó érzés, hogy ismeretlenül is leróhatom a kegyeletet, ha már a történelem ilyen helyzetet teremtett. Sajnos a kapcsolatom megszakadt a családdal.

Kívánok Boldog Karácsonyt mindenkinek, rajtad keresztül. Jó lenne ha címed is lenne.
Üdv. Olgis.




2007. december 9., vasárnap

Som szósz




SOM SZÓSZ



Savanykás ízén túl a som élettani hatásai is igen fontosak. A kertünkben terem. lekvárt is készítek belőle. Fagyasztok is le. Most ebből készült a szósz.

Kevés vízben, cukorral, csipet sóval, pici citrom , vagy lime héjjal puhára főzöm, majd tejszínnel simára kevert étkezési keményítővel sűrítem, éppen csak felfőzöm. Sült húsokhoz nagyon pikáns szósz.




A teraszon is ő vár!

Posted by Picasa

Hozzánk már fagyöngy alatt érkezel!


Posted by Picasa

Tengeris töltikék--Adventi várakozás

http://picasaweb.google.com/rolvisa/Karacsony
Itt tekintheted meg, hogyan készülünk a Karácsonyra.
Fagyöngy, fenyő minden mennyiségben!
 Kivilágítás, hallgatom a Karácsonyi énekeket!

TENGERIS TÖLTIKÉK





Finom tengeris (kukorica kásás)káposztát készítettem.
Kertben termett kukorica kásából, juh hússal, sok fokhagymával, olajban megpirított vöröshagyma, színes bors, só.
 És göngyölheted, szőlő levélbe, torma levélbe, akár kelkáposzta, édes káposzta, savanyított káposzta levél is szóba jöhet. 
Én mindet felhasználtam.
Az összhatás! Leírhatatlan.
Még egy kis friss kapor is volt a kertben az aljára, cserépből rozmaring ág( a birka ízesítő fűszere) apróra vágott káposzta. 
Szorosan egymás mellé, vas fazékba kerülnek, rá meleg víz, hogy ellepje. Egy kisebb fedővel lenyomatom.
 Ha felfőtt paradicsom lé(saját befőzés) kerül rá. 25-30 perc alatt kész.
Közben rázogatom, oda ne égjen. Bebugyolálom abrosszal, állni hagyom, hogy a lé jól felszívódjon a kásába. 
Füstölt sonkával, de bármilyen hússal is finom, laktató.






2007. december 6., csütörtök

Várjuk a Megváltót!




Posted by Picasa

2007. november 28., szerda

Gyümölcsös rizs.


30 dkg rizst fél liter tejben puhára főzünk, 10 dkg cukorral.(a rizst vízben előfőzhetjük,így hamarabb megpuhul a tejben) 
Belekeverünk 4 db kockára vágott, hámozott őszibarackot (lehet ananász, körte, vagy sárgabarack is). 
3-4 db jó érett szilvát szintén kockára vágva. 
5 db tojást 15 dkg cukorral habosra verünk (robot géppel) és a gyümölcsös rizshez adjuk.
 Egy közepes tepsit kivajazunk, megszórjuk, búza csírával, rásimítjuk a rizst. Tetejére ismét szárított búza csírát szórunk, megdíszítjük barack csíkokkal, szórhatunk rá szeletelt mandulát is. 
Jó forró előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Pikáns, finom édesség।
 Szilva ,meggy, cseresznye is jó, hozzá.