2008. január 24., csütörtök

Zselés szelet.


 
                                                    ZSELÉS SZELET

10 tojás fehérjéből kemény habot verünk, 30 dkg porcukrot kanalanként adva hozzá. 10 dkg tördelt étcsokit, 10 dkg darabos diót, 10 dkg zselés cukrot fel vágva darabokra, ezeket 10 dkg liszttel el keverve, óvatosan hozzá keverjük, inkább szárítjuk, mint sütjük.
Sütünk 2 db 4 tojásos piskótát.(nagy gáz tepsibe)
A két piskóta, közé kerül a zselés lap, a következő krémmel.
KRÉM: fél liter tejből 6 evőkanál liszttel, a 10 tojás sárgájával főzött krémet, készítünk. Ha ki hűlt, össze keverjük a 20 dkg cukor, 20 dkg vaj sima keverékével, 1 db át szűrt citrom levével.
Piskóta, krém, zselés lap, krém, piskóta, tetejére porcukor, de kerülhet rá rózsaszín máz is, így mutatósabb.

Citromos máz: 
3 ek átszűrt citrom lé 
20 dkg porcukor 
3 ek olaj
 Rózsaszín máz:
3 ek megy lé
30 dkg porcukor 
3 ek olaj 
Jó simára ki keverjük.
Márványozás: a fel kent rózsaszín mázra vékony csíkban, kb 3 ujjnyi távolságra fel csurgatjuk a fehér mázat. Egy kés hegyével „S „alakban el húzzuk a csíkokat,márványozzuk.
A fehér mázból, márványozáshoz elég a harmad részt ki keverni.

2008. január 21., hétfő

bloggeranyo receptjei

bloggeranyo receptjei

Havas háztető


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfelel.
Ez alkalommal a fiam sikeres államvizsgáját, házassági évfordulónkat(42.), ünnepeltük vele.

HAVAS HÁZTETŐ

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük. fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).

2007. december 31., hétfő

Jókívánság mindenkinek!

BÚÉK!
Kitartó hétfőket,
Pompás keddeket,
Mesés szerdákat,
Örömteli csütörtököket,
Hálás péntekeket,
Nyugalmas szombatokat és
Boldog vasárnapokat
Kívánok MINDENKINEK az Új esztendőre !

És ne feledd!
A Karácsony boldogsága másoktól függ...!
De az Új Év boldogsága csak rajtad áll!Olgis.

2007. december 21., péntek

Sütemény fotók

Sütemények

2007. december 19., szerda

Posted by Picasa

                                         Karácsonyvárás!

2007. december 18., kedd

Szilveszteri lencsés tekercs


SZILVESZTERI, LENCSÉS TEKERCS
Pizza tésztát készítünk.(egyszerű kenyértésztából is jó)
25 dkg sima, 25dkg rétes liszt
1db tojás, 1kk só, 1 dl olaj,
2dl víz
Kevés cukros tejben felfuttatott 3 dkg élesztő.
Jól összedolgozzuk, másfél, két deci vízzel, kelesztjük. 
Kisebb adaghoz , a fele is elég egy tekercshez.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk
Megkenjük: olajjal, legjobb a kacsa zsír,
áttört sült tök és főtt passzírozott lencse keverékével,
 kevés tejszínnel átkeverve (a lencse főzővízébe, fokhagyma, ételízesítő, babérlevél,őrölt bors kerül)
Beborítjuk vékony füstölt tarja szeletekkel, erre spenót, vagy leforrázott kelkáposzta levelek kerülnek.
(szeleteléskor mutatós a zöld)
Erre kerül:1 vöröshagyma, 1 piros, 1 zöld ,1 sárga paprika laskára vágva,1 paradicsom (héja nélkül darabolva), olajon megdinsztelve,durvára őrölt színes borssal, sóval,köménnyel, ízesítve. 
Megszórjuk durvára reszelt Gouda sajttal.
Feltekerjük.
Tetejét éles késsel ferdén bevagdossuk, fél órát kelesztjük.
Forró sütőbe kb 40 percig sül.
A végén a tetejére tojás, tejföl, reszelt sajt kerül. 
Szép pirosra sül rá. 
Hidegen szeleteljük.

Diós szelet

FINOM DIÓS SZELET Akár a tortát is helyettesíti!
4 tojás sárgáját,20 dkg porcukorral,10 ek vízzel jó habosra kikeverünk.
Hozzáadunk 12 dkg darált diót,1 kk sütőport, 16 dkg lisztet, a 4 tojás keményre vert habját, és forró sütőbe közepes tepsibe sütjük.
Ha kihűlt, a következő krém kerül a tetejére.
Dió krém
15 dkg darált dió-- szárított búzacsírával is helyettesíthetjük, ami mikróban megpörkölünk.
14 dkg porcukor,és annyi tej, hogy össze álljon, sűrűre főzzük.
Ha kihűlt,össze keverjük15 dkg habosra kevert vajjal és a tésztára kenjük.
Csoki máz kerül a tetejére.
Máz:15 dkg porcukor,5 dkg kakaó,4 ek víz
10 percig főzzük, és langyosan elkeverünk benne 7 dkg vajat.
Kissé lehűtjük és a tésztára kenjük.
Kockára szeleteljük.

Sajtos piskótaszendvics

SAJTOS PISKÓTASZENDVICS
3 db tojás
1 tk só
4 EK liszt-(púpos) 1 tk sütőpor
3 EK tej
1 mk fehér bors
Töltelék.
5 dkg vaj
10-15 dkg reszelt sajt
1 EK sűrű tejföl
1 tk reszelt hagyma
1 mk só
Tojás sárgáját a sóval habosra keverjük. Liszt, sütőpor, tej, fehér bors bele. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, forró sütőbe sütjük.
Még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével. Ha kihűlt, megkenjük a sajtos töltelékkel.
Nagyon mutatós, ha előbb a lapot megkenjük kevés majonézzel (hogy a spenót levél tapadjon) rá spenót, és arra a töltelék.
A töltelék variálható. Gazdagíthatjuk, kukoricával, sonkával, piros pritamin
paprika kockákkal, vagy zöldborsó, reszelt sárgarépa, reszelt főtt tojás is kerülhet bele.
Egy kicsit állni hagyjuk, és szeletelhető.

2007. december 15., szombat

Szép rongybabák, Lindától!

Nézzétek meg , nagyon eredeti.
http://www.lindababak.fw.hu
Üdv Olgis.

Válasz Sziszinek!


Kedves Sziszi! Sajnálom, hogy nem vagyok Erdélyi, de volt ott ismerősöm. Jártunk is át hozzájuk, de idős emberek voltak, és már nincsenek. 1943 óta gondozta Édesanyám, mikor ő elment én egy ismeretlen sírját, aki az átvonuláskor halt meg a falunkban. Megtaláltam a hozzátartozókat 40 év után. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a két felnőtt fiú állt az apja sírjánál kézen fogva, és hullott a könnyük. Ugyanúgy viszem a virágot arra a sírra is, (most már fej fája is van) mint a szüleimre. Jó érzés, hogy ismeretlenül is leróhatom a kegyeletet, ha már a történelem ilyen helyzetet teremtett. Sajnos a kapcsolatom megszakadt a családdal.

Kívánok Boldog Karácsonyt mindenkinek, rajtad keresztül. Jó lenne ha címed is lenne.
Üdv. Olgis.




2007. december 9., vasárnap

Som szósz




SOM SZÓSZ



Savanykás ízén túl a som élettani hatásai is igen fontosak. A kertünkben terem. lekvárt is készítek belőle. Fagyasztok is le. Most ebből készült a szósz.

Kevés vízben, cukorral, csipet sóval, pici citrom , vagy lime héjjal puhára főzöm, majd tejszínnel simára kevert étkezési keményítővel sűrítem, éppen csak felfőzöm. Sült húsokhoz nagyon pikáns szósz.




A teraszon is ő vár!

Posted by Picasa