2013. március 13., szerda

Medvehagyma





Nemsokára megjelenik, ahogyan az idő tartósan15 C° fölé emelkedik
Gyógyhatásai. 
A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be
"Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat"

Már nálam is bujkálnak!


Tavaly tavasszal ültettem őket. 
Remélem jól érzik magukat nálam é s elszaporodnak.

Joghurt készítés házilag.

A joghurt jótékony hatásai ismeretesek előttünk.

Elkészítése házilag is megoldható.
Nekem van és magam készítem.





"A Sir Charles Gardener Kórház kutatói felfedezték, hogy a joghurt kiegyensúlyozott fogyasztásával megelőzhető az artériák megvastagodása, míg ugyanolyan mennyiségű sajt vagy tej kevés hasonló jellegű hatással bír. Az erről szóló cikk az American Society for Nutrition című folyóiratban jelent meg.
A beszámolóból kiderült, hogy a napi 100 gramm joghurt tartós fogyasztásával megelőzhető az agyvérzés és az érelmeszesedés, továbbá a szerzők javaslatot tettek a tejalapú készítmény és a pro biotikum többi áldásos hatásának feltérképezésére." 

Ezt olvastam a tibeti joghurt gombáról.
Tibeti gomba, aki nem ismerné:
A gombát tibeti szerzetesek tenyésztették,és a következő gyógyító erőkkel bír:
1. A szervezet ellenálló képességét helyreállítja
2. Meggyógyítja a szívbetegségeket,s a szív érrendszerét és szétbomlasztja a koleszterint a vérerekben.
3. Meggyógyítja a hasnyálmirigy, a máj és a lép betegségeit.
4. Meggyógyítja az epét, kitisztítja az epevezetéket, a patkóbelet és szétbontja az epekövet.
5. Meggyógyítja a gyomrot és a bélcsatornát,a  patkóbelet és eltünteti a fekélyeket.
6. A gomba antibiotikumot képez a szervezetben, és ez által meggyógyítja a gyulladásokat.
7. Optimalizálja a vérnyomást.
 8. Meggyógyítja a beteg vesét és kontrollálja a húgyelvezető utakat.
9. Visszatartja és fékezi a metasztázisok újra fellépését.
10. Megakadályozza a gyors öregedést.
11. Megszünteti a test petyhüdtségét és a megterhelés(stressz) okozta fáradtságot.
12. A gomba mindennemű,az élethez szükséges vitamint tartalmaz.
ALKALMAZÁSI TANÁCS 1 SZEMÉLY RÉSZÉRE:
Kb. 2 evőkanálnyi mennyiségnek megfelelő gombát leöntünk 2,5 dl felfőzetlen tejjel/kizárólag friss, zacskós, dobozos tej alkalmas/. 24 óra múlva átszűrjük műanyag szitán. Az átszűréshez segítségül csak műanyagból vagy fából készült kanalat használhatunk. 
Az átszűr joghurt kész a fogyasztásra. A szitában maradt gombát folyó hideg víz alatt leöblítjük,majd a kitisztított üvegbe visszatöltjük és 2,5 dl tejjel újra felöntjük.
 Az üveget a konyhában,szobahőmérsékleten, fedetlenül tartjuk. Nem szabad hideg helyre vagy hűtőbe rakni.
A GOMBA FÉMMEL NEM ÉRINTKEZHET!
Ha csak a harmad része igaz, már akkor is megérte!
Így készítem és magam ízesítem, nyáron friss, télen fagyasztott gyümölccsel.
Felhígítva , gyömbérrel ízesítve nyáron kitűnő hűsítő ital.
Azt a vizet, amivel átmosom a gombát, még aznap elfogyasztom. 
A joghurtot a hűtőbe tárolom. Műanyag fedelű üvegben.
Természetesen szűrő kancsóval szűrt vizet használok.
 A  klóros csapvíz nem jó.
Felhasználom, húsok pácolására, kenyér és kalács sütésre is.



Hamis fonott kalács.



Kelt tészta készült ma .
Harmad részét elvettem és egy kalácsot sütöttem szögletes formába. 
"Hamis fonott", mert csak a tetejére fontam egy hármas fonást, amit tojással lekenve ragasztottam hozzá.
Nagyon puha,finom lett.
Szeretem a mézes vajas kalácsot és ezért készítettem. 
Uzsonna, egy csésze teával, vagy kakaóval,akár egy vacsora is lehet.
Szép sárga lett a tojástól és a hozzá adott kevés kurkumától.

Kalácsok.




Ma  egy kis kalácsra vágytam.
Így készült és ennyiből!
50 dkg liszt
3 ek  cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
 3ek olaj
1 egész tojás
2 tojás sárgája
 1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle

A kenyérsütőre bíztam a  dagasztást ,kelesztést.
Több féle készült most belőle.
Harmad részéből egy "hamis" fonott kalács. 
Csak a tetején volt  fonás!!
Nagyon szeretem a mézes vajas kalácsot, egy kakaóval finom vacsora lesz belőle.
A többi tésztából diós duda, diós szív és káposztás béles készült. 
Most5 nyírfa cukrot használtam a dió töltelékhez.
 barna cukros citrom héjjal izésítettem  kis üvegekbe raktam el a télen a lereszelt citrom héjakat. 
Most csak előveszem és használom.
Minden forma más ízvilág ,pedig a tészta ugyanaz .
Szerintem az alakja meghatározza az ízét.
Mindig elmondom a családban a következőt.
Ha gyúrok egy tésztát és készítek belőle cérna metéltet, meg sodrok csigát, mennyivel más az ízük.

Fűszeres csirke comb.


A csirke combokat fűszereztem:
só, színes bors, delikát(csirkés),tárkony, kevés gírosz fűszer
Egy fél órát állni hagytam, majd, forró olajban,(diónyi vajjal) mindkét oldalán megpörösítettem.
(kérget sütöttem rá)
Felöntöttem 1 dl húslevessel és kuktába 10 perc alatt készre sütöttem.
Héjában , mikróban sült burgonyával tálaltam.
( a pecsenye lével meglocsolva)
Savanyúság: paprikába töltött vörös káposzta
(saját  befőzés)
Mivel elég ecetesre sikerült, meglocsoltam egy evőkanál 
méz és egy evőkanál zöld dió sziruppal.
Csodás íze lett.
Így lett kerek a mai ebédem.

2013. március 10., vasárnap

Vaddisznó sült.







Több féle képen kipróbáltam már, de eddig ez volt a leg ízletesebb.
Az ujjnyi vastag hús szeleteket fűszereztem, puhító sóval borssal, tárkonnyal,izsóppal, kakukkfűvel és szerecsen dióval.
Bekentem kevés zöld dió sziruppal az egyik oldalát .
Leöntöttem olajjal és ebben állt egy órát.
Ezután ráöntöttem 3 dl vörös mustot .
Került bele 2 db babér levél is.
Ebben állt egy éjszakát.
Másnap felforraltam folytonos kevergetés mellett.
Majd lefedve fél órát pároltam.
Egy almát és kevés szója szószt, 1 dl vörös bort adtam még hozzá.
A fedőt levéve majdnem zsírjára sütöttem.
Friss bazsalikomot tépkedtem bele.
A húst kiszedtem.
1dl tejszínt elkevertem 1 ek étkezési keményítővel, és besűrítettem vele a visszamaradt levet.
Felfőztem, majd vissza került bele a hús.
éppen csak átmelegítettem és már kész is.
A köret héjában sült burgonya,legyező szerűen bevágva, hagyma szárral a résekben.
Zöld dió karikákkal díszítettem.
A must saját nem permetezett otelló és izabella szőlőből készült.
Savanyúságnak,finom házi vegyes vágott került még mellé.
A must édes, a bor és az alma, a szója szósz savanykás íze keveredik benne.

Sós muffinok.




Kenyeret sütöttem, a tésztájából elvettem és muffinokat sütöttem belőle.
A kelesztés után kilapogattam kézzel, nem nyújtottam.
 megkentem olíva olajjal,pizza krém és kecsöp keverékével,  a széleket behajtva,  feltekertem.
Kicsit pihent, újból kinyújtottam. négyszögekre vágtam, leolajoztam.
Töltelék.
Főtt sonka kockára vágva , mozarella golyó, fűszeres lapka sajt. 
Kis golyókká gömbölyítettem,  szilikon ecsettel leolajoztam, majd a muffin formákba kerültek.
Itt pihentek 20 percet.
lekentem tojással, körbe fogtam egy párat tészta hurkákkal, majd megszórtam sajttal, szezám maggal.
Előmelegített sütőbe 180 fokon 25 perc alatt készre sültek.




Kapucsínós muffin.



25dkg liszt 
15 dkg cukor.
2 ek cukrozott kakaó
2 egész tojás
2 ek kapucsínó por
10 dkg vaj
1 dl tej.
1 kk sütőpor
késhegynyi zöld kardámom
 gyümölcs teába áztatott vörös áfonya darabok,
kb 2 evőkanálnyi.
A száraz és nedves anyagokat külön össze keverem,
 majd elegyítem.
Jól kikeverem.
Fagylaltos kanállal muffin formába rakom. 
Nekem ebből 15 db lett.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt kész.

Kapucsínó torta.

Születésnapi torta készült.
Piskóta
5 db tojás
4 ek liszt 
1 ek darált dió
1 ek darált mogyoró
1 cs sütőpor
1 kk sáfrány
3 ek barna cukor
2 ek kristály cukor


Krém
10 dkg vaj
3 ek porcukor
Főzött krém
 3 dl tej
1 cs tejszínes pudingpor
1 ek cukor
1 cs kapucsínó 3 in 1-ben kaffe drink por
kevés tejben elkeverjük a pudingport
Hozzá adjuk a   kapucsínós langyos tejhez, sűrűre főzzük.
 még melegen elkeverünk egy diónyi vajat, hogy ne bőrösödjön be.
Ha kihűlt elkeverjük benne a porcukorral habosra kevert vajat.
A tortát ketté vágjuk megkenjük a krém kétharmad részével.
Most cukor szívecskékkel díszítettem. Francia drazsé cukor, és fehér hópehely cukor került rá.










2013. március 8., péntek

Vendégségben.


A közeli városban jártam.
 Orvosi ellenőrzés, bevásárlás, unoka húgom, Arim, meglátogatása. 
Ilyenkor sok mindent megbeszélünk. 
Nem elég a napi telefon beszélgetés egy órája. 
Mindig van témánk. 
Gyermekkorunkat együtt éltük meg, van közös  élményünk bőven.
Finomsággal várt most is, mint mindig.
Telefonommal le is fotóztam.
Olyan jó összeállítás volt.
Sült csirke szárnyak,
 (remekül fűszerezve.)
A köret meg egy kész vitamin bomba!!
Egy jénaiban sok zöldséget sütött, kevés olíva olajjal  és mézzel volt meglocsolva. 
Csak gondolom, ezt éreztem.
Arra nem volt időnk, hogy ezt megbeszéljük!!! 
Éhesek voltunk!!!
Zöldségek: 
cékla szeletek
alma cikkek
 csicsóka karikák
sárgarépa hasábok, karikák
burgonya cikkek
hagyma
 A tetején sült zöld levelek.
petrezselyem, csalán, tyúkhúr, lucerna levél.
Ezek a zöldek már mind a kertjéből.
Azt hiszem nem hagytam ki semmit.
De majd jön és kommentben kijavít, ha valamit kihagytam.
Valami fenséges ízek!
A kép mindent igazol!


2013. március 6., szerda

Heti kenyerem.


E heti kenyerem.
Most nem kerültek bele magvak.
Annyit változtattam, hogy 1 dl vizet joghurttal váltottam ki.
Jó barnára, ropogósra sütöttem.

Kukorica lisztes hal.


A hal, joghurtban áll fél órát.
 Ez most tengeri halfilé.
Sóztam, borsoztam- citromborssal.
Meglocsoltam egy kevés zöld dió sziruppal.
Paprikás kukorica lisztbe forgattam.
Kevés forró olaj- vaj,  zsiradékba került.
Hamar megfordítom, hogy mindkét oldala megpörösödjön.
Mikor egyik oldal szép piros, újra fordítom.
Gombát pirítottam a vissza maradt zsiradékban.
A köret: párolt zeller, kelbimbó, sült gomba .
 Került mellé egy pár pikáns zöld dió karika is.
Az elmaradhatatlan citrom karikák teszik teljessé.

2013. március 3., vasárnap

Rakott babapiskóta.


Gyorsan elkészíthető édesség.
Krémet főzök.
3 dl tej
1 cs tejszínes puding por
 2 ek glukonon(cukorpótló)
tejet melegítem, közben elkeverem simára kevés tejben a pudingport
1 tasak kapucsínó port, 1 ek kávét is teszek bele,.
A forró tejben sűrűre főzöm. 
Még melegen elkeverek benne 5 dkg.nyi vajat.
Így nem lesz csomós.
Kihűtöm, még langyosan kerül bele 1 kis tasak (1 ek) zselatin por, amit 3 ek vízben feloldottam és langyosra melegítettem.
3 ek maszkarponéval dúsítottam.
A piskótákat kávés tejbe mártom és rétegezem a krémmel. 
Az edény oldalát is kirakom  felezett piskótával.
Akár gesztenye is kerülhet bele egy rétegként.
Időnként gyümölcskrémmel, és darabos gyümölccsel is készítem.
Akkor természetesen gyümölcs pudingpor az alap.
Tetejére most csoki dara és jégcukor, meg szívecskék kerültek.
 Szeretem, mikor ropognak a fogam alatt!