2014. április 6., vasárnap

Sült oldalas, zöldséges bulgurral.



A bulgur nagyon egészséges búza töret.
ITT olvashatsz róla még bővebben.
Most sárgarépával, borsóval főtt és sült oldalas, szalonna  pörc ,  sült tarja  volt a feltétje.
A kertemben nőtt fejes salátával, nagyon finom volt.

2014. április 5., szombat

Diós csirkemell csíkok.


60 dkg csirkemellet felcsíkozzuk vékonyra.
                               1 ek balzsamecet. 1 ek  sötét szójaszósz, 
1 ek Worcester  szósz
1 ek étkezési keményítő
Só, frissen őrölt színes bors,kevés víz kerül hozzá, és jól összekeverjük.
Állni hagyjuk fél órát.
Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon megpirítunk fél marék negyedelt diót.
Kiszedjük, a visszamaradt olajon egy fej lila hagymát 1 szál új hagymát zöldjével együtt felkarikázunk, és kissé megfuttatjuk az olajon.
Ráhelyezzük a csirkemell csíkokat.
Gyakori kevergetés mellett, a vizet pótolva hozzá,  fedő alatt puhára pároljuk.
Vissza sütjük zsírjára.
 A vége felé hozzá adjuk a diót és egy szál karikára vágott új hagymát.
Nálam borsós rizs volt a köret. 
A  fejes saláta már a kertből került hozzá.
Készülhet burgonyával, vagy párolt zöldséggel.
Most finom olasz balzsamecetet vettem.
Eredeti olasz, szőlőmustból készült, és nagyon ízes.

Almás krémes. 3.

.
Almás krémes készült a tavalyi utolsó almákból.
Recept ITT található.
Most nagyobb tepsiben sült és így alacsonyabb lett a tésztája, de így is finom lett.
Visszatértem a krémeknél az új krémes rámára, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Almát bőven raktam bele.



2014. március 31., hétfő

Tejberizses,zabpelyhes rakott babapiskóta.



Ha  rövid idő alatt kell édességet készíteni, mindig ezt készítem.
Igaz pudinggal, de most variáltam.
Tejberizst főztem, fele arányban zabpehellyel.
 Darabolt áfonya, is került bele.
Barna cukorral és édesítővel ízesítettem.
A tűzről levéve vajat kevertem bele.
A babapiskótákat  kávés , zöld dió szirupos tejbe mártva, rétegeztem a grízes krémmel.
Csokoládé öntet készült hozzá, csokoládé, vaj, tejszín és 1 ek zöld dió sziruppal összefőzésével.
Így rétegeztem.

 Rétegezés után a hűtőbe került.
Kihűtés után, tálalás.


Csoki öntettel.
Tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.


Kelkáposzta főzelék, pak choi-ból


Egy gyors ebéd a kerti munka után.
Áttelelt a pak choi (kinai kelkáposzta). 
Ebből készült főzelék.
Fokhagyma, vöröshagyma, köménymag, citrombors, himalája só volt a fűszerezés.
Természetesen pár szeletelt burgonya is főtt bele.
Világos rántásra tej és tejföl , ez volt a sűrítés.
A fasírt a fagyóból került elő.
Egy fél óra és kész is volt. 
Vitamindús ízletes főzelék lett.
A maradékot holnap tükörtojással fogyasztom.

2014. március 24., hétfő

Tepertős pogácsa. III.



Tepertős pogácsa készült
A recept ITT található.
Most csak egy fél adagot készítettem.


Zöld leveles, reggeli.





A tavaszi első vitamindús növények.
A hagymaszár, a kínai metélő fokhagyma, és a medvehagyma.
A mindig hagymám már nagyon szép erőteljes bokor.



Hagymaszárat egész télen hajtatok üvegben.
Most már terem a kertemben a medvehagyma is.
Egész télen van belőle a fagyasztóba.

A metélő fokhagyma áttelel, és nagyon korán hajt, megelőzve a medvehagymát is. 

Télire üvegbe is raktam el. 


Nagyon jó a pörkölt alapba.
Szinte elmaradhatatlanok a reggelim mellől.
Most egy májkémes pirítós, és gomolya sajt kísérői lettek.


Rántott, húsos palacsinta.



A szokásos módon palacsintákat sütök, most cukor nélkül, sósan.
25 dkg finomliszt
        3 db tojás
        4 dl tej
        3 dl víz-lehet buborékos ásványvíz
        0,5 dl étolaj
        1 csipet só
Liszt fajtájától függően van, hogy picit sűrű a tészta, akkor löttyintek még egy kis tejet és egy kis vizet hozzá.
Az olajat alaposan belekeverem a tésztába, ezért teflon serpenyőben sütve egyáltalán nem olajozok alá, csak az elsőnél, de akkor is csak a biztonság kedvéért.
Ebből az adagból nálam 15 db lett.
Ez függ a palacsintasütő nagyságától.
Én, most alá olajoztam.
Ez a recept az egyik menyem kipróbált receptje.
A palacsinta hús tölteléke.
 80 dkg darált sertés húst olajon, pörköltszerűen , kevés vizet öntve alá, lesütök zsírjára.
Sóval, borssal ízesítem.
Kerül még bele, oregáno,tárkony, majoránna és egy
 kk gírosz fűszersó is.
Ha kihűlt  bele töltöm a palacsintákba.
A két végét behajtva, tekerem fel.
Liszt, tojás , zsemlemorzsa.
Kirántom.


Forró olajban kisütöm.
Most a sütőben sült kevés olajon, légkeverésen.
Egyszer megforgattam.
Fólia volt a tetején, hogy ne száradjon ki.
A panír házi kenyérből, kukorica pehellyel vegyesen készült.
Nagyon finom a sütőben sütve.
Nem lesz olajos, különleges az íze így.
A visszamaradt olajban , félig előfőzött,  negyedelt burgonyák sültek  pirosra a sütőben,köretnek.
Rántott húst is szoktam így sütni, ha nagyobb adagra van szükség.
Majonézes kukorica saláta illik hozzá, vagy tartár mártás.
Zöld dióval és szirupjával meglocsolva is nagyon finom, laktató étel.
Itt, egy francia saláta alapon.

Kijevi krémes.



Tészta:
40 dkg liszt
2 ek tejföl
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
Összegyúrjuk a hozzá valókat.
Ne dolgozzuk sokáig, nem szükséges.
3 cipóba osztjuk.
Lapokká nyújtom, megkenem a diós habbal és megsütöm.
A habkártyával szépen, egyenletesen elhúzom a  diós habot.
Diós hab:
A 4 tojás fehérjéből 
20 dkg kristály cukorral 
1 kk citromlével,csipet sóval
kemény habot verünk.
A végén teszek bele 1 ek étkezési keményítőt.
Krém:
1 cs tejszínes pudingport 3 dl tejjel megfőzünk.
Még melegen elkeverek benne diónyi vajat.
Így nem bőrösödik be.
20 dkg ráma vajat 3 ek cukorral  habosra keverek.
Aki édesen szereti, tehet bele több cukrot is.
Szoba hőmérsékleten tartom mindkettőt, hogy  azonos hőmérsékletű legyen.
Ellenkező esetben a margarin kicsapódhat.
Ha jól kihűlt a puding összekeverem a cukros rámával, jó habosra.
A kihűlt lapokat  megkenem a krémmel .
Le folpakkozom és a pulton hagyom, hogy jól megpuhuljon.
Hűtőbe, csak akkor kerül, ha már jó puha a tésztája.
A diós habtól egy nagyon  finom süteményünk lesz.

2014. március 16., vasárnap

Reggelire sós, palacsinta



Ha nincs a reggeli készítéshez, sok időnk, és a kenyerünk is elfogyott, ezzel pótolhatjuk. 
Egy csésze finom kakaóval már meg is reggeliztünk.
Az Édesanyám a kenyérsütés napján ezt sütötte nekünk reggelire, mert aznap már nem volt kenyerünk a reggelihez.
Akkor ezt "püföggőnek" hívtuk.
Most amerikai palacsinta a neve.
Most az ő általa szőtt, vászonba varrt terítő került a tányér alá.
Elkészítés.
Egy tojást habosra keverünk.
2 ek liszt, 
 csipet himalája  só, 
 fél kk szódabikarbóna
 1 ek zabpehely 
És annyi tej kerül bele, hogy folyós legyen.
A forró serpenyőbe , kevés olajon, kis kerek, 1 cm vastag palacsintákat sütünk.


Almás csirkemell, zöld dióval.


A leggyorsabban elkészíthető egy tál étel.
A csirkemell egy fél órát áll felcsíkozva a kevés, kb 1 ek, fűszeres olajban, abban a serpenyőben, amiben sütni fogjuk.
Most Toscana, és gírosz fűszer került az olajba és durvára őrölt citrom bors.
Közben a héjas burgonyát megmossuk, a mikróba kerül 800 W-on 5 percre.
Ha forró a serpenyőben az olaj és pörösödik a hús, egy diónyi vajat teszünk hozzá.
Mindkét oldalán pirosra sütjük. 
A forgatás után alma cikkeket adunk hozzá és együtt készre sütjük.
Kiszedjük a húst és az almát.
 A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a lehámozott, felezett burgonyát.
Piros kéreg sül rá, ropogós lesz a külseje.
Zöld dió sziruppal csöpögtettem meg a tányéron a húst.  Zöld dió karika és lucerna csíra került még mellé.
Az alma savanyú, a dió édes íze  kellemesen keveredik ebben az ételben.

2014. március 15., szombat

Ötperces mikrós süti.


A tavaszi, kerti teendők miatt kevesebb időt töltök a konyhában.
Jó előre gondoskodtam róla, hogy legyen kész, vagy félkész étel lefagyasztva az ebédhez.
 A süti viszont hiányzik.
Megoldásként,a mikrós süti jöhet számításba.
A héten már kétszer készült.

Egy jénai tálban keverem össze a hozzávalókat, abban is fog sülni.
 5 perc 800 W-on.
RECEPT
3 ek liszt
 3 ek  instant kakaó
 1  kis  tasak kapucsínó port
1 db tojás
 1 kk sütőpor
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor
 1 ek búzacsíra
 2 ek zabpehely.
A tej mennyisége  a hozzávalók minőségétől is függ.
Jól össze keverjük, folyós legyen, folyjon le a kanálról.
Ha kell még teszünk bele tejet.

Lekvárral, darabos dióval , akár  vajas krémmel, vagy pudinggal is fogyaszthatjuk.
Készülhet a kakaó helyett kókusszal, vagy dióval is.
Süthetünk bele csoki darabokat.
A tetejére kerülhet csoki máz is.
A számtalan variációt, az ízlésünk határozza meg.


2014. március 14., péntek

Gyors csirke sült.


A tavaszi munkák idején, amikor késő jutsz be a konyhába, jó egy ilyen gyors étel.
A  darabokra  szeletelt csirke mellet előző este befűszereztem, egy zacskóban a hűtőben várta a másnapot.
Kevés gírosz  és Toscana fűszersó került rá.
Forró olíva olajon átforgattam mindkét oldalát, majd fedő alatt puhult, pár percig.
Közben 4 db megmosott, héjas burgonya kerül a mikróba.
5 perc 800W.
Kiveszem, konyhakendővel letakarom, így jól feladja a héját.
Egy villát beleszúrva, meghámozom,negyedekre vágom.
A zsiradékból kiveszem a megsült húsokat, a burgonyát a vissza maradt zsiradékon hirtelen pirosra sütöm.
Magához veszi a lábasban lerakódott pörös anyagokat, nagyon ízes lesz.
Zöld dió szeletek kerültek még hozzá.