2014. május 24., szombat

Gyömbéres, bambuszrügyes,csirke mell.


Egy csirkemell
1 ek étkezési kukorica keményítő.
1 ek szója szósz
1 ek balzsamecet
 1 kk reszelt gyömbér
3 cikk zúzott fokhagyma
1 tk grill fűszer keverék.
fél üveg bambuszrügy
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt

A  nagyobb csíkokra vágott csirkére rakjuk a fűszereket.
Majd az étkezési keményítővel elkeverjük

Pihen fél órát.
Forró olajon megfuttatjuk, majd felöntjük  2 dl vízzel és puhára pároljuk. 
2 dl tejfölben elkeverünk 1 ek lisztet és besűrítjük, jól kiforraljuk. 
A vége felé belerakjuk a lecsöpögtetett bambuszrügyet és a karikára vágott zöld hagymát.
Bármilyen köret megy hozzá.
Nálam most kusz-kusz készült hozzá.

Diós dudák,kelt tésztából.







Egy  kelt tészta  alap készült.

A kenyérsütőre bíztam a dagasztást , kelesztést.

Ebből aztán variáltam .
Lett káposztás batyu, bobajka (majd mákkal lesz megöntve)
batyuk formázása.
Még kelnek a tepsiben
Már kisültek.

És diós dudák is készültek.
A megolajozott, fém habroló formákra tekerem a megolajozott tészta csíkokat.

Nálam így készül, előbb kissé felvert tojásba, majd cukros dióba forgatom.




                                          Fektetve sütöm.Kis mini kürtős kalácsok.

A bobajka rudak tetejét ollóval kissé megcakkozom, ropogósabb lesz így.

A zsömlék hamburgerhez készültek.



Virsli bundában, és pogácsa sütés.


Együtt süteményeztem a nagylány unokámmal.
A receptet ő kapta.
Én csak asszisztáltam, mindent ő készített elő, és állított össze.
Úgy látom jó érzéke van hozzá.
Jó, volt látni, hogy örömmel csinálja.

Kicsi gyerekként sokszor segített nekem a konyhában.
A margarin, vaj, akkor volt szépen vissza csomagolva, ha ő csinálta.
Külön kis gyúró táblája, nyújtó fája van, amit mai napig megőriztem, a pettyes kötényével együtt.
Remélem máskor is sütünk együtt, hogy megoszthassam vele a praktikáimat.
Bár az utóbbi időben igyekszem fázis fotókat készíteni, hogy minden mozzanatot lásson, ha nem vagyok mellette .   
A későbbiekben, remélem hasznát veszi a blogomnak.
Pogácsa receptje:
 50 dkg liszt
 15 dkg margarin
 5 dkg élesztő
 2 kk só
1 mk  cukor
1 db tojás
2,5 dl tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
Mi a káposzta reszelőn reszeltük a lisztbe, így egyenletesebben oszlik el.

Hozzáadtuk a többi hozzávalókat és jól összegyúrta a nagylányom.(20 éves)




Szép kerek cipó lett belőle.

1 órát pihennie kellene, de mivel mi késő este sütöttük, csak fél órát pihent az előmelegített mikróban.
Megtörtént az első találkozás a nyújtófával.
 Remekül sikerült így elsőre.

4 részre osztottuk a tésztát.
Egy részbe darabolt, sült bacont hajtogattunk



Egy részbe medvehagyma került, ezt is hajtogattuk kétszer.
A finom vörös bor a kisült pogácsa kísérője volt, úgy éjfél környékén.

Egy kis részbe virslit csomagoltunk.

4 kis csíkba  sajttal, bacon csíkot tekertünk.

A maradékból lettek a pogácsák.





Ez a virslis megoldás nekem is új, még nem csináltam,  csak láttam , hogyan készül, de jól sikerült és mutatós lett.
Két téglalap kinyújtva,egyikre kerülnek a virslik. A másik nagyobb téglalappal betakarjuk és a virsli közöket lenyomkodjuk.
A fagyasztóba tesszük 20 percre, így könnyebb lesz szeletelni sütés előtt.
Reszelt sajt,sült bacon került a pogácsák,  és a medvehagymás tetejére.
A csavartra egész köményt szórtunk.
Tojás hiányában vajjal kentük le a pogácsák tetejét.

2014. május 7., szerda

Gyümölccsel töltött szűz pecsenye.


A kedvencem készült most.
2 db felszúrt, fűszererezett szűzpecsenyét töltöttem meg gyümölcsökkel.
Előző este beáztattam  az aszalt sárgabarackot és a vörös áfonyát gyümölcs teába.
Ezeket töltöttem be a húsba, amit előtte sóztam borsoztam
került bele még spárga és piros 
 kaliforniai paprika csík is,és medvehagyma levél.
Zöld , sárga , piros fehér színek, szeleteléskor nagyon mutatósak.




Forró zsiradékon(kókuszzsír) megpörösítettem körben a külsejét.
Ezután került a 200C°-ra előmelegített sütőbe, egy darab fóliával letakarva.
10 perc után mérsékeltem a hőt 170 °-ra. Tejszínnel kenegetve sült még fél órát.
 Kivettem, és egy jénai tálba letakarva pihent.

A visszamaradt pecsenye levet felöntöttem kevés vízzel, vörös borral(most egy fűszeres forralt bort használtam) szója szósszal, egy kevés modenai balzsamecettel , 1 ek rummal,  és jól kifőztem.
Átszűrtem.
 1 ek kukorica keményítőt elkevertem 1 dl tejszínbe és ezzel sűrítettem be kissé.
Ezzel a barna mártással, rizzsel és párolt zöldséggel tálaltam. 

Fejes saláta volt hozzá.

Hagymás nyúl máj.

Különlegesen jó ízű a nyúl máj.
Hagymásan, zöld hagyma szárral, 3db medvehagyma levéllel készítettem.

 Zöldséges bulgur volt a köret hozzá.

2014. április 30., szerda

Tökpüré leves.


A télen sütött tökökből mindig kapartam ki és fagyasztottam le kis adagokban.
Egy gyors püré leves készült most belőle Kevés vízzel felfőztem, só, bors az ízesítés. 
Össze turmixoltam, tejszínnel besűrítettem.
Pirított tökmag és kevés tökmagolaj került a tetejére.
Tápláló, könnyű leves.

Becsinált leves nyúlból.


Nagyon szeretem a nyúlhúst.
Ízletes és egészséges, sokféle képen elkészíthető.
Most az aprólékjából leves készült.
A felkockázott hagymát zsíron megpároltam, a zöldségeket is megforgattam rajta és felöntöttem vízzel. 
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé,  és 1 db felkockázott burgonyát takar  a zöldség.
Bele kerültek a nyúl darabok.
Ízesítettem friss tárkonnyal, sóval borssal.
A végén házi cérnametéltet főztem bele.
Remek ízek jöttek össze.

Alma bundában.


Gyors desszert, váratlan vendég esetén hamar elkészül.
Almákat meghámozzuk, magházát kiszúrjuk.
karikákra szeleteljük.
Palacsinta tésztát készítünk,tojásból, lisztből tejből és kevés szódabikarbónából.
Ebben megforgatjuk az alma karikákat és forró olajban kisütjük
 Fahéjas porcukorral és zöld dió karikákkal tálaljuk.
A tejszínhab is illik hozzá.
Praktikus eszközök az alma csumázáshoz és szeleteléshez.
 Csumázó
Szeletelő

Póréhagyma leves.



Egy gyorsan elkészíthető leves,ami finom és tápláló is.
A póréhagymát feldaraboljuk és több léről alaposan megmossuk.
Annyi vízben, hogy ellepje,  3 gerezd fokhagymával, egy csokor kínai metélő fokhagymával feltesszük főni.
Most egy pár darab spárga is került bele, nem rontja el.
Sózzuk borsozzuk.
Aki szereti tehet bele húsleves kockát is.
Ha megfőtt leturmixoljuk.
Tejszínnel még felfőzzük és kész is.
Sonka csíkokat is főzhetünk bele.
Én külön megpirítottam a sonkát, a visszamaradt kókuszzsíron a kenyér kockákat.
Másnap leves gyöngy volt a feltétje.
Ettem már palacsinta csíkokkal, és zabpehellyel is.

Barackos túrós szelet,barna piskóta tésztával.



5db tojásból piskóta készül.
 5 db tojás
 5 ek cukor
1 ek olaj
3 ek liszt
2 ek kakaó
fél cs foszfát mentes sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral,olajjal a robotgép habosra keveri.
A fehérjét habbá verjük
A lisztbe bele kerül a sütőpor és a kakaó.
A habot és a lisztet kanalanként adagolom.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk.
Sütőt előmelegítjük 200°-ra.
5 perc után mérsékeljük 180 C °-ra.
20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát.

TÖLTELÉK
25 dkg túró
 20 dkg margarin
 4 ek porcukor
fél citrom leve
 2ek kukorica keményítő
3 dl tej
 1cs expressz zselatin
 őszibarack befőtt, eper
A margarint a cukorral ,citromlével simára keverjük.
A tejből, keményítőből főzött massza készül.
Még melegen diónyi margarint keverek bele, így nem bőrösödik be a teteje.
A kihűlt masszát a cukros vajhoz adagolom apránként.
A robotgép keveri simára.
Közben bele kerül a túró és a zselatin is, ez teszi stabillá.
A felkockázott barack befőtt is hozzá került.
A kihűlt piskótát ketté vágom,megkenem a krémmel.

Felébe epret is raktam.
Rákerül a felső lap, kissé rá nyomkodjuk.

Hűtőben 1 óra pihenés után szeletelhető.
Aki szereti csokimázat készíthet a tetejére, de enélkül is finom édesség.






2014. április 13., vasárnap

Diós mikrós -ötperces süti.



Egy gyors édesség.
Egy  közepes jénai tálban keverem össze a hozzávalókat és abban is sül.
Most karamell öntet készült hozzá.
4 ek liszt
1 db tojás
3 ek barna cukor
 1 ek zabpehely
 3 ek darált dió
 1 kk szódabikarbóna
 1 dl tej.
 3 ek olaj
800 W-on 5 perc a mikróban.

Karamell öntet.
4 ek barna cukor
 1 dl tejszín
 1 ek vaj
a cukrot megpirítom.
Hozzá öntöm a tejszínt, főzöm, amíg a karamell darabok elolvadnak.
Ha nagyon sűrű a tejszín, tejjel hígítom.
A  tűzről levéve elkeverem benne a vajat.
Aki szereti a pikáns ízeket kicsi sót tehet a karamellbe, nagyon finom lesz.

Császármorzsa.


Életem első császármorzsája.
Enni már ettem, de még nem készítettem.
Ez a recept az egyik menyemtől van. Ő így készíti, én is így készítettem.
10 gr liszt
100gr búzadara
2,5 dl tej
50 gr cukor-nálam barna cukor
csipet só
Jól össze keverjük, egy órát állni hagyjuk.
3 tojás sárgája
40 gr cukor(barna)
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad az allergia miatt)
Összekeverni és az előző masszához adni, a felvert tojás fehérje habbal együtt.
Vajon sütjük.
Én nem kevertem, kis lepénykéket sütöttem, amit utólag daraboltam.
Így jobban átsül és gyorsabban elkészül.
 Házi vegyes lekvárral(ami kissé darabos) és szeder öntettel fogyasztottam.