2014. július 15., kedd

Sütögetés szabad tüzön.II.

Nincs is párja a a szabad tűzön, faszénparázson sült húsoknak.

Ha húst sütünk, elő kerül a tárcsa.



Ezen kívül van egy nagyon praktikus , házi készítésű grillezőnk is.
Ferdén lejtenek a "V "alakú szorosan egymást érő vas csövek.

 A lejtés segít abban, hogy ne a tűzbe csorogjon a zsiradék, hanem a végén lévő hengerbe.




Ide rakunk paradicsomot, egész hagymát , ami megsül és közben ízesíti a zsiradékot, amit a kenéssel vissza juttatunk. 
Ezenkívül, saslik sütésre alkalmas  állványom is van, tartó nyársakkal, ami szintén a faszén parázs fölé helyezhető.
összecsukható, kis helyen elfér.


Ez az alkalmatosság azért készült, hogy esős idő esetén, ebben rakunk tüzet és fedett helyen süthetünk rajta.


Ők pedig Erdélyből származó kürtős kalács sütőnk.

Ez a fából készült két darabos, tűzhelyen is használható, a tartályba olajat kell önteni és a forró olaj fölött sül a kürtős.
A nyársak, a piszkavas is kéznél van a kerti tűzhely közelében. Igaz a tűzhely felújításra vár, de jó munkához idő kell.


Rántott cukkini.


A csibe hús mellé, mindig rántok valamilyen zöldséget.
Ma 5 csibét vágtam le.
Saját nevelés.
Frissen rántottam belőle szárnyat és mellé cukkinit.
A szokásos módon paníroztam.  
Bár az én panírom más, ,saját sütésű kenyeremből és kukorica pehelyből készítem.
A késes darabolóval aprítom, majd átengedem a tésztaszűrőn.
Szeretjük, ha kicsit durván szemcsés.
Néha keverek bele  szárított búza csírát is, vagy diót.
Mindegyiktől, nagyon finom lesz.
Mos saját termésű jégsaláta, volt hozzá,majonézes dresszinggel.
A köret: héjában, a mikróban sült burgonya, zöld kapor levéllel.

2014. július 13., vasárnap

Sütögetés szabad tűzön.

Időnként sor kerül rá, pihenés képen, hogy tűzet rakok.
Készülök előre, hús bepácolva, zöldségek felaprítva.
Ha nem segít a hús puhító só. 
Fél óra alatt elvégzi a pácolás hosszú folyamatát.
Most halat sütöttem.
van egy halsütő rácsom.

Kifóliázom, olajozom,kibélelem zöld fűszerekkel és erre kerül a hal,amit besóztam, borsoztam.
Egyik oldalát füstölt szalonna szeletekkel borítom be.
ismét befedem zöld fűszernövényekkel.
Fóliát szorosan ráhajtom és megy a faszénparázsra, amire kevés páfrány levelet is teszek és a megmaradt fűszer növényeket.
Illatuk csodás.
Sült már így csuka is egészben.

A vége felé kibontom a fóliát, hogy átjárja a páfrány és a fűszerek füstje, kicsit megpirítom mindkét oldalát.

10 perc alatt kész a hal.
Zöld fűszernövények: oregánó, tárkony, izsóp, kevés bazsalikom, kakukkfű,majoránna,és a kapor.
Fóliába csomagolva a parázsban sül hozzá a burgonya.
S

2014. július 12., szombat

Mákos bobajka.


Egy nagyon régi , paraszti étel.
Mákos "gubának" is nevezik.
A kemencében a kalács mellett sültek meg a rudak. 
Mindig kéznél voltak, a mezőről hazatérő gazdasszony, hamar "megöntötte" tejjel.
A darált mákot cukorral összekeverte és már kész is volt a laktató vacsora.
Nálam is a kemencében sültek most a rudak.
A kalács tésztájából sodortam és ollóval kicsit megcakkoztam a tetejét.
Így a mák is nagyobb felületen tapadhat majd rá.


Így ropogósabb is lesz a teteje.


Annyit változtattam, hogy a cukros mákhoz kevertem egy kevés kókusz reszeléket.
A mák és a kókusz nagyon jó barátok.
Felszeleteltem a rudakat ujjnyi vastagra.

Forró tejet öntöttem rá, állt egy kicsit és keverhettem össze a cukros,kókuszos mákkal.

Kókuszosan!

2014. július 11., péntek

Grillezés.

 Nekem egy elektromos kontakt grillem van.
"A grill készülékek közül azok az elektromos grill készülékek a kontaktgrillek, melyek 200˘C feletti sütést tesznek lehetővé és a grillezendő étel felületével mindkét oldalon érintkezik, alulról és felülről is nyomást gyakorol a grill készülék. Hirtelen átsütésre alkalmasak a kontaktgrill készülékek, ideális a 240˘C sütésre is képes kontaktgrill."
A húsokat bepácolom egy éjszakára. 
Olaj és grill fűszerkeverék, egy pár cikk fokhagyma és egy fej szeletelt vörös hagyma.
Zöldségeket is grillezek.

Padlizsán, sárgarépa, burgonya,hagyma, cukkini,paradicsom paprika.
Tzatziki is készül hozzá, jó kísérője a grillezett dolgoknak..
Gyakran használom, a teraszomon üzemel.
Egy kis füstölt szalonna sül elsőként ez megadja a többi hozzávalónak is a füstös ízt.






2014. július 7., hétfő

Kemencézés.

Sok apró fa ,papír hulladék össze gyűlt a kemencémben.
Mielőtt begyujtottam, beüzemeltem egy kenyér tésztával a kenyérsütő gépet, dagasztásra,kelesztésre állítva.
Előkészítettem a hozzávalókat.
Hagymát, zöld fűszereket(oreganó, tárkony, kapor, izsóp, majoránna, kakukkfű), sonkát ,sajtot daraboltam.
Burgonyákat mostam,tepsiket készítettem elő.
A kemencébe olyan tepsik kerülnek, amiket már a benti tűzhelyben nem használok.
Van ugyan egy nagy 1.5 méteres kemencés tepsim, de ez most nem volt praktikus, mert sokféle készült kis adagokban.
A  kenyér tészta receptje ITT található.
A kemencét begyújtottam, a tészta megkelt.
Ment helyére egy kalács tészta.
Ehhez párolt káposztát és cukros kakaót készítettem elő.
A kenyér tésztából gyorsan egy lángost lapogattam a tepsibe, amit megkentem olajjal, tejföllel és hagymát ,zöld kaprot raktam még rá.
A kemencében még égett a tűz, de az elejébe már be raktam ezt a tepsit.
Szinte 3-4 perc alatt megsült a vékony lángos.
A szélét kicsit megkapták a lángok, de semmi baja nem lett tőle. 
Ez elfogyott, amíg a többi kenyér tésztát elő készítettem.
 Egy darabra tejföl, hagyma, kapor került, rá egy friss kolbász darab és becsomagoltam, megkentem tojás sárgájával.
.Tetejére len, tök és napraforgó mag került .


Sütés után.




A kolbászos, felszeletelve.

Mellé egy lángos, tejfölös, hagymás kapros, sajtos került.
Gazdagítva egy kis szarvas kolbász karikákkal, kevés ketchuppal.
Oda fért még a tepsibe melléjük egy kis bagett is, aminek a tetejét ollóval megcsipkedtem lenmaggal megszórtam.
Ő lett az igazi  kenyér.
Keltek szépen, amíg elkészült egy tejfölös hagymás,zöld fűszeres , házi sonkás, sajtos tekercs.
Ezt egy őzgerinc formába raktam, így szép formás lett.
Tetejét  tojással kentem le, és szintén magvakkal szórtam meg.

Sütés után.

Közben égett a tűz a kemencében.
Minden gallyat, vékonyabb fát,papír dobozokat eltüzeltem, jól melegedett a kemence.
Megkelt a kalács tésztája is a kenyérsütő, jól dolgozott.
Itt is többféle készült.
Volt a fagyasztóba párolt káposztám, ebből lett egy tepsivel.
Egy kisebb megvajazott darabra cukros kakaó került. Tekercs lett belőle.

A levágott szélekből rudakat sodortam, ollóval megcakkoztam a tetejét, ebből lesz egy adag mákos "bobájka" majd . 
Későbbi felhasználásig pihen a fagyasztóban.

A burgonya saját termés a kertemből.
Egy tepsiben ők is megsültek.
Minden nagyon finom lett.
A kemencében sült dolgok íze valami egészen különleges, utánozhatatlan.
Jutott a kedves szomszédnak is belőlük, és még a fagyóba is van tartalék mindenből, mivel a családom most nem volt nálam.
Igaz egy délelőtt elment az előkészületekkel, a  kemence befűtésével, de megérte.
Az okos kis kemencém.





2014. július 1., kedd

Tükörtojás másképpen.


Egy nagyon dekoratív , és praktikus megoldás a tükörtojás készítésre.
Saját sütésű vekni  egy szeletének a közepét kivágtam késsel , most kör alakban.
Szív formával is kiszúrhatjuk, úgy még mutatósabb.
A gyerekek örülnek a formázott ételeknek, szívesebben fogyasztják.
Kevés olaj egy kisebb serpenyőbe, a lyukas kenyér közepébe helyezzük a feltört tojást.
Fűszerezhetjük,borssal sóval is a tetejét.
Aztán, ki, hogyan szereti, lágyan, folyósan, keményen, ettől függ a sütési idő.
A kenyér közben kissé átpirul.
Most egy kis fekete erdei sonka is sült mellé, és kaliforniai paprikával fogyasztottam.

Édesség 5+5 perc alatt.


5+5
Azaz 5 perc előkészítés, 5 perc sütés a mikróban.
Ez a leggyorsabb sütemény.
1 db tojás
3 ek olaj
3 ek cukor
1 ek méz
1 cs kapucsínó por
1kk sütőpor
2 dl tej
2 ek étkezési kukorica keményítő
4 ek liszt
Mindezt egy jénaiban jól összekeverem habverővel.
Jó folyós legyen, nem  nagyon sűrű.
Megy 5 percre 800W-ra a mikróba.
Közben csoki krémet készítettem.
2 db csoki tojás
3 ek cukrozott kakaó
2 ek keményítő
 1 dl tej
1 ek méz
 2 ek margarin
A keményítő kivételével mindent össze keverek, felfőzöm.
Kevés tejben elkeverem a keményítőt, és a tűzről levéve elkeverem a csokis masszában.
Vissza kerül a tűzre, épp csak felforralom, közben jól kikeverem, simára.
Csodás,könnyű, mint a piskóta,és gyorsan elkészül.
Ehetjük egyszerűen, csak lekvárral.
Készülhet diós, kókuszos, kakaós ízesítéssel.

2014. június 30., hétfő

Gyors ebéd.

A délelőtt hamar elszalad, és nincs ebéd.
Újburgonya, darált hús kéznél van.
Saláták a kertből.
Burgonyát szivaccsal megsikáltam, megy a mikróba 5 perc 800W-on.
Közben ázik a  száraz kenyér, kifli a vízben.
Fasirt lesz... .
Összekeverem a kinyomkodott kenyeret, húst , fokhagyma, reszelt vöröshagyma , bors só, piros paprika, egy kis grill fűszersó, és jól kidolgozom.
Olaj forrósodik a serpenyőbe, gombócokban sül a fasírt benne.
Salátákat megmosom az udvari csapnál.
Dresszing hozzá: ecet, cukor, só, bors.
Fasírtokat lecsepegtettem.
Burgonya megsült, felnegyedelem és átforgatom pirosra sütöm a fasírt olajában.
Négyféle saláta került fel a kertből: 
jégsaláta
 bordó levelű(neve nincs)
rukkola
 óriás fodros saláta levél és
borsmustár saláta
Így mutatnak a tányéron.



Heti kenyerem.

Kenyeret sütöttem

Kenyér  recept.

Fél kg liszt
3 dl tej(víz)
2dkg élesztő-nálam saját kovász 15 dkg.
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)

1 dkg élesztő -- nálam a kovász fele
A tésztából elvettem egy kis adagot, 4 db lángos sült belőle.


Tejfölös,kaprosan fogyasztottam.

Meggyes lepény.2.

Meggyes lepény készült.
6 tojás
6 ek cukor
6 ek olaj
12 ek liszt
 1 cs sütőpor
 60 dkg magozott meggy.
 3 ek kekszmorzsa
 szeletelt mandula.
kristálycukor a szóráshoz.
A tojásokat a cukorral jó habosra keveri a robotgép.
Hozzá kerül az olaj kanalanként.
Végül a  sütőporos liszt is fokozatosan.
Elsimítom a szilikonos lappal kibélelt nagyobb tepsibe.
Keveset hagyok a tálba, amit kakaóval elkeverek és a tetejére kanalazom vonalakban.

Majd megmárványozom.

Tetejére szórom a morzsával elkevert meggyet, kicsit bele nyomkodom.

Forró 200C°-os sütőbe kerül  légkeveréssel,10 percre, majd mérsékelem a hőt 180C°-ra , így sül még 20 percig.
A végén megszórom kristály cukorral és a mandulával, a grill fokozattal rá pirítom kicsit.
Tejszínhabbal, vagy gyümölcshabbal fogyasztva, igen finom.

2014. június 16., hétfő

A befőzés elkezdődött.

Az eper a fagyasztóba került.
A cseresznyéből csak ivólé készülhet.
Ugyanis darazsak,rózsabogarak lepték el, kikezdték, alig lehet szedni tőlük a gyümölcsöt.
A befőző automata lékészítőjével készítem a gyümölcslevet.
Csirátlanít, tartósító szer nem kell hozzá. 
Tegnap 6 liter készült.
A megmosott cseresznyét bele rakom, az alulról felgőzölő víz szétrobbantja a gyümölcsöt és lefolyik a lé egy tartályba, ahonnan egy csapon üvegbe rakható, már dunsztolni sem kell.
Cukor nélkül készült, elég édes így is.
Hasonló készül, almából, szőlőből, és minden vegyes gyümölcsből.
Egészséges, természetes, tartósító szer nélküli, adalékmentes gyümölcslevet nyerünk.
A cseresznyéből ilyen szép sötét levet kaptam.

Egy adagot kipróbáltam az aszaló gépben. 

Ilyen lett, nagyon ízletes.


2014. június 15., vasárnap

Kapros lángos.


Kenyeret sütöttem.
Dagasztást, kelesztést a kenyérsütő végzi.
Kelesztés végén elvettem belőle és 2 db  nagyobb lángost sütöttem.
Szemcsés zsírszegény sajt készítmény (cottage cheese) és kapor került rá.
Nagyon ízletes lett.
Frissen fogyasztva kitűnő.