2014. augusztus 31., vasárnap

Zöld fűszeres, fokhagymás, sült paradicsom.

Egy pikáns dolog a sült , fokhagymás , fűszeres paradicsom.
A megmosott paradicsomokat negyedelem.
Magját kiszedem, átmosom, hogy minden mag távozzon.
 Besózom és fél órát legalább állni hagyom.

A só kiszívja a nedvességet belőle, levet ereszt.
Ezt a levet leöntöm.
A paradicsom húsát össze keverem, olajjal, darált fűszerekkel.
Jó parázs, vastag húsú paradicsom jó hozzá. 
Nálam a paprika alakúból készül, egy kevés csokibogyó  és sárga koktéllal vegyesen.

Pár darab piros kápia paprikát is raktam közé.


Gyors darabolóban aprított, zöld fűszerek: 
oregánó, majoránna, kakukkfű, tárkony, izsóp és bazsalikom levél.
Borsozhatjuk is, nagyon jó, hozzá a citrom és színes bors, frissen , durvára őrölve.
Egy nagyobb tepsit jól kiolajozok.
Bele terítem a paradicsomot.
Közé szórom a durvára darabolt fokhagyma cikkeket.

Megy a jó forró 180C°-os sütőbe fél óráig, majd mérsékelem a hőfokot 150 C°-ra .

Így sül, bő két órát, amíg kissé össze töpped a paradicsom.
Kevergetni nem kell, csak kissé megrázogatni a tepsit.

Pirítósra, tésztára kiváló. 
Leveles tésztát is töltöttem már vele, nagyon pikáns.

Forrón üvegbe rakva, száraz dunsztba mehet, vagy lefagyasztható.
Nálam befőző automatában van csirátlanítva.


2014. augusztus 26., kedd

Joghurtos cékla.

A nyers céklát lereszelem,olíva olajjal ,  őrölt római köménnyel ,kevés reszelt tormával,  pici sóval, fehér borssal is, ízesítem.
Összekeverem a natúr joghurtot mézzel, és ebbe keverem a céklát.



 Nálam ilyen  csíkos cékla is terem.

2014. augusztus 24., vasárnap

Gyömbéres pecsenye.

                                                                     



Csirkemell és szűzpecsenye párosítással sült a pecsenyém.
Mindkettőből kevés, maradék volt, ezért párosítottam.
Abban a serpenyőben, amiben sül , fűszeres olajat keverek. Ebbe kerül a szeletelt szűz és csirkemell.
Fűszerek:  darabolt gyömbér,grill és  gírosz fűszer, tarka bors.
2 cikk fokhagyma
Egy fél órát állni hagyom, egyszer legalább átkeverem.
Felforrósítva az olajat, a húsokat megpörösítem.
Előbb fedő alatt sül pár percet, kevés vízzel, majd anélkül készre pirítom.
 A húsokat kiszedem.
 A felezett, héjában sült burgonyát  átforgatom a visszamaradt fűszeres olajban.
Nagyon ízletes  pecsenye.
A gyömbér és a fokhagyma teszi pikánssá.

Paprikás nyúl,zsemlegombóccal.



Igazából egyszerű pörkölt.
Kicsit másképp fűszerezve.
Egy jó csokor fűszernövény ízesíti.
Oreganó, majoránna, izsóp, kakukkfű.
Jó sok fokhagyma és vöröshagyma, piros paprikával.
került még bele zöld és piros paprika, a végén egy db paradicsom.
A zsemlegombóc
2 db tojás. 
 1 szésze liszt
 1 kk szódabikarbóna.
tej, hogy hígabb tészta legyen
1 zsömle, 
1 db kifli
A tojásból, tejből lisztből hígabb tésztát keverek.
A kockára vágott száraz kifli és zsömle a végén kerül bele.
Fél órát pihentetem.
Forró vízbe kanállal szaggatom.
A zsírjára vissza sült hús zaftjából  liszttel, tejjel, tejföllel készül a mártás, amit a zsemle gombócokra öntök.

2014. augusztus 22., péntek

Aszalás 2014.


Az idén jutottam hozzá egy aszaló géphez.
Az akácfa és bodza virág szárításával próbáltam ki.
Majd sorra szárítottam a gyógy és fűszer növényeket.
Menta, oregánó, citromfű, cickafark, majoránna, kakukkfű. Mind nagyon szépen és hamar száradnak benne.
Meggy, cseresznye és sárgabarack is aszalódott már benne.
Két adag szilva már kész. 
Most az aromás Berzencei (felénk csak berbenci)szilva és paradicsom aszalódik benne.



Fügét és almát is kipróbáltam. 
Nagyon ízletesek.




 A paradicsom egy órát sóban áll,  átmosás,csepegtetés,  után kerül az aszalóba.
A tetejére bazsalikom és kakukkfű ágakat helyezek, hogy illatuk átjárja a paradicsomot.
Már,olajjal,bazsalikom levéllel, üvegbe zárva várja a felhasználást.
















Befőzés 2014.

Ami megterem a kertemben, mindent befőzök.
Itt van az üvegbe zárt nyár.













2014. augusztus 21., csütörtök

Apró káposzta, gerslivel.


Szabolcsban  a töltött káposzta a hagyományos, de készült régebben apró káposzta is. 
A mezőről hazatérő asszonyok gyorsan elkészültek vele. 
Nem kellett tekergetni, mint a töltött káposztát.
A padláson volt jó kis füstölt hús és kolbász.
A zsíros kannák sem voltak üresek.
A többi, meg megtermett a kertben.
 A gersliért kellett csak a boltba menni.
Nálam így készül.
 1 nagy fej vörös hagyma
 4 gerezd fokhagyma
1  db paprika
közepes fej káposzta
 1,5 csésze gersli
 2 dl paradicsom
 1 ek piros paprika
 fél csésze kukorica kása
 só, bors
füstölt kolbász és tarja
A  kockára vágott hagymát,paprikát olajban megpirítom.
Felöntöm kevés vízzel, rá a piros paprika.
A felkockázott füstölt húst, karikázott kolbászt ebben a lében kicsit előfőzöm.
A laskára vágott káposztát,kukorica kását hozzá adom.
Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje.

A vége felé kerül bele a gersli, kell vagy 10 perc amíg  csak a tetején fő. 

Majd bele keverem és jól átfőzöm.
A végén öntöm rá a paradicsomot.
Nálam egy mély vaslábasban főtt. 
A hőt lekapcsolva, egy abrosszal még letakarva érnek össze az ízek.
Rizzsel is készíthető.
Laktató, finom egy tál étel.
Fogyaszthatjuk tejföllel is.

2014. augusztus 19., kedd

Mákos bobajka.

Édesanyám a kemencébe sütötte.
Nekem is van kemencém.


 Már én is sütöttem benne bobajkát.
Vagy ahogy , régen neveztük "guba".

Ugyanabból a tésztából,mégis más az íze, mint a sütőben sültnek.


Ezt használtam most fel mákos bobajka készítéshez.

A feldarabolt tészta rudakat meleg cukros tejben megforgattam, jól beitták magukba a folyadékot.
Darált mákot kókusz reszelékkel összekevertem, ezzel és porcukorral kevertem el a tésztát.
Készült hozzá egy kis sodó is tejszínes pudingból, mivel én a vaníliára allergiás vagyok.
Egy laktató egy tál étel.

2014. augusztus 17., vasárnap

Sült csirkemáj.

Ha gyors ebédet szeretnél, a máj készül el a leggyorsabban.
Most csirkemáj sült tyúk zsírban. 
A vége felé egy nagy fej hagymát is vágtam hozzá.
Került mellé egy csokor zöld fűszer.
Majoránna, kakukkfű, petrezselyem levél és izsóp.
frissen darált színes borssal szórtam meg.
4 db burgonya sült mellé héjában a mikróban 800W, 5 perc alatt.


Közben elkészült a "menyecske" saláta is.

Az elnevezés onnan van, hogy az egyik menyem  készíti nagyon jól, tőle lestem el.
Igaz , most kissé változtattam, annyiban, hogy majonéz is került a dresszingbe.
Vegyes zöldségek kerülnek bele. 
Sárga,piros és csoki paradicsom. 
Egérdinnye
Tört uborka.
Ez úgy történik, hogy egy zacskóban a hús klopfolóval össze töröm az uborkát héjastól.
Egészen más az íze, mint szeletelve.
Dresszing
1 ek ecet
2 ek barna cukor
 csipet bors
csipet só
1 kk díjóni mustár
1 kk magvas mustár
 1 ek majonéz.
 Majoránna , bazsalikom, borsika és kakukkfű levél ízesíti még.
Jól kikeverem és felöntöm vízzel. 
A menüt egy kávés , mikrós süti zárta.
Itt még a vajkrém nélkül.
Két ilyen lap közé kerül a  mascarponés ,vajas kávékrém
De már letesztelve egy szelet, hogy finom-e.


Rántott zöldségek amarántos bundában.



Szeretem kipróbálni a különleges hozzávalókkal készült ízeket.
Bundáztam már zöldségeket dióval, búza csirával, sajttal.
Most a puffasztott amarántot használtam fel.

Sűrű palacsinta tészta készül, kevés szódabikarbónával és  tojással, tejjel.
A zöldségeket lisztbe forgatom, aztán a bundába.
Forró kókusz olajba sütöm.
Kétszer forgatom, hogy ne folyjon le róla a bunda.
Előbb fedő alatt, majd megfordítva anélkül sül.
Majonéz vagy, tatsziki illik hozzá.
Most padlizsán, cukkini és kolbász tök lett bundázva.